ANALÝZA: Velká smlouva zapomenuta? Hayes oblíbencem fanoušků

Pro druhý díl analýz jste si zvolili Kevina Hayese. Ten kroutí v dresu Flyers první sezonu, když minulé léto se dohodl s Philadelphií na sedmileté smlouvě za rovných padesát miliónů dolarů. Načež se Chuck Fletcher dočkal velké kritiky, která byla i skutečně pochopitelná, avšak následující události a především výkony Hayese ukázaly, proč do něj tolik Philadelphia zainvestovala.

Už na začátku června se ozval Nolan Patrick doktorům Flyers, kterým se svěřil, že poslední týdny trpí až nepochopitelnými bolestmi hlavy. Následné testy ukázaly, že Patrick trpí nepříjemnými migrénami, načež doktoři Letců při rozhovoru s generálním manažerem oznámili Fletcherovi, že dost možná bude mladík chybět i několik zápasů v sezoně, že možná nestihne její začátek a může být i hůř.

Tohle vše už věděl Chuck Fletcher v době draftu. Rozhodl se tedy jednat, protože věděl, že nemůže jít do sezony s jediným centrem pro první dvě formace (Sean Couturier), pokud chce ponechat na křídle Claudea Girouxa. Po diskuzi s Alainem Vigneaultem měl na svém seznamu jedno jméno zvýrazněné – Kevin Hayes.

Ten se měl stát v červenci nechráněným volným hráčem, což ovšem Fletcher nechtěl riskovat, a tak získal práva na jeho služby od Winnipegu ještě v červnu, aby následně mohl jednat předběžně s jeho agentem o podpisu smlouvy. Po delších jednání si nakonec obě strany plácly. Sedm let za padesát miliónů dolarů.

Od fanoušků přišla vcelku tvrdá kritika, vždyť má přeci Philadelphia Couturiera a Patricka. Ano, veřejnost nijak netušila o Patrickových migrénách, dokud nezačal přípravný kemp (a dále jeho příběh už znáte)…

INDIVIDUALITA NA ÚKOR TÝMOVOSTI

Nechápejte titulek špatně. Hayes se začlenil do kabiny velmi rychle, stal se oblíbeným nejen v kabině, ale i mezi fanoušky. Ovšem na ledě nejvíce poutá pozornosti v situacích, kdy to vypadá, že mu snad nejde vzít puk.

Jistě, na oko je to super, ovšem v situaci, kdy máte okolo sebe další čtyři spoluhráče, to není úplně tak efektivní. Jeho styl je krásně potvrzen i čísly.

Zatímco ve vlivu na spoluhráče přináší doposud negativní čísla, tak v individuálních číslech patří k nejlepším. Jinými slovy: hráči vedle něj předvádí horší hokej. Námitkou můžeme ukázat třeba příklad Travise Konecnyho, který byl v první třetině sezony nejlepším útočníkem Flyers, letos zaznamenal už přes 60 bodů a dost pravděpodobně ovládne kanadské bodování týmu. Ovšem jakmile se přesunul do formace Kevina Hayese, jeho dominance výrazně zeslábla.

Je to především díky tomu, že Konecny najednou má na své hokejce puk daleko méně času než například s Couturierem. Hayes je skutečně totiž dobrý v onom držení touče, ale pokud by se ještě dokázal naučit častěji, efektivněji přihrávat, mohlo by z něj být doslova monstrum na druhém centrovi.

Nuže, jeho spoluhráči s Hayesem na ledě si pohoršují o více než tři střelecké pokusy v poměru pro a proti (Rel TM C+/60). Jinými slovy, pouze jiní čtyři hráči vykazují horší vliv. O moc lépe si nevede ani v očekávání gólů (Rel TM xG+/60), kde se to alespoň blíží k neutrální hodnotě, což už je mnohem lepší hodnota. Že je až 12.? To vypovídá i o tom, jak silný kádr letos Flyers mají, když hned jedenáct hráčů dokáže mít pozitivní vliv na své spoluhráče.

Když jsme mluvili o té individuálnosti, tak právě v samostatně vytvořených očekávaných gólů (ixG) je Hayes výborný. Druhý nejlepší v týmu. O čem tato statistika vypovídá přesněji? Jednoduše: očekávané góly jsou ty největší gólové šance, jestliže je to bráno pouze v potaz individuality, pak si ji hráč vytvořil sám bez pomoci svých spoluhráčů.

Žádný jiný hráč Flyers pak letos nesebral soupeřům puc vícekrát než Hayes (29).

Co je ale zřejmě nakonec pořád a stále nejdůležitější – to jsou góly. Hayes sbírá 1,59 bodů při přepočtu na 60 minut hry. To vypovídá produkci hráče druhé formace v rámci NHL. Že je však až devátý v týmu? Opět jen a jen dobře pro Flyers jako takové. Ano, Philadelphia tedy disponuje minimálně devíti hráči, kteři produkuji minimálně na úrovní druhé lajny. Vynikající práce.

Uvedený obrázek ukazuje, jak si Letci vedou s Kavinem Hayesem na ledě v ofenzívě a defenzívě. Zatímco v ofenzívě si drží alespoň neutrální hodnotu, tak v defenzívě oproti průměru ligy si vedou lépe. Mohlo by to být samozřejmě ještě lepší, ovšem důležité je, že to není žádný propadák a Hayesovy výkony při hře pět proti pěti odpovídají průměrnému centru druhého útoku.

KRÁL OSLABENÍ

Asi není třeba dodávat, že největší předností Kevina Hayese jsou situace v početní nevýhodě. Zde se totiž jeho síla na puku vyplácí daleko více. Na ledě máte o jednoho soupeře navíc, máte daleko méně možností na kombinaci, snažíte se zdržovat čas co nejdéle a případně i skórovat.

Vidíme, že Hayesovy statistiky jsou v této situaci mnohem, mnohem lepší. Má pozitivní dopad na své spoluhráče jak ve střeleckých pokusech, tak i v očekávaných gólech. Je doslova králem ve vytváření individuální očekávaných brankách a se čtyřmi brankami je suverénním lídrem kanadského bodování při oslabení.

Menší slabinou mohou být Hayesovy vhazování, které má zřejmě nejslabší z našich centrů, ovšem stále to není žádný problém, neboť i tak je stále Philadelphia letos nejlepším týmem na tyto situace, a to především díky Girouxovi a Couturierovi, kteří oba mají přes 56% úspěšnost na buly. Kapitán dokonce více než 59%. Není tedy divu, že Vigneault velmi často posílá na vhazování do obranné zóny našeho kapitána, který po prvním vyhození puku ze své zóny okamžitě míří na střídačku, aby jej nahradil právě Hayes.

ZÁVĚR

Při hře pět proti pěti by tedy bylo správné, kdybychom očekávali od Hayese mírné zlepšení výkonů, na druhou stranu by vše mohl vyřešit i návrat Nolana Patricka, doufejme, že nastane co nejdříve. Hayes by totiž následně mohl absolvovat i pár utkání proti slabším formacím, mohli by si s Patrickem rovnoměrně rozdělit úkoly druhého a třetího centra, čímž by se pochopitelně ještě pozvednul celý tým.

Při oslabení pak Hayes předvádí velmi solidní výkony, které si snad udrží co nejdéle. V konečném součtu pak můžeme rozhodně mluvit o tom, že Kevin Hayes má pozitivní přínos pro Flyers a je zřejmé, že by bez něj v tomto ročníku byla Philadelphia hned o několik příček níže, když by na centra měla k dispozici pouze Couturiera a Laughtona, u něhož se ovšem také ukázalo, že hraje lépe na levém křídle než ve středu útoku.

To ani nezmiňujeme onen Hayesův přínos mimo led. S Konecnym patří mezi největší pozitivní hráče v šatně, neustále se snaží v týmu držet dobrou náladu a být blízko svým spoluhráčům, jak jednou prozradil i Claude Giroux. Flyers měli během sezony jako každý tým v NHL celý týden volno: „Kevin je jako malé dítě. Po dvou dnech volna mi volal, aby mi řekl: ,Chybíš mi, kapitáne.‘ A skoro to znělo, až jakoby u toho brečel,“ se smíchem pronesl kapitán Flyers v jednom ze svých rozhovorů.

Jak už proneslo několik fanoušků Flyers v zámoří – i kdyby Hayes už dokonce smlouvy hrál úplně přišerně, díky tomuto tweetu ho budou navždy milovat.

O co šlo? Carchidi je jeden z insiderů Flyers, ovšem je znám pro svůj špatný humor a vcelku často pro divné hodnocení hráčů Philadelphie. Už vloni na jeho zprávy narážel Voráček, zatímco letos zareagoval Hayes, když Carchidi „vtipně“ po přerušení této sezony poznamenal, že Giroux konečně pozvednul Stanley Cup, když na základě statistik MoneyPuck jsou Flyers největším favoritem na zisk Stanley Cupu.

Všeobecně se ví, že Giroux patří léta mezi nejpodceňovanější hráče světa, nedostává se mu takový kredit, jako by si zasloužil, a tak ještě narážky od vlastních je vlastně to poslední, co pro svoji reputaci potřebuje.

Hayes reagoval trefně a výstižně. Palec nahoru!

Zdroj fotek: Twitter | Philadelphia Flyers
Top