Odchodu Schenna není třeba litovat. Ba naopak

Během prvního kola vstupního draftu mladíků do NHL v Chicagu se dlouho nic nedělo. Týmy si držely své výběry a až před šestadvacátým přišel první trejd. Aby jen o chvíli později Daren Dreger, jeden z nejserióznějších a nejznámějších novinářů ohledně NHL, oznámil odchod Braydena Schenna do St. Louis Blues.

Hextall se tedy rozhodl vyměnit hráče, který v uplynulém ročníku nastřílel pětadvacet branek, což v dnešní éře NHL není určitě špatné číslo. Ale podívejme se do očí a úpřimně si přiznejme pravdu. Mladší z bratrů Schennových produkoval především při přesilových hrách, zatímco při tzv. ‚even-strength‘ byl pomalý, málo produktivní, nevýrazný…

Ale aby to neznělo jen pouze jako můj názor, pojďme si trochu pohrát se statistikami, číslami.

V případě, že vezmeme v potaz poslední sezónu a hráče Philadelphie, kteří v ní odehráli minimálně 300 minut, dozvíme se, že v Points/60 (nasbírané body na 60 minut strávených na ledě) nalezneme Schennovo místo až na 7. místě, nechali ho za sebou i takoví hráči jako Konecny, Read či Cousins. V případě, že se nezaměříme na body, ale na vyprodukované střely, pak najdeme Braydena Schenna až na 17. místě. Takhle se přece nechová střelec, resp. někdo, kdo by tím střelcem měl být. Sedmnácté místo mezi jednadvaceti hráči. Před ním i taková jména jako Weise, Bellemare, Gudas, VandeVelde, Lyubimov…

Pojďme ale hlouběji. Zaměřme se na velmi oblíbenou ‚Corsi‘ statistiku. Pozn. ‚Corsi‘ funguje tak, že všem hráčům, co jsou zrovna na ledě, připočítává každou střelu (na bránu, mimo bránu i zblokovanou střelu) na branku soupeře i na tu svoji a následně z toho vzejde procento úspěšnosti. V dnešní NHL se většina hráčů pohybuje okolo 50%, elitní TOP6 produkují přibližně 54% převahu ve prospěch svého týmu, průměrní hráči, jež hrají v první a druhé formaci, se pak pohybují okolo 52%.

Schenn je (opět) až 17. V jeho kolonce svítí hrozivých 48,4%. Hůře na tom byli už jen Bellemare, MacDonald, Schultz a VandeVelde. Tedy hráči, kteří převážně nastupovali proti nejtěžším formacím soupeře a měli za úkol hrát především do defenzívy. Měl tenhle úkol i bývalý hráč LA Kings? Nikoli. Naopak. Dostával po svůj bok nejlepší centry v týmu, tedy Girouxa nebo Couturiera, a výsledek vidíte sami.

Osobně se ale úplně extra tomuto číslu nedivím. Schenn, když tenkrát přicházel v trejdu za M. Richardse, byl považován paradoxně za podobný typ právě Richieho. Měl být důrazný, agresivní, ale zároveň být nadprůměrným střelcem a být skvělým hráčem i v defenzivní zóně jako byl Richards. Jenže už od jeho nástupu bylo vidět, že to tak nebude. Nejprve dostával šance snad na všech postech, ve všech formacích, ale Flyers dlouho čekali, než se on sám našel. Bylo to snad až po 4 letech jeho příchodu, začalo se využívat jeho efektivity při přesilových hrách a značně se omezil jeho čas při vyrovnaném počtu na ledě a trenéři mu dávali prostor především proti slabším formacím soupeře, aby nebyla tolik vidět jeho nevyzrálá hra směrem dozadu.

Ano, někteří fanoušci mohou být naštvaní a hájit se tím, že Schenn byl někdo, kdo dal 25 gólů a kdo teď bude ve Philadelphii ty góly střílet. Víme přece, že Giroux či Voráček jsou především playmakeři. A Simmonds zřejmě na vše přece sám nevystačí.

Pravda je ale taková, že Schenn byl rozhodně přeplacen, jeho výkony neodpovídaly jeho platu, v podstatě dosud nenaplnil ani svůj potenciál, který měl obrovský. Ron Hextall si to naštěstí dokázal už přiznat, rozpoznal nekvalitní výkony kanadského rodáka a není divu, že se nebránil jeho výměně.

Zájem o jeho služby měl i například Montreal Canadiens, který ale cítil, že cena za nynějšího hráče Blues je vysoká.

Generální manažer Letců byl ale trpělivý a svého ovoce se dočkal. Dostat totiž za přeplaceného hráče, který při vyrovnaném počtu hráčů na ledě ani náhodou nesplňuje kritéria útočníka do první či druhé formace, hned dva výběry v prvních kolech? Luxusní.

Jori Lehterä je poté už jen doplňkem, který byl naopak podmínkou Blues. Ti se ho chtěli zbavit a bylo jasné, že jinak by to nešlo, pokud chce Hexy dostat tuhle protihodnotu za Schenna.

Ano, rozdíl mezi těmito hráči v kontraktech není nijak velký, pouze jeden rok a pár tisíců. Jenže ten rok je velmi podstatný. Finskému útočníkovi smlouva skončí v létě 2019, kdy skončí ale také Wayne Simmondsovi, Travisu Konecnymu a Ivanu Provorovi. Tedy zvýšení prostoru v platovém stropu o 5 miliónů se bude velmi hodit.

Navíc víme, že Lehterä není útočník do TOP6, neměl by na něj být vyvíjen nějaký velký tlak, naopak by měl být efektivním hráčem ve třetí či čtvrté formace a nahradit Bellemareho při oslabení.

Na závěr bych dodal, že nynější šířka kádru v útoku je velmi obrovská a jistě je ve hře stále nějaký ten trejd. Ale není to úplnou nutností.

Každopádně se zřejmě těšte na výkony Nolana Patricka i Oskara Lindbloma v dresu Flyers už od následující sezóny, kteří by měli nahradit produktivitu Schenna a rozhodně překonat jeho nevýrazné výkony.

Top