Tohle je jeden z nejlepších, pokud ne ten vůbec nejlepší tým, do kterého jsem kdy patřil, hlásí po další výhře Flyers Cam Atkinson

AP Photo/Matt Slocum

AP Photo/Matt Slocum

Letci z Philadelphie se vrátili po skvělém třízápasovém tripu zpět do Wells Fargo Center, kde je v noci na pátek čekal divizní duel s Washingtonem Capitals, který svěřenci kouče Johna Tortorelly dokázali zvládnout 4:3 po samostatných nájezdech, v nichž se prosadili zkušený Sean Couturier a mladičký Bobby Brink.

Dvaadvacetiletý forvard rozhodl o vítězství Flyers, když šikovně obešel gólmana Caps Charliho Lindgrena, který se snažil vytrčením hokejky zastavit Brinkův nájezd. Gólman Letců Sam Ersson po zápase prozradil, že podobnými zákroky překvapuje své spoluhráče během tréninků.

„Říkal jsem mu, že jsem jej naučil, jak obejít gólmany,“ řekl s úsměvem švédský gólman hájící barvy Flyers. „Ví, že to také dělám. Za ten gól si beru část zásluh.“

Po získání pěti z možných šesti bodů během tří utkání na hřištích soupeřů dnes Letci zlepšili své statistiky na 3 vyhrané zápasy po samostatných nájezdech ze tří pokusů v letošní sezóně. Flyers (16-10-3) navíc získali alespoň bod v osmi z posledních devíti zápasů (6-1-2). Šest z jejich posledních devíti utkání dospělo do prodloužení či samostatných nájezdů.

Od potupné porážky se San José Sharks, kteří s Flyers získali svou první výhru v sezóně po 11 odehraných zápasech, má tým Johna Tortorelly bilanci 11-3-2. Letci během tohoto období (od 10. listopadu) získali 24 bodů, což je nejvíce ze všech týmů v NHL.

„Jsem v lize 13 let a tohle je jeden z nejlepších, pokud ne ten vůbec nejlepší tým, do kterého jsem kdy patřil,“ řekl po utkání zkušený Cam Atkinson.

Joel Farabee, který na začátku třetí třetiny srovnal na 2:2, přiznal, že byl během prvních dvou třetin utkání s Washingtonem frustrovaný. Jeho spoluhráč z druhé formace, Cam Atkinson, mu však neustále radil, ať vytrvá.

„Prostě mi řekl, ať se starám jen o to co máme ve svých rukou. Šli jsme na led a skórovali jsme,“ řekl Farabee. „Mám pocit, že jsem vloni hodně času trávil litováním se a přáním, aby šly věci určitým směrem. Zatímco letos mám pocit, že přesně vím, co od mě Torts očekává a co od mě jako od hráče potřebuje. Opravdu se každý večer snažím jít na led a odevzdat týmu, co nejvíce mohu.“

Vinou nemoci nebyla dnes ani na lavičce brankářská jednička Letců Carter Hart. Mezi třemi tyčemi tak opět dostal šanci čtyřiadvacetiletý švédský gólman Sam Ersson, který dokázal pochytat 27 z 30 střeleckých pokusů Caps. Na své konto si připsal však několik velmi důležitých zákroků, kdy například v prodloužení dokázal zastavit šanci Alexe Ovečkina či ve druhé části únik Nicolase Aube-Kubela. Chválou tak na Ersson po utkání s Washingtonem nešetřil ani trenér Tortorella.

„Neustále se zlepšuje,“ řekl kouč Flyers. „Předvedl pro nás několik klíčových zákroků v klíčových momentech. Naši gólmani byli dobří. Už dlouhou dobu nám v každém utkání dávají šanci na výhru.“

Letce nyní čeká jednodenní volno, po němž přivítají v noci ze soboty na neděli v dalším utkání ve Wells Fargo Center celek Detroitu Red Wings. Oba celky dělí v tabulce Východní konference po 29 odehraných utkání pouhý jeden bod.

Top