Patrick nebo Hischier? Flyers si na draftu zřejmě vyberou některého z hvězdných centrů

Letci z Philadelphie v sobotu přepsali historii NHL. Stali se totiž vůbec prvním týmem, který díky loterii určující pořadí klubů na draftu, poskočil z 13. volby na 2. pozici.

Jejich šance na posunutí se o 11 příček byla pouhé 2.4%. Nakonec to ale vyšlo.

Flyers tak budou teprve podruhé v historii klubu vybírat na draftu z druhého místa. Naposledy měli druhou volbu v roce 2007, kdy si vybrali útočníka Jamese van Riemsdyka.

První volbu v draftu měli Letci jen jednou v historii, a sice v roce 1975, kdy si vybrali forvarda Mela Bridgmana.

Letci měli toho roku vybírat až z 18. pozice, ale tehdejší generální manažer Keith Allen po zisku druhého Stanley Cupu vyměnil Billa Clementa, Dona McLeana a svoji 18. volbu do Washingtonu za jejich první výběr.

Po získání druhého výběru na letošním draftu v Chicagu se obecně očekává, že si Letci vyberou jednoho z dvojice útočníků Nolan Patrick nebo Nico Hischier, kteří jsou vedení jako dva nejlepší hokejisté tohoto draftu.

První volbu má ale k dispozici tým z New Jersey, a tak bude záležet právě na vedení Devils, který ze zmíněné dvojice se nakonec bude stěhovat do Philadelphie.

„Myslím si, že to jsou oba skvělí hráči, ale typově jsou určitě odlišní,“ uvedl generální manažer Devils Ray Shero. „Jeden je ze Švýcarska, druhý z Kanady.“

„Patrick má předpoklady být hvězdou. Tento rok si procházel náročným zraněním, ale všichni vědí, jak skvělý je to hráč.“

„Hischier je skvělý centr, který má dobré parametry a obrovský talent. Naše organizace se může těšit na opravdu kvalitního hráče.“

GM Flyers Ron Hextall ale na rozdíl od svého kolegy z New Jersey odmítl jakékoliv vyjádření na adresu těchto dvou hráčů.

Skauti NHL řadili Patricka a Hischiera na téměř stejnou úroveň, jedničku pro letošní draft ale nakonec udělili osmnáctiletému Kanaďanovi.

Podle skautů mohou oba hvězdní mladíci naskočit do NHL hned na podzim. Vzhledem k tomu, že ale zrovna Ron Hextall prosazuje trpělivý a opatrný přístup k mladým hráčům, je zde velká šance, že se letošní dvojka draftu vrátí ještě na rok do juniorské ligy, aby dozrála.

Ostatně Hextall se hned po sobotní loterii nechal slyšet, že hráč, kterého si vybere na červnovém draftu, si bude muset pozici v týmu nejdříve zasloužit a vybojovat během přípravného kempu.

Velký odborník na zámořský hokej a uznávaný redaktor TSN Bob McKenzie je ale přesvědčený, že Nolan Patrick by měl hrát v NHL hned od nové sezóny.

„Není pochyb o tom, že Nolan Patrick musí hrát v NHL už příští sezónu,“ řekl McKenzie pro server CSNPhilly.com.

„Jsem přesvědčený, že pokud se vrátí do WHL, jeho vývoj bude zpomalený. Patrickovi chyběly pouhé čtyři dny k tomu, aby mohl být zařazen do loňského draftu. To znamená, že mohl být prakticky draftován už loni.“

V případě Nica Hischiera je situace trochu jiná hlavně díky jeho fyzickým parametrům. Osmnáctiletý Švýcar měří 183 cm a váží 79 kg, což znamená, že je zhruba o 10 kilogramů lehčí než Patrick a v juniorské lize by mohl ještě nabrat svalovou hmotu. Hischier by tedy mohl být stejný případ jako Travis Konecny, který byl po draftu v roce 2015 také poslán zpět do juniorky.

„Rozhodně si nemyslím, že by mu další rok v juniorech nějak uškodil,“ řekl McKenzie.

„Na druhou stranu, jeho rychlost, obratnost, obrovská soutěživost a talent na tvoření akcí a střílení gólů mu dávají více než 50% šance k tomu, aby hrál v příští sezóně NHL. Možná se mýlím, ale ve skutečnosti bych si vsadil na to, že bude hrát v NHL už na podzim.“

Mnoho skautů srovnává Hischiera s útočníkem Washingtonu Nicklasem Backstromem, jelikož se oba hráči vyznačují komplexní hrou v mnoha herních situacích.

Odborník na draft Mike Morreale, který pracuje pro server NHL.com, prohlásil, že očekává oba hráče v NHL už do začátku nové sezóny.

Nico Hischier má z pohledu Flyers možná malou výhodu. Přestože je švýcarskému rodákovi teprve 18 let, díky tomu, že ve svém juniorském týmu Halifax Mooseheads hostuje z mateřského SC Bern, má na draftu status evropského hráče. To znamená, že může v příští sezóně hrát i v AHL, přestože mu ještě nebylo 20 let.

A vzhledem k tomu, že Hextall velmi nerad zařazuje nováčky rovnou do hlavního týmu, mohl by být právě tohle rozhodující faktor pro generálního manažera Flyers. Letci by díky tomu získali flexibilitu a mohli by Hischiera před jeho debutem v NHL nechat nějakou dobu rozehrát v AHL.

Top