Preview: Flyers vs. Flames

Po těžkém debaklu ve Winnipegu pokračují hokejisté z Philadelphie ve svém tripu po západní Kanadě. Svěřenci trenéra Davea Hakstola se přesunuli do Calgary, kde je dnes v noci od 02:30 SEČ čeká utkání s Calgary Flames. Plameny předvádějí v dosavadním průběhu letošní základní části vynikající výkony a po 31 odehraných zápasech jsou v tabulce Západní konference pouhý bod za prvním Nashvillem. To Flyers se nacházejí v úplně opačných patrech tabulky. S 27 body za 28 zápasů jsou Letci ve Východní konferenci předposlední.

Stejně jako všechny týmy z odlišných konferencí, tak i Flyers a Flames spolu loni odehráli dvě utkání. První vzájemný zápas byl na programu ve Wells Fargo Center, kde se domácí Flyers sice dostali do vedení 3:1, avšak i díky hattricku Seana Monahana nakonec dokázali zvítězit Flames 5:4 po prodloužení. O pár týdnů později se oba týmy střetly ve Scotiabank Saddledome, kde se dostaly do vedení domácí Plameny, ale Letci čtyřmi góly otočili vývoj utkání a zvítězili nakonec 5:2.

Plameny z Calgary figurují v nejprestižnější hokejové lize na světě od roku 1980, což znamená, že Flyers a Flames spolu odehráli již řadu utkání. Dnešní soupeři se ve své historii utkali celkem dvaasedmdesátkrát – 36 výher si připsali Letci z Philadelphie, 32 výher mají na kontě hokejisté z Calgary a čtyřikrát si oba celky doby rozdělily. V Kanadě se oba celky utkaly v 37 zápasech a statistiky obou mužstev jsou téměř vyrovnané. Flyers si z Calgary odvezli oba body v 17 případech. Osmnáctkrát se z výhry radovali domácí Flames a 2 duely skončily nerozhodně.

Zpět do sestavy Flyers by se měl po dvou utkáních vrátit útočník Sean Couturier, jehož trápilo zranění v dolní části těla. Kanadský forvard včera trénoval v druhé formaci po boku Jakuba Voráčka a Michaela Raffla. Jediným hráčem na marodce tak zůstává gólman Brian Elliott, který laboruje se zraněním v dolní části těla. Třiatřicetiletý gólman však s týmem odcestoval na trip a v brzké době by se měl vrátit zpět mezi tři tyče. Ve čtvrtém útoku včera trénovali Lindblom, Varone a Weise. Zdravými náhradníky by tak měli být Jori Lehtera, Jordan Weal a Christian Folin.

Tým z Calgary se v dnešním utkání s Philadelphií bude muset vinou zranění obejít bez čtveřice svých hráčů. V sestavě Flames se nepředstaví český útočník Michal Frolík, jehož do zápasu nepustí zranění v dolní části těla. Stejné zranění pak vyřadilo také dvacetiletého obránce Jussa Valimakiho. Mimo hru je na neurčito obránce Michael Stone, jemuž byla diagnostikována krevní sraženina. Posledním na marodce Flames je pak útočník Mikael Backlund, kterého trápí otřes mozku.

Jelikož Michalu Neuvirthovi návrat mezi tři tyče nevyšel a už po 28 minutách byl nucen střídat, dnes se do branky Flyers opět postaví čtyřiadvacetiletý americký gólman Anthony Stolarz. Rodák z Edisonu se v letošním ročníku podíval mezi tři tyče Letců v pěti utkáních a jeho statistiky jsou – úspěšnost zákroků 89.8% a průměr 3.39 gólu na zápas.

Flames v letošním ročníku své gólmany pravidelně střídají. Přestože český brankář David Rittich (úspěšnost 92.2%, průměr 2.29) předvádí mnohem lepší výkony, dnes se do brankoviště postaví zkušený Kanaďan Mike Smith. Šestatřicetiletý rodák z Kingstonu odchytal během letošní sezóny zatím 19 zápasů s úspěšností zákroků 89.4% a průměrem 2.88 gólu na zápas.

Sestavy

PHILADELPHIA FLYERS

CALGARY FLAMES

Forma

Flyers (PV-PP-V-P)

Datum Zápas Skóre
9.12.2018 Jets vs. Flyers 7:1
8.12.2018 Sabres vs. Flyers 2:6
7.12.2018 Flyers vs. Blue Jackets 3:4p
2.12.2018 Penguins vs. Flyers 2:4
28.11.2018 Flyers vs. Senators 3:4

Flames (P-V-V-V-V)

Datum Zápas Skóre
10.12.2018 Oilers vs. Flames 1:0
9.12.2018 Flames vs. Predators 5:2
7.12.2018 Flames vs. Wild 2:0
7.12.2018 Blue Jackets vs. Flames 6:9
5.12.2018 Blackhawks vs. Flames 2:3

Stadion


Scotiabank Saddledome je multifunkční hala v centru Calgary, města ležícího v provincii Alberta. Je využívána převážně pro lední hokej, lakros, basketbal a různé sportovní akce. Konají se zde i koncerty. Je domovem týmů Calgary Flames (NHL), Calgary Hitmen (WHL) a Calgary Roughnecks (NLL). V říjnu 2010 se stala hlavním sponzorem arény Scotiabank, která po 10 letech vystřídala společnost Pengrowth Management Ltd.

Informace

Philadelphia Flyers vs. Calgary Flames
Začátek: 02:30 SEČ
TV:

Top