Dave Hakstol: „Za to, co se dnes stalo, se cítím odpovědný“

Stejně jako každý trénink, tak i dnes byl trenér Dave Hakstol jako poslední. Flyers se objevili na ledě poprvé od zápasu s Torontem, kdy je domácí Maple Leafs naprosto ponížili a po polovině první třetiny nebylo téměř o co hrát. Tři dny předtím přitom Letci potupně prohráli také s Buffalem, které jim taktéž během první třetiny stihlo nasázet hned čtyři góly.

Dave Hakstol zůstává i nadále u Flyers. Prozatím. Muž, který jej jmenoval do funkce hlavní kouče, již v organizaci Letců nefiguruje. Prezident Paul Holmgren totiž vydal prostřednictvím oficiálního webu prohlášení, v němž oznámil, že Ron Hextall na pozici generálního manažera skončil. Samotní hráči se tuto informaci dozvěděli jen několik minut předtím, než šli na led.

„Děkujeme Ronovi za mnoho významných věcí, které pro nás udělal. Nadále jsme však společně nesdíleli filozofii a směr, kterým by se měl náš tým ubírat,“ sdělil Paul Holmgren médiím prostřednictvím svého prohlášení. „Vinou těchto neshod jsme cítili, že je v nejlepším zájmu naší organizace, abychom udělali okamžitou změnu. Sám jsem již začal s procesem výběru našeho nového generálního manažera. Doufám, že to bude co nejdříve.“

Sám Holmgren přiedl Rona Hextalla zpět do organizace Flyers v létě roku 2013 a bylo zřejmé, že právě bývalý gólman Letců bude Holmgrenovým nástupcem. Rok poté, co byl jmenován asistentem generálního manažera byl povýšen na pozici generálního manažera a Paul Holmgren zaujal post prezidenta klubu.

Hextall od samého začátku ve své funkci prohlašoval, že s budováním skrze draft souhlasili jak Paul Holmgren tak bývalý majitel Letců z Philadelphie Ed Snider, který však v roce 2016 prohrál boj s rakovinou. Postupem času však zřejmě mezi oběma došlo ke značným neshodám.

Paul Holmgren ani šéf Comcast Spectacor Dave Scott se během pondělí s médii nesešli. Není tak zcela jasné, k jakým neshodám ve vední Flyers došlo. Znamená to, že Letce již přestalo bavit stále jen čekat a chtějí co nejdříve dosáhnout nějakého úspěchu? To zatím nikdo neví.

Hextall během své doby v pozici GM udělal pouze jeden jediný tejd, který měl na tým z Philadelphie okamžitý vliv. Při zranění Briana Elliotta a Michala Neuvirtha přivedl letos v únoru Petra Mrázka. Zbytek jeho trejdů byl z důvodu, aby získal více místa pod platovým stropem či volbu v draftu. Ron Hextall neudělal žádnou větší výměnu hráčů ani trenérů.

„Je to překvapující. Samozřejmě vždy je velmi překvapivé, když někoho vyhodí,“ řekl po tréninku Jakub Voráček. „Nevím co říct. Je těžké se k něčemu takovému vyjádřit. Nevím, o co šlo, co se stalo nebo že se něco děje a organizace si myslí, že je potřeba něco udělat.“

„Pokud jste v pozici, ve které být nechcete, tak jako jsme teď my, může se stát cokoliv. Bude odvolán? Proběhnou nějaké výměny? Nevím. Není to v mé moci,“ pokračoval český útočník. „Nemám ve smlouvě no-trade klauzuli. Může se to stát komukoliv. To co se stalo Hexymu se může stát také mně. Je to něco, čeho se musíme obávat. Nemůžete s tím nic udělat. Můžete jen jít na led a odvést maximum.“

Ronu Hextallovi nelze upřít jedna věc. Během svého působení ve Philadelphii zlepšil situaci pod platovým stropem. Podle serveru capfriendly.com mají Letci momentálně k dispozici 7 milionů dolarů. Před pár lety měli Flyers přitom problémy už jen při tom, když se některý z jejich hráčů zranil. Vedení bylo nuceno povolat hráče, který měl nejnižší plat a ne hráče, kterého by opravdu povolat chtělo.

Nyní již bývalý GM Flyers však doplatil na to, že dal až příliš mnoho času stále ještě současnému kouči Daveu Hakstolovi. Letci jsou v současné době pouhý bod od posledního místa v Metropolitní divizi a hned sedm bodů od prvního týmu, který je momentálně Columbus.

„Je to trochu šok. Nebyli jsme na ledě tak dobrým týmem, jako bychom být mohli,“ řekl útočník James van Riemsdyk, jehož Hextall přivedl letos v létě. „Podávali jsme trochu nekonzistentní výkony, což se stává. Myslím však samozřejmě, že každý od nás očekával více než to, kde se v současné době nacházíme.“

Rozhodnutí vyhodit Hextalla zřejmě nebude jediné, které budou muset Letci udělat. Poté, co byli dvakrát během čtyř dnů naprosto znemožněni je jasné, že Letci potřebují také změnu na trenérském postu. O to se však zřejmě postará až nový trenér. Dave Hakstol, který vede Flyers od roku 2015, je v současné době na 4. místě mezi všemi trenéry v historii Letců, co se počtu odtrénovaných zápasů týče.

„Cítím se odpovědný za to, co se dnes stalo,“ řekl kouč Flyers médiím. „Nikdo z toho nemá radost. Musíme však i nadále dělat svou práci. Mojí prací je nyní připravit náš tým na zítřejší zápas. Na tom se nic nemění.“

„Bylo to pro nás všechny těžké ráno. A především pro mě osobně. Ron mě sem přivedl, abych dělal svou práci a to jediné se také soustředím. Nedívám se přes rameno. Nikdy jsem to tak nedělal. Soustředím se pouze na svou práci, kterou mám ve svých rukou. Tohle jsou rozhodnutí, které nezávisí na mně. Tohle budou skvělé otázky, které můžete pokládat na zítřejší tiskové konferenci. Nejsou to věci, o kterých bych měl já spekulovat.

 

 

 

 

 

 

Top