Vymění Philadelphia kapitána Clauda Girouxa?

Už třetí sezónu v řadě jdou dolů a dolů výkony Clauda Girouxa, kapitána Flyers, a tak není divu, že se po loňské i letošní sezóně začaly objevovat spekulace ohledně jeho možném trejdu. Zatímco ale vloni to bylo v oblasti teorie, letos už si to přeje i několik fanoušků Philadelphie. Tato situace nyní není zrovna nejlepší, jak pro kapitána, tak pro Hextalla.

Zatímco v sezóně 2013-2014 potvrzoval Giroux svoji reputaci, získal skvělých 86 bodů, dotáhl Flyers do play-off a byl nominován dokonce na Hart Memorial Trophy, tak od té doby na podobné statistiky již nedokázal navázat. V té následující nasbíral 73 bodů, vloni 67 bodů a letos už pouhých 58 bodů.

Už vloni se začali vést analýzy o tom, že Girouxova tendence se začíná podobat Eriku Staalovi, který ve svých mladších letech platil za nejlepšího hráče Hurricanes a řadil se mezi špičku celé ligy. Postupem času ale u něj nastal tzv. ‚decline‘ a na své nejlepší sezóny už nedokázal navázat. Vloni opustil Carolinu, sezónu dohrál v NY Rangers, aby se vloni upsal Minnesotě Wild. A udělal velmi dobře, u Wild pookřál, nasbíral na dnešní éru velmi solidních 65 bodů a jeho reputace se opět zlepšila.

Je dost možné, že podobnou změnu v kariéře by potřeboval asi i Claude Giroux. Je ale otázkou, jestli Hextall je ochoten k takovému kroku přistoupit. Giroux si přeci jen za ta léta ve Philadelphii vybudoval nějaké to jméno, je kapitánem už pět sezón, kontrakt má podepsán až do roku 2022. Těžká situace.

Celou situaci se snažil po draftu zmapovat Bob McKenzie, uznávaný novinář TSN, jenž sám v sobotu během draftu navštívil vedení Philadelphie a zjišťoval, jak to vlastně vypadá s Girouxem a jeho spekulacemi.

Slyšel jsem zvěsti o tom, že by se Giroux mohl stěhovat do Montrealu. Lidé začaly navíc hlásit, že proběhl trejd mezi Flyers a Habs. Heh, což se také stalo. Vyměnili si ale pouze volby v draftu v posledním kole. Spekulace ale stále neutichly. ‚To není vše, oni stále spolu jednají,‘ doslechl jsem se. Asi o hodinu později přišla další informace: ‚Oni se baví o Claudu Girouxovi‘.

Jak se říká: čísla nelžou. A ty jasně potvrzují, že Giroux odehrál doslova katastrofální ročník. V points/60 (počet nasbíraných bodů na 60 minut strávených na ledě) při hře 5-na-5 se rodák z Kanady v celém týmu Philadelphie umístil až na hrozivém 15.(!!!) místě. V jeho kolonce svítí příšerných 0,94. Jeho druhé nejhorší číslo od sezóny 2011/12 pak je až 1,48. Neskutečný propad.

Rozhodl jsem se teda vstát z křesla a zajít ke stolu Philadelphie. Vše jsem jim o tom řekl. Oni jednoduše odpověděli: ‚Poslouchej, my už několik let nedostali přímou nabídku od Canadiens, nic konkrétního od doby, kdy se údajně začali poprvé o Girouxa zajímat. Zatím jsem jej ani nikdy nenabízeli ani nevyměnili‘. Avšak následně dodali, že opravdu nedávno obdrželi několik telefonátů s dotazem, jestli je Giroux k dispozici, jestli zvažují o jeho trejdu. Jejich odpovědi prý zněli takto: ‚Dívejte, za A) Giroux má no-move klauzuli a za B) My samozřejmě jsme ochotni naslouchat‘.

Co se týče ‚Corsi‘, platil Mistr světa z roku 2015 pravidelně za jednoho z nejlepších ve Philadelphii. V lize se pak řadil nejhůře mezi průměrné hráče prvních dvou útočných formací. Pohyboval se okolo 53% až 54%. V uplynulé sezóně se sice držel stále v plusu, ale 52% je oproti předchozím sezónám opět výrazný propad. Navíc v případě, že vezmeme v potaz, že pouze ve 28,2% startoval v defenzivní zóně, zatímco v té útočné hned z 36,4%, pak nejde zrovna o nijak působivé číslo, když se bavíme o hráči, který by měl táhnout útok Flyers, který zabírá v platovém stropu více než 8 miliónů dolarů.

Spekulace ohledně jeho možné výměny dávají logiku. Hráči se nedaří jako dříve a jeho trejd by mohl být řešením. Na druhou stranu ale Giroux už dokázal, že umí hrát elitní hokej a stále je možnost, se mu podaří jeho formu obnovit zpět. Navíc nutno podotknout, že poslední roky hrál s několika zraněními, které zřejmě ovlivnily jeho statistiky.“ – Bob McKenzie.

Dalším pozitivem jeho trejdu by mohlo být také to, že Hextall ve Philadelphii vybudoval velmi slibnou základnu mladíků, která nekoresponduje s věkem Clauda Girouxa, jenž v lednu oslavil již 29. narozeniny. Takový Ivan Provorov, jenž je už nyní považován za beka číslo 1 a právě okolo něj by měl v nejbližších letech stavět se celý tým, má stále teprve 20 let. Nedávno draftovaný Nolan Patrick má 18 let. Očekává se, že nynější mladíci Letců by měli své nejlepší sezóny odehrát za tři, čtyři sezóny nejdříve. To už bude Girouxovi táhnout na 33 let. A v případě, že se jeho výkony budou podobat těm posledním třem sezónám, no, mohl by to být pro Philadelphii velký problém.

Top