TOPlist



Review: Flyers 3:2p Penguins
21.1.2014 14:40

Reklama na hokej. Tak by se dalo popsat téměř každé pensylvánské derby. Jedno z nich bylo na programu dnes v noci od 01:30 SEČ, kdy Letci z Philadelphie na svém ledě ve Wells Fargo Center přivítali nenáviděné rivaly, a sice tým Pittsburghu Penguins. Ani dnešnímu utkání, jak již bývá při vzájemných duelech těchto dvou celků zvykem, nescházely pěstní souboje a častá vyloučení. Dvojice hlavních sudích byla nucena v dnešním utkání rozdat hned 25 menších či větších trestů. Trest do konce utkání navíc dostal za vražení na hrazení útočník Zac Rinaldo, jehož zákrok bude posuzovat disciplinární komise. Do zápasu i přes velkou převahu Penguins vstoupili lépe domácí Flyers, kteří se díky trefě Luka Schenna dokázali v úvodní části z pouhých tří střel jedenkrát prosadit. Tučňákům se však ve druhé části podařilo srovnat, když se v oslabení prosadil Chris Kunitz. Penguins se ve třetí třetině dokonce dostali zásluhou branky Beau Bennetta do vedení, avšak po necelých dvou minutách srovnal Chris VandeVelde. Utkání tak dospělo až do prodloužení, v němž měli Letci k dispozici hned dvě přesilové hry, z nichž nakonec dokázali skórovat. Bonusový bod svěřencům kouče Craiga Berubeho, kteří ovládli již šesté derby v řadě, vystřelil kapitán Claude Giroux.




Tým z Philadelphie trápilo v posledních několika týdnech jedno zranění za druhým. Kouči Craigu Berubemu tak musel udělat alespoň malou radost zkušený zadák Carlo Colaiacovo, nad jehož startem visel otazník. Letci však nakonec postrádali zkušeného kanadského obránce Nicka Schultze, který se zranil v pondělním zápase s Islanders. Mimo hru byl také dvacetiletý forvard Scott Laughton, jenž je již týden mimo hru se zraněním v horní části těla. Do zápasu s Penguins nezasáhli ani obránci Nicklas Grossmann (rameno) a Braydon Coburn (koleno). V brance Letců z Philadelphie se podle očekávání nepředstavila brankářská jednička Steve Mason, jehož momentálně trápí zranění kolene. Posledním hráčem na marodce Flyers byl velezkušený finský bek Kimmo Timonen.

Jelikož v sestavě Flyers nechyběl obránce Carlo Colaiacovo, svou šanci v první týmu dostal pouze čtyřiadvacetiletý kanadský bek Brandon Manning, jehož se vedení Letců rozhodlo společně s Oliverem Lauridsenem povolat z farmy Lehigh Valley Phantoms. Dánský zadák však v dnešním pensylvánském derby plnil pouze roli náhradníky a zápas tak sledoval jen z tribuny.

Hokejisty Pittsburghu momentálně nikterak vážná zranění netrápí. Ve Wells Fargo Center se tak nepředstavil osmadvacetiletý švédský útočník Patrick Hornqvist, který je mimo hru se zraněním v dolní části těla. V sestavě Pens chyběl také kanadský útočník Blake Comeau, jehož trápí zranění zápěstí. Zranění v horní části těla trápilo před dnešním zápasem s Flyers útočníka Pascala Dupuise a obránce Olliho Maattu. Utkání s Letci navíc nedohrál obránce Kris Letang, jehož tvrdým hitem u mantinelu sestřelil útočník Zac Rinaldo. Sedmadvacetiletý Kanaďan byl nucen z utkání odstoupit a do zápasu již nezasáhl.

V brance Letců z Philadelphie se po pěti startech německého gólmana Roba Zeppa představil dvaatřicetiletý kanadský brankář Ray Emery, jemuž se v posledních zápasech, v nichž nastoupil, příliš nedařilo. Rodák z kanadského Hamiltonu však v dnešním zápase s Pittsburghem předvedl famózní a velmi jistý výkon, díky němuž se Letci nakonec mohli radovat se zisku dvou cenných bodů. Tučňáci vyslali na Raye Emeryho celkem 35 střel, z nichž 33 jich dokázal zkušený gólman zlikvidovat a po právu se stal první hvězdou duelu – úspěšnost zákroků 94.3%

Trenér Penguins Mike Johnston se do brankoviště svého celku rozhodl nepostavit svou brankářskou jedničku a dlouholetou oporu týmu z Phittsburgh Marca-Andreho Fleuryho. Mezi třemi tyčemi Pens se tak představil německý gólman Thomas Greiss, jenž se do branky Tučňáků příliš nedostává. Ve svém devátém startu v letošním ročníku si však osmadvacetiletý počínal velice dobře, když dokázal zneškodnit 37 ze 40 střeleckých pokusů Flyers – úspěšnost zákroků 92.5%

• GÓLY:

Flyers: Luke Schenn (bez asistence), Chris VandeVelde (Michael Del Zotto, Vincent Lecavalier), Claude Giroux (Jakub Voráček, Mark Streit)

Penguins: Chris Kunitz (bez asistence), Beau Bennett (Evgeni Malkin, Nick Spaling)


GÓLY

Čas Tým Střelec Asistence Asistence Stav
13:11 PHI L.SCHENN(2) - - 1:0

VYLOUČENÍ

Čas Tým Hráč Trest
05:34 PHI Z.RINALDO Krosček
15:36 PHI Z.RINALDO Vražení na hrazení (5 min)
15:36 PHI Z.RINALDO Do konce utkání

STŘELY:

Flyers: 3
Penguins: 17



GÓLY

Čas Tým Střelec Asistence Asistence Stav
22:59 PIT C.KUNITZ(14) - - 1:1

VYLOUČENÍ

Čas Tým Hráč Trest
21:55 PIT C.ADAMS Krosček
21:55 PIT Z.SILL Bitka (5 min)
21:55 PHI M.RAFFL Bitka (5 min)
25:27 PHI R.EMERY Hrubost
28:01 PHI J.VORACEK Iniciátor bitky
28:01 PHI J.VORACEK Osobní trest (10 min)
28:01 PHI J.VORACEK Bitka (5 min)
28:01 PIT R.SCUDERI Bitka (5 min)
29:48 PHI L.SCHENN Bitka (5 min)
29:48 PIT S.DOWNIE Bitka (5 min)
29:48 PIT S.DOWNIE Sekání
29:48 PIT S.DOWNIE Nesportovní chování
31:36 PHI M.DEL ZOTTO Napadení
36:49 PHI P.BELLEMARE Bitka (5 min)
36:49 PIT B.FARNHAM Bitka (5 min)
36:49 PIT M.ARCOBELLO Hrubost
36:49 PHI C.VANDEVELDE Krosček

STŘELY:

Flyers: 14
Penguins: 9




GÓLY

Čas Tým Střelec Asistence Asistence Stav
42:02 PIT B.BENNETT(3) E.MALKIN(32) N.SPALING(13) 1:2
43:57 PHI C.VANDEVELDE(6) M.DEL ZOTTO(11) V.LECAVALIER(7) 2:2

VYLOUČENÍ

Čas Tým Hráč Trest
48:52 PIT R.BORTUZZO Podražení
52:02 PHI M.DEL ZOTTO Zdržování hry
54:56 PHI B.SCHENN Nedovolené bránění
60:00 PIT Z.SILL Krosček

STŘELY:

Flyers: 17
Penguins: 9






GÓLY

Čas Tým Střelec Asistence Asistence Stav
63:57 PHI C.GIROUX(16) J.VORACEK(39) M.STREIT(27) 3:2

VYLOUČENÍ

Čas Tým Hráč Trest
62:04 PIT TÝM Příliš mnoho hráčů na ledě

STŘELY:

Flyers: 6
Penguins: 0











NHL nyní čeká téměř týdenní přestávka vyplněná All-Star víkendem, kterého se v Columbusu zúčastní ti nejlepší hokejisté z nejprestižnější hokejové ligy na světě. Další utkání tak svěřence Craiga Berubeho čeká až příští týden v noci z úterý na středu, kdy na svém ledě přivítají celek Arizony Coyotes. Oba celky se letos již jedenkrát utkaly, když ve městě Glandale dokázali zvítězit domácí Kojoti 4:2. Dokáží Flyers po týdenní přestávce navázat na výkon proti Pittsburghu?







Autor: David Hél
Statistiky: flyers.nhl.com/livesport.cz