ANALÝZA: Hägg je prý lepší jak vloni. Skutečně?

Zadáka Roberta Hägga jste si pomocí svých hlasů vybrali do třetího dílu analýz. Během sezony většina (ne všichni!) fanoušků psala, hájila švédského beka v tom smyslu, že letos podává lepší výkony než vloni a v podstatě celkově hraje dost solidní hokej. Je to skutečně tak?

Hägg po uplynulých sezonách sklízel od analytiků a většiny fanoušků tvrdou kritiku. Nebylo divu. Objektivní oko vidělo, že švédský rodák jednoduše kolikrát hrál opravdu špatně.

Robert Hägg letos stihl nastoupit do 49 utkání, když několik zápasů sledoval pouze z tribuny, ovšem i to je dostatečně velká porce na to, abychom mohli i na základě podrobnějších čísel říci, jak si v této sezoně doposud vedl.

‚FUC*ING LUCKER‘

Znáte tuto či podobnou frázi z her, které hrajete online? Pokud ovšem nejste přiznivci konzolových her, pak na jednoduší vysvětlenou: kolikrát váš protivník (soupeř) nějakým zázrakem vás porazí, zabije, že ani on sám nechápe, jak to vlastně udělal. Pak většina z nás dokáže reagovat způsobem jako ,,to je ale zas*anej lucker“.

A přesně to si letos mohli říkat soupeři, kteří zrovna stáli na ledě proti Robertu Häggovi. Začneme statistikou PDO. Ta funguje úplně jednoduše: sčítá úspěšnost střelby a úspěšnost zákroků, když je dotyčný hokejista na ledě. Průměrná hodnota je sto. Ti nejlepší hráči pochopitelně díky lepší střelbě se pohybují okolo hodnoty 102. Cokoliv pod 98 či nad 102 je anomálie, která se v jiných sezonách u daného hráče opakuje jen velmi, velmi zřídka.

Hodnota u Roberta Hägga? Neuvěřitelných 105,8. Žádný jiný obránce v celé NHL už neměl větší štěstí (luck) jako on. Běžně statistiky z prvního místa vykreslujeme zlatou, ovšem v tomto případě je to vlastně spíše nelichotivé pro daného hráče. Jistě, pro tým jako takový je to super, že zrovna jejich hokejista má takové štěstí, ovšem už několikanásobně potvrzeným faktem, hráčovi v kariéře to nijak nepomůže, ba naopak je na 99% jisté, že už v další sezoně jeho PDO spadne a odrazí se to ještě víc v jeho číslech.

Pro lepší pochopení kontextu obrázků je dobré zmínit, že letos stihlo odehrát alespoň 500 minut při hře pět proti pěti přesně 195 beků.

Hägg je v první třetině zadáků, co se týče sbírání bodů za 60 minut hry. To je vskutku famózní výsledek, za který by se nemuselo stydět spousta jiných obránců. Je produktivita švédského hráče ovšem důsledkem jeho výborné hry, nebo právě tím štěstím, které jsme už probrali výše?

No, vidíme, že s Häggem na ledě Flyers doslova hoří. Jsou v drtivé většině případů jasně přehráváni – ‚Corsi‘ na hodnotě 45 % po devětačtyřiceti utkáních je vskutku velmi špatné. 174. místo mezi obránci napříč celou NHL (a pochopitelně nejhorší v týmu).

Jistě, ‚Corsi‘ může být trochu ošemetné, neboť na něj stále má vliv všech pět hráčů na ledě. Proto se pojďme podívat na relativní přepočet vůči Häggovým spoluhráčům, když jsou s ním na ledě a následně bez něj. Výsledek? Tragédie.

Zatímco v očekávaných vstřelených gólech si jeho spoluhráči pohorší o 0,22 branky (opět nejhorší v týmu), tak ve střeleckých pokusech na soupeřovu bránu hned o více než pět střel (naprosto suverénně nejhorší v týmu; druhý nejhorší Braun vykazuje hodnotu -0,45)! Upozorňujeme, že tyto čísla jsou pouze čistě z ofenzivní hry, tudíž se jedná pouze o střelecké pokusy na soupeřovu bránu, resp. očekávané góly v síti protivníka.

Ale je pravda, že Robert Hägg má být hlavně defenzivní specialista, proto by bylo zřejmě nefér od něj chtít zázraky v útoku…

CHYTROST VIGNEAULTA

Hlavní trenér Alain Vigneault je jedním z největších důvodů, proč se Flyers letos tak zvedli a ukázkovým příkladem je toho práce právě s Robertem Häggem.

Trenérský štáb očividně moc dobře ví o jeho nedostatcích, špatných výkonech, tudíž mu dává největší prostor při startech v ofenzivní zóně ze všech hráčů Flyers vyjma Gostisbeherea. Celkem Hägg startoval hned v 57,2 % případů v útočné třetině kluziště – 165. nejlehčí starty mezi všemi beky NHL.

Co to vlastně znamená? Defenzivní obránci mívají ZSR % pod 50 %, skuteční defenzivní specialisté v drtivé většině případů alespoň pod 45 % jako například Ivan Provorov (42,78 %), ale toho si rozebereme někdy později.

Zpět k Häggovi. Jak si Flyers s ním na ledě vedou v ‚Corsi‘ (CF) jsme uvedli už výše, jak potom ale v očekávaných gólech? Opět to vychází tak, že Philadelphia bývá přehrávána, když se Häggova hodnota zastavila na procentuálním čísle 46,62.

Jaký je pak samotný vliv Roberta Hägga vůči jeho spoluhráčům pro zamezení jakýchkoliv střeleckých pokusů a očekávaných inkasovaných branek? Nuže, zatímco v očekávaných inkasovaných gólech to 138. místo nevypadá ještě úplně tragicky, stále vidíme nepříznivou hodnotu 0,1, což je mimo jiné nejhorší výsledek mezi všemi hráči Philadelphia Flyers. (V těchto případech čím méně střel povolíte, tedy čím nižší hodnota, tím lépe. Zatímco čím více střel povolíte, tím hůře.)

Co se týče vlivu střeleckých pokusů proti: je to přímo tragické. 193. příčka z 195. Když jsou hráči Flyers na ledě s Häggem, v průměru míří na naši branku hned o více než 5 střel více. Hůře si vedou pouze N. Zaitsev a D. Engelland.

To je to, proč mu Alain Vigneault dává tolik prostoru na buly v útočné zóně – snaží se co nejvíce zamezit tomu, aby se Hägg vyskytoval v obranné zóně. I tak to ale, jak nám i čísla krásně dokazují, Robert Hägg vůbec nezvládá.

Pro ještě lepší obrázek na výkony Hägga nabízíme stručné porovnání s Cody Cecim, jedním z nejhorších obránců NHL (kdyžtak si to potvrďte u fanoušků Maple Leafs).

Vidíme, že Hägg na ledě doslova hoří. Ovšem nějakým zázrakem se mu daří, že Flyers s ním na ledě skórují více gólů než inkasují (GF/60). Aneb PDO, o kterém už byla řeč.

OSLABENÍ

Abychom švédskému bekovi pouze nekřivdili, můžeme říci, že je tu alespoň jedna situace, kdy vykazuje průměrné výkony. A sice oslabení, kde však i tak stále platí až za pátého nejlepšího beka týmu (po Provorovi, Niskanenovi, Sanheimovi a Braunovi).

ZÁVĚR

Robert Hägg jednoduše a prostě zažívá další tragickou sezonu. Ano, na oko vypadá, že může hrát líp než vloni. Není tomu tak. Je to jen díky tomu, že Letcům se daří mnohem více jako týmu, tudíž problémy, respektive horší výkony některých hráčů nejsou tolik vidět jako byli právě například minulou sezonu.

A chcete ještě jednu zajímavost? Letos Hägg vykazuje ještě horší čísla jak ten minulý ročník…

Se vší úctou k Robertu Häggovi, který jinak bude zřejmě velký sympaťák, neboť spoluhráči z kabiny o něm hovoří v dobrém, neustále se prý drží v kontaktu s Oskarem Lindblomem, svým nejbližším kamarádem, ale má velmi pevně nakročeno k tomu, aby se stal dalším A. MacDonaldem, N. Grossmannem, E. Medvedevem, J. Lehterou. Tedy tím hokejistou, pro kterého bude angažmá ve Philadelphia Flyers tím posledním v NHL kariéře.

Letos mu končí kontrakt, ale bude omezeným volným hráčem. Nejlepší pro budoucnost Letců by bylo, aby byl před dalším ročníkem vytrejdován, pokud by tedy o něj byl nějaký zájem.

Jo, a prosím argumenty s hity a bloky zkuste nepoužívat. I samotní hráči vám řeknou, že při vyrovnaném počtu hráčů na ledě (tedy i při 5 proti 5) to není nic, čím by se chtěli chlubit. Princip je totiž krásně jednoduchý: hitovat či blokovat střely můžete pouze v případě, že puk na svých hokejkách má právě váš soupeř a nikoliv vy.

Existuje snad nějaký trenér, který by chtěl mít raději hráče, kteří nemají puk a raději hitují, blokují? Ne. (Opakujeme: narážíme na hru při rovnovažném počtu hráčů, víme, že při oslabení to být výhodou může.)

Zdroj fotek: Twitter | Philadelphia Flyers
Top