ANALÝZA: Nezkušený? Kdepak. Hart už patří mezi elitu

NHL byla kvůli pandemii koronaviru pozastavena, a tak jsme se rozhodli, že se pokusíme analýzami vám zkrátit ten dlouhý čas, který teprve ještě zřejmě nastane. Na facebooku, pokud jste si ještě nevšimli, budete moci sami hlasovat o tom, o jakém hráči Flyers následující analýzu chcete sepsat. Jako první vyhrál Carter Hart.

Hart má stále teprve 21 let, ale i přesto už má odchytáno 74 utkání za Philadelphia Flyers, vede si velmi dobře, a to ho nejlepší léta teprve jen čekají. Každopádně fanoušci Letců mohou být po letech konečně pozitivní, neboť, pokud se nestane žádný nepříjemný zázrak, našli konečně kvalitní brankářskou jedničku hned na několik let. Jen si představte, jak dlouho nás dusil Brodeur v bráně New Jersey či Lundqvist v bráně NY Rangers. Už by bylo na čase, aby se tato role obrátila a my měli toho brankáře, který bude minimálně deset let dusit naše soupeře.

O individuálním ocenění pro brankáře (Vezina Trophy) rozhodují generální manažeři a ti ve velké drtivě případů při hodnocení gólmanů koukají především na výhry, úspěšnost zákroků a průměr obdržených branek na zápas. Přičemž právě počet vítězství a počet obdržených gólů na zápas je především týmovou statistikou, na jejíž základě by neměly být brankáři hodnoceni individuálně.

Zaměříme se tedy na pokročilejší statistiky brankářů, které mnohem více vypovídají o jejich skutečných výkonech. Jedna taková kategorie se opírá o úspěšnost zákroků (Sv%) nezblokovaných střel (F=fenwick), která tvoří zkratku FSv%. Porovnává se pak s očekávanou (x) úspěšností zákroků (Sv%) nezblokovaných střel (F) = xFSv%. Jednotuchým rozdílem (d=difference) mezi těmito čísly se pak zjišťuje, jestli dotyčný gólman si vede ještě nad očekávání či pod očekávání = dFSv%. Logicky tedy čím vyšší číslo (FSv%) oproti očekávané úspěšnosti zákroků proti nezblokovaným střelám (xFSv%), tím jsou gólmanovy výkony pozitivnější.

Další velmi dobře vypovídající statistickou kategorií pro brankáře jsou tzv. chycené branky navíc oproti očekávaným (Goals Saved Above Expected = GSAx). Když bychom to měli ukázat v praxi jednoduchým pohledem, představte si, že na brankáře za zápas šly čtyři střely, které měly skončit gólem, brankář ovšem jednu z nich chytil, inkasoval pouze z těch tří střel, následně už ani z žádné jiné, jeho GSAx z toho zápasu by se zastavilo na pozitivní hodnotě jedna. Gólmani avšak pochopitelně dostávají i laciné góly, které pak naopak na hodnotě pochopitelně ubírají.

Možná se ptáte, jak vlastně ale poznáme střely, které by měly skončit v síti? No, to už jsou různé další výpočty, které jsou v této statistice pochopitelně také započítávány, když berou především v úvahu to, z jaké pozice hráč vystřelil, v jaké situaci, kolik gólů z oné situace, z onoho místa už padlo a tak dále.

ŠIRŠÍ ELITA

Zprvu se podíváme na letošní výkony Cartera Harta při hře pět proti pěti, která je pochopitelně nejčastější situací v každém utkání.

Nutno říci, že defenzivní práce hráčů Flyers je na této sezoně na velmi dobré úrovni. Podle statistik by měl Hart za své dosavadní minuty a na základě soupeřových střel inkasovat něco okolo 74 gólů, když hned devatenáct jiných brankářů je na tom ještě hůře. Pro zajímavost: Hart za svá záda pustil 71 puků, tudíž opět pozitivní výsledek.

Pojďme ale k relavantnějším hodnotám, a sice dFSv% a GSAx. Očekávaná úspěšnost Harta proti nezblokovaným střelám při hře pět proti pěti je nyní na čísle 94,02. Jeho skutečná úspěšnost zákroků je ale vyšší – 94,33. Jednoduchým výpočtem se dopočítáme kladného rozdílu 0,31, což ho řadí hned na sedmé místo mezi všemi brankáři, kteří letos odchytali alespoň jeden tisíc minut!

Nijak extra hůře na tom není ani v chycených brankách navíc oproti očekávaným, když doposud chytil skoro celé 4 branky navíc (3,82), což ho řadí opět na krásné osmí místo napříč celou NHL. S klidnou hlavou můžeme tedy konstatovat, že teprve 21letý gólman už letos patří mezi širší elitu při hře pět proti pěti.

NEJLEPŠÍ MLADÍK?

Nyní se přesuneme do všech situacích, tedy nebudeme brát v potaz výkony Harta pouze při hře pět proti pěti, ale skutečně ze všech situací, tedy z každé sekundy, kterou Hart strávil v naší svatyni (ať už je řeč o oslabení, hře čtyři proti čtyřem, tři proti třem a tak dále…).

Opět můžeme vidět, že naši hráči směrem dozadu odvádí velmi solidní práci, když hned jiných dvacet brankářů, kteří odchytali alespoň 1500 minut, by měli inkasovat podle očekávání ještě více branek než Hart.

To ale na druhou stranu neznamená, že by snad Carter Hart byl bez práce. Ba naopak i přesto čelil už několika gólovým šancím jako každý jiný gólman, který odchytal už takovou porci minut.

Zatímco očekávaná úspěšnost zákroků proti nezblokovaným střelám (xFSv%) je nyní na hodnotě 93,41, tak Hartova skutečná úspěšnost zákroků (FSv%) je ještě vyšší! A sice 93,89. Jak už lze vidět na výše uvedeném obrázku, konečný rozdíl (dFSv%) je pozitivních +0,47. Čtvrté nejlepší místo mezi všemi brankáři NHL!

Pokud se přesuneme zase k GSAx, opět vidíme u Harta vynikající číslo (7,25). Jednoduchou řečí bychom mohli říci, že Hart chytil v této sezoně hned sedm gólů navíc. Páté nejlepší místo mezi všemi brankáři!

Pro ještě lepší pocit – pouze dva brankáři jsou lepší jak Hart v obou výše uvedených statistikách (dFSv% a GSAx): Hellebuyck a Kuemper. V pozitivním rozdílu úspěšnosti zákroků proti nezblokovaným střelám si lépe vede ještě Anton Khudobin, dvojka Dallasu, zatímco v GSAx (chycené góly navíc oproti očekávaným) vykazují lepší hodnoty Rask a Crawford.

Pokud bychom chtěli najít dalšího mladého brankáře v těchto žebříčcích, museli bychom až na sedmnáctou pozici, kde nalezneme Alexandera Georgieva, dvojku New Yorku Rangers, který je však hned o tři roky starší jako náš Hart.

ELLIOTT x HART

Na závěr ještě nabízíme jednoduché porovnání našich dvou brankářů, abyste moc dobře viděli, jak i čísla krásně potvrzují, jaký je rozdíl mezi naší jedničkou a jeho náhradníkem.

Zatímco Elliott pustil za svá záda hned o šest puků více, než by měl, tak Hart hned sedmi z nich zabránil zákrokem navíc. Skutečně obrovský rozdíl. Zajímá vás, jak si Brian Elliott pak vede v rámci NHL? V GSAx jej nalezneme na 33. místě, zatímco v dFSv% až na 39. místě.

To jen dokazuje, jak už letos moc Flyers spoléhali a snad ještě i budou spoléhat na výkony Cartera Harta i přesto, jak v stále mladém věku teprve je.

Dále si troufáme tvrdit, že Hart by si zasloužil letos své první hlasy od generálních manažerů pro boj o Vezinovu trofej a zasloužil by si umístit se mezi nejlepšími cca osmi brankáři sezony, pokud by liga už letos nepokračovala pochopitelně.

Tak či onak, na svůj mladý věk Carter Hart odvádí opravdu vynikající výkony a nebýt jeho nevydařeného úvodního měsíce v říjnu, byl by rozhodně ještě na vyšších příčkách. Další pozitivní věcí je to, že i kdyby už neudělal Hart ve své hře žádný progres, nýbrž by se celou kariéru pohyboval na těchto číslech, už i to by stačilo k tomu, aby Philadelphia mohla zaútočit na Stanleyův pohár s tímto brankářem, neboť už i tak vykazuje velmi dobré hodnoty. Předpokládám avšak, že jeho nejlepší sezony teprve ještě přijdou!

Zdroj fotek: Twitter | Philadelphia Flyers
Top