Scott Gordon odvedl dobrou práci. Volba nového trenéra však bude záležet na Chuckovi, hlásí prezident Paul Holmgren

Scott Gordon převzal Letce z Philadelphie v prosinci a neměl vůbec jednoduchou práci. Flyers se po vyhození kouče Davea Hakstola a generálního manažera Rona Hextalla nacházeli na samém chvostu tabulky. Podle prezidenta Flyers Paula Holmgrena si tak Gordon rozhodně zaslouží, aby o něm vedení uvažovalo jako o hlavním trenérovi i pro příští sezónu.

Bývalý kouč Lehigh Valley Phantoms nahradil Hakstola na lavičce Letců z Philadelphie 17. listopadu jako takzvaný dočasný kouč. Od té doby si Flyers připsali 25 výher, 19 proher a 4 prohry po prodloužení. Vynikající výkony předváděli Letci zejména od poloviny ledna, kdy měli v rozmezí 24 zápasů 18 výher, pouhé 4 prohry a 2 prohry po prodloužení. Třináct zápasů před koncem základní části se tak Flyers ocitli pouhé 3 body od playoff.

V závěru letošního ročníku se však Flyers vytratili a díky 8 prohrám z posledních 11 zápasů je jasné, že se do letošních bojů o Stanley Cup nepodívají. Celek z Philadelphie si playoff nezahraje již počtvrté za posledních 7 let, během nichž nevyhrál ani jednu sérii playoff. Fanoušci Flyers si tak budou muset minimálně rok počkat.

„Není pochyb o tom, že Scott odvedl dobrou práci,“ řekl na adresu dočasného kouče prezident Paul Holmgren. „Líbí se mi způsob, jakým se vypořádal s věcmi. V některých chvílích jsme vypadali opravdu dobře, ale v některých jsme byli špatní. Myslím si však, že Scott odvedl dobrou práci, pokud vezmeme v potaz, za jakých okolností tým přebral.“

Paul Holmgren však dodal, že bude záležet jen a pouze na generálním manažerovi Letců z Philadelphie Chucku Fletcherovi, koho angažuje na pozici hlavního kouče Flyers pro příští sezónu.

„Bude to záležet na Chuckovi. Scott se však určitě probojoval do užšího výběru,“ prohlásil Holmgren.

Přestože se Scott Gordon díky své práci v letošním ročníku dostal mezi kandidáty na post hlavního trenéra, očekává se, že seznamu Flyers vévodí velezkušený kouč Joel Quenneville, který dovedl Chicago Blackhawks ke třem Stanley Cupům. Quenneville má na svém kontě 890 výher, což je druhé nejvyšší číslo mezi všemi trenéry v historii NHL. Lépe je na tom pouze Scotty Bowman s 1244 výhrami.

Bez práce je v současné době také Alain Vigneault, jehož statistiky v NHL jsou 648-435-35-98 a své celky dovedl dvakrát do finále Stanley Cupu. Zájem by Letci z Philadelphie mohli mít také o Dana Bylsmu, který v současné době pracuje jako asistent trenéra v Detroitu. Bylsma dovedl v sezóně 08/09 ke Stanley Cupu rivaly z Pittsburghu. Nové angažmá si bude hledat také Guy Boucher, jehož před pár měsíci vyhodili z pozice hlavního kouče Ottawy Senators.

Top