Stále nejsme mimo boj o playoff, věří Radko Gudas

Po třech výhrách v řadě mají Letci z Philadelphie na programu takzvaný bye week, který čeká každý tým v NHL. Hráči se tak na týden rozjeli do různých koutů převážně severní Ameriky. Kapitán Claude Giroux zamířil domů do Ottawy předtím, než se na konci týdne zúčastní All-Star Game. Také gólman Carter Hart odjel za svou rodinou a přáteli do Kanady. Většina hráčů však zvolila dovolenou u moře. Obránce Radko Gudas, gólman Michal Neuvirth a útočník Michael Raffl vyrazili se svými rodinami na Jamajku.

Především díky vynikajícím výkonům mladíčka Cartera Harta a útočníků Jamese Van Riemsdykova a Nolana Patricka se Flyers v posledních zápasech začalo konečně dařit. Přesto však Letci ztrácí na příčky zajišťující postup do playoff propastných 14 bodů a podle serveru sportsclubstats.com jsou jejich šance na boje o Stanley Cup pouhých 0.3%.

V loňském ročníku proklouzli hokejisté z Philadelphie do playoff až posledním zápasem základní části, ve které nakonec nasbírali 96 bodů. Pokud by chtěli svěřenci kouče Scotta Gordona zopakovat stejný výsledek, museli by získat 76.5% všech bodů, které jsou ve hře. Tomu odpovídá 23 výher 5 proher 6 proher po prodloužení či samostatných nájezdech.

„Ztrácíme mnoho bodů, ale pořád beru playoff jako motivaci. Stále nejsme mimo hru,“ řekl český obránce Radko Gudas, který je v letošním ročníku nejlepším bekem Flyers. „Cítíme se nyní opravdu dobře. S každým zápasem, ve kterém se nám daří, jsem sebevědomější.“

„Jako tým teď hrajeme mnohem lépe,“ potvrdil ruský obránce Ivan Provorov.

Tři výhry v řadě však nemohou vymazat tři promarněné měsíce, díky kterým se hokejisté z Philadelphie krčí na spodu tabulky.

„Musíme se poučit z dřívějších zápasů, dívat se dopředu a snažit se neustále zlepšovat,“ řekl Sean Couturier, který je s 19 góly nejlepším střelcem Letců. „Myslím si, že jsme teď byli mnohem vyspělejší v tom, jak jsme zvládali zápas. V některých zápasech nás soupeř přestřílel, ale my jsme v důležitých momentech zabrali a dokázali zápas vyhrát.“

Jedním z hlavních problémů Flyers v letošním ročníku byl bezesporu v brankovišti. Celek z Philadelphie vystřídal mezi třemi tyčemi již sedm gólmanů, čímž vyrovnal rekord NHL. Nyní se však zdá, že Letci konečně našli stabilního brankáře. Dvacetiletý mladík Carter Hart předvádí vynikající výkony a během 11 zápasů v NHL jsou jeho statistiky následující – úspěšnost zákroků 91.8% a průměr 2.66 gólu na zápas.

„Co mě na něm překvapilo nejvíce je to, jak vyspěle na ledě působí,“ řekl na adresu svého spoluhráče kapitán Claude Giroux. „Je opravdu vyrovnaný. Nikdy není z ničeho příliš nadšený nebo naopak něčím zklamaný. Ví, co musí udělat a věří si. Když máte gólmana, který si věří, tak to na vás přenese.“

Před návratem zpět do Kanady se reportéři ptali Cartera Harta na to, jaké jsou jeho osobní cíle pro zbytek letošní sezóny.

„Chci se ujistit, že zde zůstanu až do konce sezóny,“ řekl dvacetiletý brankář. „Udělám všechno proto, abych se ujistil, že to tak bude. Miluju tady chytat. Tvrdě bojujeme a musíme v tom pokračovat. Prošli jsme si těžkým obdobím…V kabině však máme vynikající charakter a je opravdu zábava být toho součástí. Chci být toho součástí i po zbytek sezóny.“

Top