Preview: Flyers vs. Blackhawks

Flyers pokračují v sérii domácích zápasů, když dnes v noci od 19:00 SEČ přivítají před svými fanoušky ve Wells Fargo Center mužstvo Chicaga Blackhawks. Svěřenci kouče Davea Hakstola jsou momentálně ve výborné formě, když z posledních pěti duelů ztratili pouhý bod za prohru v prodloužení. Naopak Blackhawks se v současné době vůbec nedaří, což odnesl dlouholetý kouč Joel Quenneville, jenž byl v průběhu týdne odvolán. Jestřábi prohráli již 6 zápasů v řadě, během nichž získali pouhý bod za prohru v nastaveném čase. Českým a slovenským příznivcům Flyers v poslední době přeje, protože také dnešní duel bude možné sledovat na stanici Nova Sport 1.

Letci z Philadelphie a Jestříbi z Chicaga na sebe v uplynulém ročníku narazili dvakát a v obou případech byli úspěšnější domácí hokejisté. První vzájemný zápas byl na programu v United Center, kde Blackhawks především díky vynikajícímu výkonu Coreyho Crawforda dokázali zvítězit 3:0. Odveta v Pensylvánii naopak patřila svěřencům Davea Hakstola, kteří díky brankám Clauda Girouxa, Jakuba Voráčka a Seana Couturiera zvítězili 3:1.

Dnešní soupeři jsou v nejprestižnější hokejové lize na světě tradičními týmy a ve své historii tak odehráli již velké množství vzájemných zápasů. Flyers a Blackhawks na sebe narazili již ve 138 utkáních a mnohem lépe jsou na tom právě hokejisté z Philadelphie. Letci totiž nad Hawks dokázali vyhrát jedenašedesátkrát, ve 47 duelech se radovali Jestřábi z Chicaga a ve 30 zápasech si obě mužstva body rozdělila. Na svém ledě Flyers proti Blackhawks naprosto dominují. Letci dokázali z celkových 70 duelů vyhrát hned ve 43 případech, šestnáctkrát si z Philadelphie odvezli oba body Hawks a 11 utkání skončilo nerozhodně. Jestřábi čekají na výhru ve Philadelphii v základní části NHL neskutečných 22 let. Naposledy si Chicago odvezlo z Philly oba body v roce 1996.

Stejně jako v posledních zápasech, tak i dnes ještě budou hokejisté z Philadelphie postrádat svou největší letní posilu, a sice devětadvacetiletého útočníka Jamese van Riemsdyka, který laboruje se zraněním v dolní části těla. Americký forvard by se však měl do sestavy Flyers vrátit zhruba za týden. Mimo hru je se stajným zraněním jako JVR také rakouský forvard Michael Raffl. Na marodce navíc zůstává i český gólman Michal Neuvirth, který v letošní sezóně odchytal zatím pouze jeden zápas. Pouze v roli zdravého náhradníka by měl dnešní duel sledovat zkušený obránce Andrew MacDonald.

Flyers dnes s největší pravděpodobností vsadí na svou brankářskou jedničku Briana Elliotta, který se zdá být po menším zranění zcela v pořádku. Kanadský gólman naskočil za stavu 2:4 už do čtvrtečního duelu s Coyotes a i díky němu dokázali Letci vývoj utkání otočit a nakonec se tak radovali z výhry 5:4 po prodloužení. Třiatřicetiletý rodák z Newmarketu odchytal v letošní sezóně zatím 11 zápasů (5-5-0) s úspěšností zákroků 89.9% a průměrem 2.93 gólu na zápas. Záda by měl Elliottovi krýt šestadvacetiletý Cal Pickard.

Blackhawks sice neoznámili, který z brankářů se dnes postaví mezi tři tyče, avšak jasnou jedničkou je v týmu z Chicaga již několik let gólman Corey Crawford. Třiatřicetiletý rodák z Montrealu však v letošním ročníku odchytal vinou menších zdravotních problémů zatím pouze 8 zápasů s úspěšností zákroků 90.4% a průměrem 3.07 gólu na zápas. Stejný počet odchytaných duelů má na kontě také druhý gólman Jestřábů, kterým je letos Cam Ward. Jeho statistiky jsou následující – úspěšností 88.7%, průměrem 3.93 gólu na zápas.

Sestavy

PHILADELPHIA FLYERS

CHICAGO BLACKHAWKS

 

 

Forma

Flyers (V-V-PP-V-V)

Datum Zápas Skóre
9.11.2018 Flyers vs. Coyotes
5:4p
6.11.2018 Coyotes vs. Flyers
2:5
4.11.2018 Sharks vs. Flyers
4:3p
2.11.2018 Sharks vs. Flyers
2:5
31.10.2018 Ducks vs. Flyers
2:3

Blackhawks (P-P-P-P-PP)

Datum Zápas Skóre
9.11.2018 Blackhawks vs. Hurricanes
3:4
4.11.2018 Flames vs. Blackhawks
5:3
2.11.2018 Oilers vs. Blackhawks
4:0
1.11.2018 Canucks vs. Blackhawks
4:2
28.10.2018 Blackhawks vs. Oilers
1:2p

Stadion


Wells Fargo Center (dříve Spectrum II., CoreStates Center, First Union Center a Wachovia Center) je multifunkční hala, která se nachází ve Philadelphii, Pennsylvánii. Wells Fargo Center se nachází v jihozápadní části Philadelphie ve sportovním areálu South Philadelphia Sports Complex, který zahrnuje Linkoln Financial Field (Philadelphia Eagles) a Citizens Bank Park (Philadelphia Phillies). Je to domácí aréna Philadelphie Flyers, basketbalového týmu Philadelphia 76ers, týmu Philadelphie Soul, kteří hrají Arena Football league a lakrosového Philadelphie Wings. Aréna slouží také pro kulturní účely a koncerty. Stadion Wells Fargo Center byl slavnostně otevřen 12. srpna 1996 a nahradil tak již staré Spectrum, které bylo nedávno zbouráno. Celkové náklady na stavbu činily 210 milionů dolarů.

Informace

Philadelphia Flyers vs. Chicago Blackhawks

Začátek: 19:00 SEČ

TV: Nova Sport 1

Top