Ivan Provorov chce být lídrem na ledě i mimo něj. Kapitánským ‘céčkem‘ však posedlý není

Jedenadvacetiletý ruský obránce Ivan Provorov se během dvou let vypracoval na jednoho z nejlepších obránců v NHL. Mladičký bek loni nastřílel 17 branek (dělené 1. místo mezi obránci), nasbíral celkem 41 kanadských bodů, v tabulce +/- měl 17 kladných bodů a odehrál všech 82 utkání základní části.

Provorov během tréninku doslova bavil kapitána Letců z Philadelphie Clauda Girouxa, když své spoluhráče zbavoval kotoučů bez větších potíží.

„Když jsem jej dnes na tréninku sledoval, tak jsem se musel trochu smát, když jsem viděl, co dělá,“ řekl po jednom z tréninků třicetiletý forvard Flyers. „Kluci se proti němu snažili jít 1 na 1 a v jeho podání to vypadalo tak jednoduše.“

Zřejmě na všechny zapůsobil jeho rozhovor s médii po vypadnutí z play-off s Pittsburghem, kdy se slzami v očích Provorov vyprávěl, jak svůj tým zklamal, když jeho dvě ztráty kotouče předcházely dvěma gólům Penguins do sítě Flyers.

Rodák z Jaroslavle se však rozhodně nechtěl vymlouvat na zranění ramene, kvůli kterému ztrácel cit v ruce a vůbec nemohl korelovat kotouč, natožpak střílet. Provorov se však před zápasem rozhodl nechat si dát injekce a nastoupit i přes bolest. Za normálních okolností by si takové zranění vyžádalo až 2 měsíce rekonvalescence.

Jedenadvacetiletý obránce přiznal, že mu trvalo několik týdnů, než  se po vypadnutí z bojů o Stanley Cup dal emočně dohromady.

„Je na prd prohrát. Nesnáším prohry,“ řekl ruský bek. „Na druhou stranu se z toho musíte poučit a jít dál. Hodit to za hlavu a připravit se na další sezónu. To jsem přesně udělal.“

„Nemůžete na něj házet vinu. V té sérii bylo dalších pět zápasů, během nichž jsme mohli něco udělat,“ řekl Shayne Gostisbehere. „Všichni mu říkali to samé: ‚Nevěš hlavu. Máš toho spoustu před sebou a budeme mít šanci se zlepšit.‘ Myslím si, že bude v pohodě.“

Ivan Provorov se chce stále zlepšovat a tak na sobě i letos během léta doma v Rusku tvrdě dřel.

„Lidé nevidí, jak se o sebe Provy stará mimo led,“ řekl o svém spoluhráči Andrew MacDonald. „Bude hrát v této lize na nejvyšší úrovni opravdu, ale opravdu hodně dlouho. Jeden z důvodů proč byl připraven na tuto ligu v tak mladém věk,u bylo jeho odhodlání a to, jak se o sebe mimo led stará.“

Ruský obránce již nehodlá být v ústraní jen kvůli svému nízkému věku. Už na konci minulého ročníku se Provorov začal v šatně mnohem více projevovat a rozhodně v tom chce pokračovat a být tak vůdcem jak na ledě, tak mimo něj.

„Rozhodně v tom chci pokračovat,“ řekl Provorov. „Tohle je můj třetí rok v lize a už znám všechny v šatně a v organizaci, takže se cítím dobře.“

Provorov je rozhodně jedním z kandidátů, kteří by si v budoucnu zasloužili pozici asistenta kapitána, či dokonce kapitána. Podle Andrew MacDonalda působí ruský mladík svým vyspělým chováním jako by mu bylo 35.

„Je páteří našich zadních řad. Odvádí pro nás strašně moc práce. Hraje při všech situacích – při oslabení, při přesilovce, proti nejlepším lajnám. Je to vynikající bruslař a je opravu potěšení se na něj dívat. Je obrovsky důležitou součástí našeho týmu,“ řekl MacDonald.

Provorov by podle svých slov jednoho dne velice rád oblékl dres s kapitánským „céčkem“ nebo alespoň s „áčkem“ pro asistenty kapitána. Rozhodně tím však není posedlý.

„Budu se prostě snažit jít příkladem jak na ledě, tak mimo něj. Nezáleží na tom, jestli máte na dresu ‚A‘ nebo ne,“ řekl. „V našem týmu je mnoho skvělých lídrů, kteří nejsou asistenty kapitána. Máme vynikající tým a každý zde chce odvést maximum, aby svému týmu pomohl vyhrávat. Přesně o to se budu snažit také já.“

Co se týče schopností na ledě, Ivan Provorov je rozhodně nejlepším na nejkomplexnějším obráncem, jakého mají Letci z Philadelphie ve svém mužstvu. Rodák z Jaroslavle má však podle svých slov ještě na čem pracovat.

„Musím se zlepšit ve všech aspektech hry. Nejsou zde žádné limity. Vždycky se můžete zlepšit,“ řekl novinářům ruský obránce.

Top