Bývalí spoluhráči zavzpomínali na Raye Emeryho

Během neděle otřásla hokejovým světem šokující zpráva. V pouhých pětatřiceti letech totiž zemřel bývalý gólman Letců z Philadelphie Ray Emery, který v ranních hodinách skočil v městě Hamilton do jezera Ontario, avšak bohužel se již nevynořil. Záchranáři pátrali po kanadském gólmanovi, který v NHL strávil 11 sezón, více než osm hodin. V sobotu se přitom Razor zúčastnil charitativního zápasu, který pořádal jeho bývalý spoluhráč z Philly Zac Rinaldo.

Na kanadského brankáře, který nešel pro ránu nikdy daleko, a který byl známý svou vznětlivou povahou, zavzpomínal prezident Flyers a bývalý generální manažer Paul Holmgren, který Emeryho do Philadelphie přivedl.

„Jsem opravdu zarmoucen touto šokující zprávou,“ řekl Holmgren. „Když byl Ray u Flyers, byl to soutěživý, bojovný a pracovitý hráč, jehož všichni spoluhráči měli rádi a on měl rád je. Chtěl být neustále s nimi a oni chtěli být s ním. Ray byl skvělým, opravdu skvělým spoluhráčem.“

„Ray byl vynikajícím sportovcem, neustále bojoval a nechal na ledě všechno v každém zápase, který za Flyers odchytal. Jeho výkony byly velkým důvodem týmového úspěchu v sezóně 2009/2010, kdy jsme se probojovali do playoff a následně do finále. Rayův talent, pracovní morálka a odhodlání byly důvody, proč si mohl užít úspěšnou kariéru v NHL.“

Právě Paul Holmgren dal Rayi Emerymu v NHL druhou šanci, když jej v roce 2009 podepsal na jednoletý kontrakt. Razor měl totiž dříve problémy s chováním. V lednu 2009 napadl v KHL v týmu Atalant Mytišči jednoho z trenérů. Také v Ottawě nebylo jeho chování zrovna učebnicové, když měl problém s některými spoluhráči či několikrát nepřišel na trénink a byl suspendován.

Svou první sezónu v dresu Flyers neměl Razor jednoduchou. Emeryho totiž začaly sužovat bolesti v oblasti kyčlí, které lékaři diagnostikovali jako avaskulární nekrózu kyčelního kloubu. Mnozí lidé věřili, že bude Emery schopen po dlouhé a bolestivé rehabilitaci ještě někdy alespoň chodit a snad jen sám Emery věřil tomu, že si ještě někdy zahraje hokej.

Razor byl však Letcům z Philadelphie za jejich přístup vždycky vděčný a byl nadšený, jak mu organizace zařídila ty nejlepší lékaře a pomohla mu vrátit se zpět k hokeji. Když tak po zisku Stanley Cupu s Chicagem přišla znovu nabídka od Flyers, neváhal Ray Emery ani chvíli.

Nakonec Ray Emery strávil v oranžovo-černém dresu celkem 3 sezóny, během nichž odchytal 88 zápasů s úspěšností zákroků 90.1% a průměrem 2.88 gólu na zápas. Rodák z Hamiltonu odchytal v nejprestižnější hokejové lize na světě 11 sezón, během nichž oblékl dres Ottawy Senators, Anaheimu Ducks, Philadelphie Flyers a Chicaga Blackhawks, se kterým v roce 2013 slavil zisk Stanley Cupu. V NHL odchytal Razor celkem 287 zápasů základní části s úspěšností zákroků 90.6% a průměrem 2.70 gólu za zápas.

Mezi spoluhráči byl Razor velmi oblíbeným. Jeho ztrátu na sociálních sítích okomentovala celá řada bývalých i současných Letců.

„Ray byl skvělý spoluhráč a ještě lepší přítel. Odpočívej v pokoji Razore. Budeš mi chybět, chlape.“ – Claude Giroux

„Jsem smutný ze zprávy ohledně Raye Emeryho. Bylo skvělý spoluhráč a člověk.“ – James van Riemsdyk.

„Nemůžu najít slova. Neskutečný spoluhráč a vynikající kámoš. Odpočívej v pokoji Razore.“ – Scott Laughton.

„Žádné statistiky nedokáží změřit krásu úsměvu… Odpočívej v pokoji, můj příteli.“ – Bernie Parent.

„Dnes ráno jsem se vzbudil a doufal, že to všechno je jen noční můra. Bohužel však není. Svět opět ztratil dalšího bojovníka až příliš brzy. Rayi budeš chybět všem těm, kteří měli tu možnost jít po tvém boku bojovat každý zápas a čest říkat si, že jsou tvými přáteli…“ – Wayne Simmonds

„Nemůžu najít slova. Můj brácha. Můj spoluhráč. Můj kamarád. Vždycky jsem se na tebe mohl spolehnout, že tu pro mě budeš, když jsem potřeboval. Jak na ledě, tak mimo něj. Hamilton nikdy nebude tím stejným místem.“ – Zac Rinaldo.

„Odpočívej v pokoji, můj příteli. Budeš mi chybět.“ – Kimmo Timonen

„To mě pos**. Razore, byl jsi nejlepší. Odpočívej v pokoji.“ – Jakub Voráček

„Budeš mi neskutečně chybět Rayi. Mám tě rád, chlape. Ze všeho nejvíce se budu Raye pamatovat jako skvělého člověka. Byl jsem na něm závislý. Jeho chování vás dokázalo nakazit. Byli jsme si opravdu blízcí. Nikdy nezapomenu na jeho nezištnost. Tohle opravdu bolí. Vzhlížel jsem k tobě Rayi. Nepřestanu si opakovat to, co jsi mi říkal, když jsme se naposledy viděli. To, jaké mám štěstí, že mám své děti a rodinu. Budiž Ti země lehká, strýčku Rayi Rayi.“ – Dan Carcillo.

„Jsem šokován a zarmoucen. Vždycky jsi byl skvělým spoluhráčem. Odpočívej v pokoji, Razore.“ – RJ Umberger.

„Jsem neskutečně smutný ze zprávy o Rayi Emerym. Budeš nám chybět, brácho!“  – Scott Hartnell

„Jsem šokován a zarmoucen z tak smutné zprávy! Odpočívej v pokoji, Razore.“ – Pierre-Edouard Bellemare

 

Top