Neomluvitelná chyba. Ron Hextall si nechal ujít příležitost, která se naskytne jednou za mnoho let

Každý rok si generální manažer Letců z Philadelphie Ron Hextall sedne před reportéry za stůl a vykládá, jak se jeho tým potřebuje zlepšit. Ať už v současnosti nebo v budoucnu. Samozřejmě, že takové prohlášení přijdou vždy po prohrané sérii či po sezóně, která prostě nebyla dost dobrá. Význam je však vždycky totožný. Stejně jako jeho kroky během léta.

Podpisy hráčů do spodních řad a na farmu, další rok s Brandonem Manningem či řešení problémů v brankovišti.

Že se Ron Hextall nechce pouštět do velkých soubojů o některé hráče, dává smysl. Po mnoha letech se totiž Letci z Philadelphie konečně dostali z problémů, které měli kvůli špatným smlouvám. Po mnoha letech, kdy Paul Holmgren přeplácel zkušené hráče na úkor mladí, buduje Hextall tým skrz draft a výchovu vlastních hráčů.

To všechno by bylo skvělé.

Ale to, že si nechal GM Flyers uniknout možnost zabojovat o podpis Johna Tavarese je naprosto neomluvitelné. Naprostá šílenost. To, že se o něj Letci ani nepokusili, nedává téměř žádný smysl.

Sedmadvacetiletý forvard je na vrcholu své kariéry. Čtyřikrát dokázal Tavares překonat hranici třiceti gólů. V uplynulém ročníku nasbíral rodák z Toronta 84 bodů v týmu, kterému uniklo playoff o 17 bodů a je bezpochyby jednou z největších hvězd NHL.

Kdy byl naposledy hráč podobných kvalit k dispozici jako nechráněný volný hráč? V roce 2010, kdy New Jersey Devils získalo Ilju Kovalčuka. Tavares však rozhodně nedostane tak nesmyslnou smlouvu, jakou tehdy celek z Newarku připravil pro ruského útočníka.

Podle všech informací se Tavares se svými zástupci sešel s šesticí týmů: Dallas Stars, Boston Bruins, San José Sharks, Toronto Maple Leafs, Tampa Bay Lightning a samozřejmě NY Islanders.

Flyers však mají podle serveru capfiendly.com k dispozici pro nadcházející ročník pod platovým stropem mnohem více než například právě Islanders nebo Maple Leafs. Generální manažer Letců Ron Hextall by mohl využít hned 21 milionů dolarů. Není zde tedy žádný důvod, proč to nemohl zkusit.

Ano, Flyers budou muset v dalším roce podepsat smlouvy s Ivanem Provorovem a Travisem Konecnym. Končit smlouva bude také Waynu Simmondsovi, u kterého se však spekuluje, zda nebude vyměněn.

Když však i takové týmy jako Tampa Bay (5 milionu dolarů pod stropem) či Boston (12 milionů dolarů) s mnohem menším dostupným rozpočtem zkusili o podpis Johna Tavarese zabojovat, není zde pro vedení Letců z Philadelphie žádná omluva.

Hextall vždycky spoléhal na pomalé budování týmu, což se konečně začalo trochu vyplácet v uplynulém ročníku. Přesto však bylo v sérii s Pittsburgem vidět, jak daleko Flyers jsou a jak frustrující to pro jejich příznivce je. S Tavaresem v sestavě by se budování konkurenceschopného týmu jen uspíšilo.

S tím, co mají Flyers momentálně k dispozici je jasné, že jsou minimálně dva až tři rok od toho, být konkurenceschopným mužstvem s ambicemi na Stanley Cupu.

Již od samotného začátku bylo velmi málo pravděpodobné, že by Tavares skončil v oranžovo-černém dresu. Ron Hextall však promeškal šanci pokusit se získat generačního hráče, získat si fanoušky a dát svému týmu tolik potřebný impulz.

Top