NHL Draft 2018: Barrett Hayton – sázka na jistotu

Do letošního draftu, který se koná 22. a 23. června v Dallasu, zbývají již pouze necelé dva týdny. V prvním kole mají Letci z Philadelphie k dispozici hned dvě volby, a sice na 14. a na 19. místě. Pojďme se tedy společně podívat, kterého z talentovaných mladíků by si mohli Flyers vybrat a jak by daný hráč do sestavy týmu z Pensylvánie zapadal.

Celkově budou mít Flyers v American Airlines Center k dispozici hned devět výběrů v draftu. Kromě již zmíněných dvou v prvním kole budou Letci vybírat dvakrát v kole pátém a sedmém. Jedenkrát pak bude GM Ron Hextall vybírat v kole druhém, čtvrtém a šestém. O třetí kolo tým z Philadelphie přišel při výměně Petra Mrázka z Detroitu Red Wings.

V našem výběru se zaměříme především na hráče, kteří by mohli být taženi mezi 10. a 20. místem. Mohou se zde však objevit také hráči, o které by se mohli Flyers pokusit výměnou svých voleb či některého z hráčů za lepší pozici na draftu.

Barrett Hayton

Pozice: Centr
Výška: 185 cm
Váha: 84 kg
Držení hole: Pravá
Tým: Sault Ste. Marie Greyhounds

Hayton nemá tolik potenciálu k tomu, být v budoucnu hvězdným hráčem. Osmnáctiletý kanadský forvard je však pro zájemce sázkou na jistotu. Rodák z Kitchener by totiž sice neměl být superstar, ale rozhodně by měl být v NHL velmi efektivním hráčem.

Pro řadu odborníků je velmi těžké určit, jak slibným talentam Hayton je. Mladý Kanaďan totiž působil v minulém ročníku v dresu Sault Ste. Marie, který měl v OHL sérii 23 vítězství v řadě. Není tak zcela jasné, zda statistiky tohoto mladého centra nejsou tak dobré právě díky skvělým výkonům celého týmu.

Barrett Hayton má za sebou vynikající ročník, když dokázal v juniorské Ontario Hockey League nasbírat téměř bod na zápas. Mladý útočník odehrál v dresu Greyhounds v základní části celkem 63 zápasů a nasbíral 60 kanadských bodů za 21 gólů a 39 přihrávek. Ve 24 zápasech playoff pak přidal Hayton 21 bodů (8+13). Oproti ročníku 2016/2017, kdy Hayton zaznamenal 27 bodů, to byl obrovský posun.

Je zde mnoho věcí, které se týmům na tomto mladičkém centrovi mohou líbit. Hayton pracuje velmi dobře s kotoučem a umí skvěle využít své fyzické parametry v soubojích o kotouč a k pokrytí si puku v útočném pásmu. Jedná se o velice chytrého hráče se skvělou střelou zápěstím. Zapracovat však bude muset na svém bruslení.

Využití u Flyers

Jelikož mají Letci z Philadelphie v prvním kole hned dvě volby, jméno Hayton je podobně jako Farabee s jejich týmem spojováno poměrně často. Mladý forvard totiž zapadá do konceptu Flyers, jelikož disponuje skvělým hokejovým myšlením a hraje velmi dobře ve všech třech pásmech. Celek z Pensylvánie chce navíc budovat mužstvo skrz střed hřiště, díky čemuž by dávala volba Haytona smysl.

Na první pohled se tedy zdá, že pokud bude Hayton na 14. pozici stále k dispozici, mohli by si jej právě Letci z Philadelphie vybrat. Jak již bylo zmíněno, Hayton zřejmě nebude v NHL žádnou hvězdou, ale spolehlivým hráčem do druhé či třetí formace. Právě to by pro Flyers mohlo být v budoucnu klíčové.

Top