NHL Draft 2018: Jesperi Kotkaniemi – nejlepší centr letošního draftu

Do letošního draftu, který se koná 22. a 23. června v Dallasu, zbývají již pouze necelé dva týdny. V prvním kole mají Letci z Philadelphie k dispozici hned dvě volby, a sice na 14. a na 19. místě. Pojďme se tedy společně podívat, kterého z talentovaných mladíků by si mohli Flyers vybrat a jak by daný hráč do sestavy týmu z Pensylvánie zapadal.

Celkově budou mít Flyers v American Airlines Center k dispozici hned devět výběrů v draftu. Kromě již zmíněných dvou v prvním kole budou Letci vybírat dvakrát v kole pátém a sedmém. Jedenkrát pak bude GM Ron Hextall vybírat v kole druhém, čtvrtém a šestém. O třetí kolo tým z Philadelphie přišel při výměně Petra Mrázka z Detroitu Red Wings.

V našem výběru se zaměříme především na hráče, kteří by mohli být taženi mezi 10. a 20. místem. Mohou se zde však objevit také hráči, o které by se mohli Flyers pokusit výměnou svých voleb či některého z hráčů za lepší pozici na draftu.

Jesperi Kotkaniemi

Pozice: Center
Výška: 188 cm
Váha: 86 kg
Držení hole: levá
Tým: Ässät

Podle mnoha odborníků je právě Kotkaniemi, který v červenci oslaví své osmnácté narozeniny, nejlepším centrem letošního draftu. Rodák z finského Pori převyšuje své vrstevníky a již v uplynulém ročníku nastupoval v seniorské Finnish Elite League.

Sedmnáctiletý finský forvard nasbíral v 57 zápasech základní části v dresu Ässät vynikajících 29 kanadských bodů za 10 branek a 19 přihrávek. Kotkaniemi navíc dokázal na mistrovství světa do 18 let vybojovat s reprezentací Finska zlaté medaile. Během 7 zápasů si mladičký centr připsal 9 bodů (2+6) a v tabulce plus/minus nasbíral 9 kladných bodů.

Kotkaniemi zapadl skvěle do finské nejvyšší soutěže, kde nastupuje proti mnohem starším hráčům, díky svému vynikajícímu hokejovému myšlení, prvotřídním přehledu na ledové ploše a kvalitní střele. NHL Central Scouting ohodnotilo mladého Fina na 6. místo mezi hráči hrajícími evropské soutěže.

Zapracovat by měl Kotkaniemi především na svém bruslení, které se v některých chvílích nezdá na příliš vysoké úrovni.

Využití u Flyers

Pokud by chtěli Letci z Philadelphie Kotkaniemiho získat, museli by se s největší pravděpodobností posunout na blížícím se draftu o několik příček dopředu. Rodák z Pori by totiž podle některých odhadů mohl jít v první šestici a není příliš pravděpodobné, že by se propadl až na 14. pozici.

Na letošním NHL combine prozradil finský mladík pro Oilers TV, že měl pohovor hned s 25 týmy. Na večeři byl pak pozván třemi celky, a sice Montrealem Canadiens, Detroitem Red Wings a Chicagem Blackhawks. Všechny tři tým drží na draftu pozice v první osmičce.

Jak již bylo několikrát zmíněno, generální manažer Ron Hextall velmi rád draftuje centry. Kotkaniemi má navíc potenciál k tomu, stát se křídlem, což by se vedení Letců náramně hodilo. Přesto však může být tento finský talent pro tým z Philadelphie nedosažitelný.

Top