NHL Draft 2018: Joseph Veleno – další skvělý centr pro Flyers?

Do letošního draftu, který se koná 22. a 23. června v Dallasu, zbývají již pouze necelé dva týdny. V prvním kole mají Letci z Philadelphie k dispozici hned dvě volby, a sice na 14. a na 19. místě. Pojďme se tedy společně podívat, kterého z talentovaných mladíků by si mohli Flyers vybrat a jak by daný hráč do sestavy týmu z Pensylvánie zapadal.

Celkově budou mít Flyers v American Airlines Center k dispozici hned devět výběrů v draftu. Kromě již zmíněných dvou v prvním kole budou Letci vybírat dvakrát v kole pátém a sedmém. Jedenkrát pak bude GM Ron Hextall vybírat v kole druhém, čtvrtém a šestém. O třetí kolo tým z Philadelphie přišel při výměně Petra Mrázka z Detroitu Red Wings.

V našem výběru se zaměříme především na hráče, kteří by mohli být taženi mezi 10. a 20. místem. Mohou se zde však objevit také hráči, o které by se mohli Flyers pokusit výměnou svých voleb či některého z hráčů za lepší pozici na draftu.

JOSEPH VELENO

Pozice: centr

Výška: 185 cm

Váha: 88 kg

Držení hole: levá

Tým: Drummondville Voltigeurs

Joe Veleno byl v roce 2015 brán jako jeden z největších talentů v hokeji. Mladičký Kanaďan si od některých odborníků vysloužil přezdívku „The Next One“, když v pouhých patnácti letech nastoupil v juniorské QMJHL. Něco podobného se podařilo pouze Johnu Tavaresovi, Connoru McDavidovi, Aaronu Ekbladovi a Seanu Dayovi. Ještě před několika lety byl právě Veleno považován za budoucí jedničku draftu.

Přestože již kolem tohoto osmnáctiletého forvarda není tolik povyku jako bývalo, stále je jedním z nejslavnějších centrů dostupných na letošním draftu. Veleno sice nenaplnil veškerá očekávání, avšak i nadále může být v NHL elitním hráčem.

Rodák z Montrealu ukázal své schopnosti po letošní výměně z týmu Saint John, který prochází přestavbou, do týmu Drummondville, jenž byl považován za jednoho z aspirantů na titul. V základní části odehrál v dresu Voltigeurs celkem 33 zápasů, v nichž nasbíral 48 kanadských bodů za 16 gólů a 32 asistencí. Ještě před výměnou stačil Veleno odehrát za Saint John 31 utkání a zaznamenat 31 bodů (6+25). Celkově tedy minulou sezónu odehrál mladý Kanaďan v QMJHL 64 zápasů a do svých statistik si připsal 79 kanadských bodů (22+47). V 10 zápasech play-off pak Veleno přidal 5 branek a 6 přihrávek.

Veleno je především skvělý bruslař a kompletní tvůrce hry, který vyniká skvělou práci s hokejkou. Možná se nejedná o hráče, který vám na první pohled vyrazí dech, avšak rodák z Montrealu je vynikajícím hráče ve všech aspektech hry a při všech situacích. Na ledě má Veleno skvělý přehled a jen zřídkakdy není na správném místě. Talentovaný mladík především vytváří šance pro své spoluhráče, ale pokud se dostane do šance, nemá problém ji zakončit.

Využití u Flyers

Pokud by měl generální manažer Flyers Ron Hextall možnost vybudovat svůj tým na všestranných centrech, kteří hrají dobře jak do útoku, tak do obrany, rozhodně by jí využil. Dalo by se tedy očekávat, že by GM Letců z Philadelphie právě Velena ze 14. pozice velmi rád vzal.

Během posledních dvou draftů vybíral Ron Hextall ve svých prvních dvou volbách vždy centry – Nolan Patrick, Morgan Frost (2017) a German Rubtsov, Pascal Laberge (2016). Flyers navíc v roce 2015 vybrali Travise Konecnyho, který byl považován za centra/křídlo.

Díky svému profesionálnímu přístupu a skvělé pracovní morálce by Veleno skvělé rozšířil řady talentovaných mladíků, které mají Letci na pozici centra momentálně k dispozici. Podle všech odhadů by Veleno měl být na letošním draftu vybrán mezi 8. až 14. místem.

 

Top