Proč by měli Flyers podepsat novou smlouvu s Ivanem Provorovem už toto léto?

Začátkem července bude mít generální manažer Letců z Philadelphie Ron Hextall možnost odškrtnout si dvě položky ze seznamu povinností pro příští léto. Ivanu Provorovovi a Travisi Konecnymu bude zbývat z nováčkovského kontraktu poslední rok a podle kolektivní smlouvy mohou Flyers začít vyjednávat o podmínkách nových kontraktů již letos.

Ron Hextall sice na tiskové konferenci po skončení sezony řekl, že s prodloužením smluv u Ivana Provorova a Travis Konecnyho nijak nespěchá, Flyers by však mohli díky tomuto kroku vydělat. Oba mladíci jsou totiž základními kameny, na kterých budou Letci v budoucnu stavět. Oba byli draftováni ve stejný rok a oba se ve stejný rok dostali do hlavního týmu. V uplynulé sezóně předvedl jak Provorov, tak Konecny předvedli obrovský progres a oba hráči byli tahouny svého týmu.

Hned když se Provorov představil v prvním zápase v oranžovo-černém dresu, všichni věděli, že z něj bude speciální hráč. Jako devatenáctiletý mladík se stal nejlepším obráncem Flyers a o rok později skončil v lize se 17 góly na třetím místě mezi všemi obránci. Rodák z Jaroslavle strávil v uplynulém ročníku průměrně na ledové ploše 24 minut a 9 vteřin za zápas. V tabulce plus/minus měl ruský bek 17 plusových bodů.

Zkušený útočník Wayne Simmonds přirovnával Ivana Provorova ke svému bývalému spoluhráči a velkému kamarádovi Drew Doughtymu, který je lídrem defenzivních řad LA Kings. Doughtyho smlouva by se naopak dala přirovnat k tomu, co by mohl za určitých okolností dostat také ruský mladík.

V roce 2011, když byl ještě Ron Hextall asistentem generální manažera v Los Angeles, Drew Doughty vynechal velkou část tréninkového kempu kvůli vleklým jednáním o podmínkách nového kontraktu. Kanadský obránce se nakonec 30. září 2011 upsal Králům na osm let za 56 milionů dolarů. Tahanice o smlouvu mohou být vždycky velmi ošemetné. Ivanu Provorovovi sice zbývá ještě jeden rok z nováčkovské smlouvy, avšak právě zkušenost s Doughtym by mohla Hextalla vést k tomu, aby s jedenadvacetiletým obráncem podepsal smlouvu již letos. Flyers totiž moc dobře vědí, jakou má ruský bek cenu.

Většinu víceletých kontraktů podepsal Hextall s útočníky Flyers. Příkladem mohou být Sean Couturier, Jakub Voráček či Brayden Schenn. Loni v létě si však generální manažer Letců pojistil služby dalšího klíčového obránce, a sice Shayna Gostisbeherea, který se s týmem z Philadelphie dohodl na šestileté smlouvě za 27 milionů dolarů (4.5 milionu dolarů za sezónu). Velmi výhodná smlouva pro obě strany, která se Letcům skvěle vyplatila.

Rodák z Pembroke Pines totiž v minulém ročníku předváděl kvalitní výkony jak do defenzivy, tak do ofenzivy. Po nepříliš povedené druhé sezóně v NHL nasbíral Ghost 65 kanadských bodů (13+52), z nichž 33 zaznamenal během přesilových her.

Situace v případě Gostisbeherea a Provorova však nejdou srovnávat. Ruský forvard je jiný typ hráče, který už v jedenadvaceti letech předvádí výkony jako ostřílený mazák. Hlavním důvodem, proč by jej tedy měli Letci podepsat již  letos je ten, že jeho cena půjde jen nahoru. Již nyní je rodák z Jaroslavle považován za jednoho z nejlepších mladých obránců v lize a dá se předpokládat, že jeho výkony půjdou další rok ještě více nahoru.

Dny, kdy se dávali slibným mladíkům takzvané „bridge“ kontrakty na pár let za rozumné peníze, jsou za námi. Týmy v současné době preferují dlouholeté kontrakty, díky čemuž ubylo na trhu s volnými hráči v posledních letech mnoho zvučných jmen. Je tedy lehké odhadnout, že následující smlouva zajistí Ivana Provorova na mnoho let dopředu.

Top