Vůbec si nemyslím, že jde o nějaký tlak, říká Carter Hart o vysokých očekáváních fanoušků Flyers

Měl by být odpovědí na největší problém v historii organizace. Během ročníku si nekontroluje své statistiky a ze svého telefonu si vymaže všechny aplikace sociálních sítí. Pravidelně využívá sportovního psychologa, který mu pomáhá se koncentrovat a trénovat vidění. Do teprve devatenáctiletého brankáře Cartera Harta vkládají všichni fanoušci Flyers, ale i Kanady velké naděje.

V současné době se jedná o zřejmě nejtalentovanějšího mladého brankáře na světě. Rodák z kanadského Sherwood Parku sbírá v juniorských soutěžích jedno ocenění za druhým a všichni příznivci Philadelphie se tak nemohou dočkat, až jej uvidí v oranžovo-černém dresu.

Po skončení sezóny v juniorské WHL, kde jeho Everett Silvertips nestačili ve finálové sérii na Swift Current Broncos, se Hart připojil k týmu Lehigh Valley Phantoms, avšak všechny zápasy sledoval pouze v roli zdravého náhradníka. Pokud by záleželo na něm, nejraději by za Phantoms nikdy nechytal. Ani v příští sezóně.

„Chci chytat příští sezónu v NHL,“ řekl sebevědomě mladík. „Mým cílem pro léto je zesílit, zlepšit svou rychlost, nabrat svaly a být připraven na tréninkový kemp. To je vše, na co se momentálně soustředím. Tohle léto je pro mě neskutečně důležité. Těším se domů, až začnu trénovat a připravovat se na další ročník.“

Devatenáctiletý gólman se připravuje také mimo ledovou plochu se sportovním psychologem Johnem Stevensonem, jehož klientem je také brankář Capitals Braden Holtby. Kromě mysli se společně se Stevensonem zaměřují na trénink periferního vidění.

„Vaše oči jsou sval jako každý jiný ve vašem těle, takže jej můžete trénovat a být tak ještě lepší,“ řekl Hart. „Myslím, že jsem někde četl, že využíváme pouze 60% našeho vidění. Můžete jej tedy společně s vaší koncentrací trénovat a být tak lepším hráčem. To je ten důvod, proč to v létě dělám.“

Ve Philadelphii je ze strany široké veřejnosti vyvíjen na Cartera Harta obrovský tlak ještě předtím, než vůbec v dresu Flyers nastoupil k zápasu. Kanadský talent totiž ve svém prvním roce opustil tréninkový kemp ihned v první vlně zužování kádru. V druhém roce měl Hart přípravný zápas odchytat, avšak vinou nevolnosti se tak nakonec nestalo. V Everettu poté přišlo na to, že má Hart mononukleózu, kvůli které nestihl úvod sezóny WHL.

Reportéři Hartovi sdělili, jak moc jsou fanoušci Flyers natěšení, až jej uvidí v NHL. Rodák ze Sherwood Parku však necítí vůbec žádný tlak, že právě on by měl být tím spasitelem Letců z Philadelphie, kteří nevyhráli Stanley Cup dlouhých 43 let.

„Je skvělé vidět, že máte takovou podporu. Na druhou stranu se však jedná pouze o názor lidí,“ řekl Hart. „Samozřejmě, že je skvělé něco takové slyšet, ale nesmíte dovolit, aby se vám to dostalo do vaší hlavy.“

„Vůbec si nemyslím, že jde o nějaký tlak. Jde o tlak, pokud si něco takového připustíte. Vůbec bych neřekl, že je to tlak. Jde o to, jak nad tím přemýšlíte. Nezáleží na tom, co ostatní lidé říkají nebo co si o vás myslí. Tlak je to, co z toho uděláte vy.“

Generální manažer Ron Hextall nechce nasazení Cartera Harta do NHL nikterak uspěchat. Vedení Letců z Philadelphie však nikdy nezamítlo možnost, že by se Hart vyhnul chytání v Lehigh Valley.

„(Hart) Je nejlepším příkladem toho, co chceme, aby se naši mladí hráči snažili dosáhnout,“ řekl na adresu mladého gólmana Hextall. „Je z něj lepší hráč. Neskutečně se během roku zlepšil. Jde však o kluka, který se chce zlepšovat každým dnem. To je přesně ten způsob, jak se stát lepším. Jsem opravdu nadšený z toho, jak hrál. Odchytal spoustu zápasů a v juniorce jasně dominoval. To bylo přesně to, v co jsme doufali a očekávali to. On to od sebe očekával taktéž.“

Rodák ze Sherwood Parku odchytal v uplynulém ročníku 41 zápasů (31-6-1-3) s úspěšností zákroků 94.7% a průměrem 1.60 gólu na zápas. Do svých statistik si Hart připsal 7 čistých kont.

„Myslím si, že to bylo v pohodě. Nevím…“ reagoval devatenáctiletý mladík, když se konečně podíval na své statistiky z uplynulé sezóny.

Top