Měli by se Flyers pokusit získat Johna Tavarese?

Od doby, co se stal Ron Hextall generálním manažerem Letců z Philadelphie, uplynuly už čtyři roky. GM Flyers zdědil tým, který potřeboval přestavbu. Hextall však až do letošního roku neměl kvůli některým smlouvám dostatek volném místa pod platovým stropem pro pořádnou posilu a rozhodl se tak budovat tým prostřednictvím draftu a vlastních prospektů.

Ron Hextall ukazoval, že je velice trpělivým manažerem, který se nesnaží přivést do týmu hráče za každou cenu. Flyers se letos i díky mladíkům probojovali až do vyřazovacích bojů a to stále ještě nevyužili všechny své nadějné hráče. V juniorkách se ukazují ve skvělém světle gólman Carter Hart či útočníci Morgan Frost a Isaac Ratcliffe.

Na druhou stranu Hextall během svého čtyřletého působení zatím neudělal trejd nebo nepřivedl volného hráče, který by tým nějakým způsobem posunul dopředu. GM Flyers se zatím mohl vymlouvat na přestavbu a kvalitní draftování, avšak ke složení konkurenceschopného týmu je zapotřebí přivést nové hráče i jiným způsobem než jen draftem.

Letošní léto by mělo být pro Rona Hextalla nejdůležitějším v jeho dosavadním působení v roli GM Flyers. Letcům se totiž pod platovým stropem uvolní začátkem léta značné množství peněz a Hextall tak bude moci podepsat některého z volných hráčů. Svolní dostal také od prezidenta Paula Holmgrena, podle kterého může přivést, koho jen bude chtít.

Otázka však zní, jestli se k něčemu takovému Hextall opravdu odhodlá.

Není to tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Záležet bude zřejmě také na to, zda se generální manažer Letců rozhodne podepsat novou smlouvu s Waynem Simmondsem, zda jej vytrejduje nebo si jej ponechá ještě rok do vypršení současného kontraktu. Pokud je však důrazný forvard zdravý, patří mezi nejlepší power forvardy v lize.

Další důležitou částí bude podpis nových smluv s obráncem Ivanem Provorovem a útočníkem Travisem Konecnym. Oba mladíci budou mít ještě v příští sezóně nováčkovský kontrakt a dá se tak očekávat, že jejich plat značně poroste.

Všechno tohle a ještě spousta dalších věcí může ovlivnit, kolik bude moci Ron Hextall letos v létě utratit. Pokud by se rozhodl vyplatit ze smlouvy Joriho Lehteru a platový strop porostl na očekávaných 80 milionů dolarů, měli by Letci k dispozici zhruba 25 milionů. Hextall však podle svých slov finského forvarda vyplatit nechce. Flyers by tak mohli disponovat dostupným rozpočtem okolo 22 milionů dolarů.

„Zapadají do našeho konceptu? Můžeme si je dovolit?“ pokládal generální manažer minulý týden novinářům řečnické otázky s odkazem na letošní trh s volnými hráči. „Musíme toho zvážit mnoho před tím, než uděláme takové rozhodnutí. Neustále se zlepšujeme a chceme udělat vše, co náš tým udělá lepším. Pokud zde bude něco, co bude dávat smysl jak z krátkodobého, tak z dlouhodobého hlediska, tak se na to určitě podíváme.“

Pokud bude v nadcházející sezóně zcela zdravý Brian Elliott, vedení Letců by se mělo zaměřit především na dvě pozice – centr a zkušený obránce.

Flyers by se letos mohli pokusit získat hvězdného forvarda Johna Tavarese, který stále s NY Islanders nepodepsal nový kontrakt. Pokud se Tavares opravdu stane nechráněným volným hráčem, o nabídky mít rozhodně nouzi nebude. Rodák z kanadské Mississaugy totiž odehrál v NHL 669 zápasů a zaznamenal 621 bodů.

Mnoho fanoušků by sice namítlo, že by byla hloupost podepsat hráče, který si zřejmě řekne alespoň o 8.5 milionu dolarů ročně hned poté, co se vám podařilo udělat místo pod platovým stropem. Jenže takoví hráči nebývají k dispozici každý rok a pokud by chtěl někdo hráče typu Tavares získat prostřednictvím výměny, jako protihodnotu by musel nabídnout své nejlepší mladíky.

Nejenže by Tavares posunul Flyers zase o krok blíže ke Stanley Cupu, na který fanoušci ve Philadelphii čekají již dlouhých 43 let, ale Letci by tím získali neskutečnou sílu na pozici centra. Právě v tom byl hlavní rozdíl v letošní sérii s Penguins, která se ve středu hřiště může opřít o takové hráče jako je Sidney Crosby, Jevgenij Malkin či Derek Brassard.

Pro Rona Hextalla však bude John Tavares nejspíše až příliš drahým zbožím. Flyers by tak svůj zájem mohli obrátit na některého z jiných volných hráčů, a sice Paula Stastnyho či Rileyho Nashe. Vyztužit obranu by pak generální manažer Letců mohl jedním z hráčů Carlson, Jack Johnson, Toby Enstrom, Ian Cole či Thomas Hickey.

Top