Mrázek, Manning a Read si budou hledat nového zaměstnavatele. S kým Ron Hextall naopak počítá?

Kromě hráčů se po skončení sezóny sešli s médii také trenér Dave Hakstol a generální manažer Ron Hextall. GM Flyers oznámil mimo jiné také to, se kterými hráči již do příštího ročníku NHL počítat nebude, a které hráče by ve svém týmu rád udržel.

Hledat nového zaměstnavatele si letos v létě bude moci hned trojice hráčů. Flyers nebudou mít zájem podepsat šestadvacetiletého českého brankáře Petra Mrázka, kterého tým z Philadelphie získal koncem února z Detroitu. Rodák z Ostravy odchytal v dresu Letců celkem 17 zápasů s úspěšností zákroků 89.1% a průměrem 3.22 gólu na zápas.

Ron Hextall plánuje udělat změny také v defenzivních řadách. Svůj poslední zápas v oranžovo-černém dresu tak minulý týden odehrál kanadský obránce Brandon Manning, jemuž začátkem července vyprší stávající kontrakt. Sedmadvacetiletý Kanaďan odehrál v letošním ročníku 65 zápasů, v nichž zaznamenal 19 kanadských bodů za 7 branek a 12 asistencí.

Třetím hráčem, který se již na podzim do Philadelphie nevrátí, je jedenatřicetiletý kanadský útočník Matt Read. Rodáka z Ildertonu podepsali Letci v roce 2011 jako nedraftovaného hráče a hned ve své první sezóně v NHL se prezentoval vynikajícími 24 góly. Od té doby však šla jeho forma výrazně dolů a letos strávil většinu sezóny v týmu Lehigh Valley Phantoms. V dresu Flyers odehrál Read celkem 437 zápasů a zaznamenal 187 bodů (87+100).

Reportéry také zajímalo, jestli Ron Hextall plánuje vyplatit ze smlouvy finského forvarda Joriho Lehteru, který má platnou smlouvu ještě na příští sezónu a jeho cap hit činí 4.7 milionu dolarů. Pokud by Flyers Lehteru opravdu vyplatili, ušetřili by pod platovým stropem 3.333 milionu dolarů. Pro sezónu 2019/2020 by však tomuto zkušenému hráči platili stále 1.666 milionu dolarů.

„Je zde mnoho důvodu, proč jen tak nevyplatit ze smlouvy nějakého hráče,“ řekl Hextall. „Jori pro nás odváděl dobrou práci. Je to skvělý člověk. Pracuje opravdu tvrdě a skvěle si s našimi mladíky rozumí. Můžeme o něm říct víc věcí než je to, že odehraje 8 až 10 minut za zápas. Máme v plánu si jej nechat i další sezónu.“

Generální manažer Letců z Philadelphie také nezamítl možnost, že se pokusí podepsat novou smlouvu e velezkušeným finským forvardem Valtteri Filppulou, který v letošním ročníku nasbíral 33 kanadských bodů za 11 branek a 22 přihrávek. Pokud by se však na trhu s volnými hráči objevil za rozumnou cenu lepší hráč, zřejmě by se Hextall rozloučil i s Filppulou.

Flyers budou muset vyřešit také problém v brankovišti. Jak Anthony Stolarz, tak Alex Lyon totiž budou začátkem července chráněnými volnými hráči. Pokud tedy Hextall nevytrejduje Michala Neuvirtha, bude se muset rozhodnout, který z mladých gólmanů bude příští rok tvořit brankářskou dvojici s talentovaným Carterem Hartem, kterého již Letci nebudou moci poslat do juniorky.

„Budeme to muset nějak vyřešit,“ řekl stroze Ron Hextall. „Máme v Lehigh Valley volné jenom dvě místa. Momentálně je to hodně složité.“

Top