GAME 1: Flyers vs. Penguins

Po roční pauze čeká hokejisty z Philadelphie boje o Stanley Cup. Svěřenci kouče Davea Hakstola skončili po základní části se ziskem 98 bodů na třetím místě Metropolitní divize a v prvním kole tak vyzvou svého největšího rivala, a sice mužstvo Pittsburghu Penguins. Výhodu domácího prostředí mají právě obhájci Stanley Cupu, což znamená, že první duel bitvy o Pensylvánii se uskuteční dnes v noci od 01:00 SEČ na ledě PPG Paints Areny.

Vzájemné zápasy těchto dvou celků v letošní základní části vyzněly jednoznačně pro svěřence Mikea Sullivana. Penguins totiž dokázali ovládnout všechny čtyři pensylvánské derby a v této sérii jsou tak velkými favority. Tučňákům se více dařilo ve Wells Fargo Center, odkud si Pens odvezli všechny čtyři body po jednoznačných výhrách 5:1 a 5:2. V Pittsburghu pak byly k vidění velice vyrovnané zápasy plné gólů. V obou případech dospěly duely za stavu 4:4 až do prodloužení a v obou se z bonusového bodu radovali Pens.

Jelikož dnešní soupeři vstoupili do NHL ve stejných letech a obě mužstva se nacházejí ve stejných divizích, týmy z Pensylvánie na sebe ve své historii narazili již ve 285 zápasech. Mnohem úspěšnější jsou ve vzájemných duelech Letci z Philadelphie, kteří dokázali zvítězit ve 154 utkáních, ve 101 duelech se radovali Pens a 30 duelů skončilo remízou. V Pittsburghu však mají z historického hlediska lepší statistiku právě Tučňáci, kteří před domácím publikem vyhráli ze 143 duelů celkem 65, 56 zápasů vyznělo ve prospěch Flyers a hned 22 utkání skončilo remízou. V playoff na sebe tyto dva celky narazili zatím šestkrát – čtyřikrát se z postupu radovali Letci a pouze dvakrát Pens.

Flyers odstartují začátek playoff ve stejném složení, v jakém ukončili letošní základní část. V elitní formaci se tak po boku Clauda Girouxa a Seana Couturiera představí rakouský forvard Michael Raffl. Druhý útok nastoupí v totožném sloužení, a sice Oskar Lindblom – Nolan Patrik – Jakub Voráček. Ve třetí formaci se pak představí Travis Konecny, Wayne Simmonds a Valtteri Filppula. Čtvrtý útok bude během prvního zápasu tvořit trojice Scott Laughton, Jori Lehtera a Matt Read. Také obranné dvojice zůstanou beze změny. Pouze v roli náhradníků tak budou dnešní zápas sledovat útočníci Jordan Weal, Dale Weise a obránci Johnny Oduya a Robert Hagg.

Týmu z Philadelphie se v závěru základní části vrátil po zranění zkušený kanadský gólman Brian Elliott a závěrečném zápase si do svých statistik připsal první čisté konto v letošním ročníku. Flyers na dvaatřicetiletého rodáka z Newmarketu budou spoléhat také v prvním zápase proti Pens. Elliott odchytal v průběhu sezóny 43 zápasů s úspěšností zákroků 90.9% a průměrem 2.66 gólů na zápas. Záda by měl Elliottovi krýt šestadvacetiletý český gólman Petr Mrázek.

Penguins mají po odchodu Marca-Andre Fleuryho v brankovišti jedničku naprosto jasnou. Trenér Mike Sullivan pošle i dnes mezi tři tyče třiadvacetiletého kanadského gólmana Matta Murrayho, který se však v letošním ročníku poměrně dlouho potýkal s otřesem mozku. I vinou toho odchytal rodák z Thunder Bay v základní části jen 49 zápasů s úspěšností zákroků 90.9% a průměrem 2.92 gólů na zápas. Náhradním brankářem Penguins by měl dnes být šestadvacetiletý Casey DeSmith.

Sestavy

Philadelphia Flyers

Pittsburgh Penguins 

Forma

Flyers (V-V-P-V-V)

Datum Zápas Skóre
7.4.2018 Flyers vs. Rangers 5:0
6.5.2018 Flyers vs. Hurricanes 4:3
4.4.2018 Islanders vs. Flyers 5:4
1.4.2018 Flyers vs. Bruins 4:3p
29.3.2018 Avalanche vs. Flyers 1:2

Penguins (V-V-P-V-V)

Datum Zápas Skóre
6.3.2018 Penguins vs. Senators
4:0
3.3.2018 Blue Jackets vs. Penguins
4:5p
2.3.2018 Penguins vs. Capitals
1:3
28.2.2018 Penguins vs. Canadiens
5:2
25.2.2018 Devils vs. Penguins
3:4

Stadion


PPG Paints Arena je víceúčelová aréna na předměstí Pittsburghu, Pensylvánie. Tato aréna nahradila nejstarší arénu v NHL Mellon Arenu, ve které Penguins hrávali své domácí zápasy od roku 1961 do roku 2010. Hala je domovem hokejového klubu Pittsburghu Penguins (NHL) a fotbalového klubu Pittsburgh Power (AFL). Práce na novém domově Tučňáků začali 14. srpna 2008. Hala byla slavnostně otevřena 18.srpna roku 2010. Celkové náklady na výstavbu CONSOL Energy Center jsou 328 miliónů amerických dollarů. Mimo sportovní akce slouží Consol Enegry Center pro koncerty a jiné kulturní akce. Hala má pro hokejová utkání 18,387 míst. Průměrná návštěva na domácí zápasy Penguins je 17.433 diváků (96.38% z kapacity stadionu).

Informace

Pittsburgh Penguins vs. Philadelphia Flyers vs.

Začátek: 01:00 SEČ

TV:

Top