Příchody a odchody – Co se povedlo a nepovedlo?

Bryden Schenn, Nick Cousins, Michael Del Zotto, Jori Lehterä, Steve Mason, Brian Elliott to jsou jména jen některých hráčů, kteří před začátkem letošní sezóny tým Flyers opustili nebo jej naopak posílili. Rozhodli jsme se Vám přinést drobné poohlédnutí, jak se některým hráčům po polovině letošní sezóny daří.

První velkou změnou pro letošní sezónu byla po čtyřech sezonách změna na brankářském postu, kdy Steva Masona, který putoval do Winnipegu, na jeho pozici vystřídal Brian Elliott. Rodák z Newmarketu se stal v brankovišti Flyers často nasazovaným brankářem a prozatím odchytal 34 utkání (2,7GAA a 91%SVV). V prosinci svými výkony dával vzpomenout na své nejlepší sezóny v St. Louis a byl dvakrát zvolen hvězdou týdne NHL. Elliott v posledních zápasech připomínal neprostupnou zeď a svými výkony vedl Letce k zisku důležitých bodů. O proti tomu Stevu Masonovi se nevydařil vstup do letošní sezóny a po třech zápasech mu v statistice svítilo 5,96GAA a 84%SVV. Žezlo v brankovišti Jets tak převzal Connor Hellebuyck a Mason se do poloviny sezony podíval mezi tyče jen v deseti utkáních.

Další výměnný obchod proběhl mezi Letci a týmem z Arizony. Z Coyotes přicestoval mladý útočník Brendan Warren hrající univerzitní NCAA a opačným směrem putoval mladík Nick Cousins a univerzitní brankář Merrick Madsen, kterého Flyers draftovali v roce 2013, v 6. kole. Nick Cousins se usadil na centru čtvrté útočné řady a ve 33 utkáních prozatím získal 6 bodů (5+1).

V přestupovém období opustil Philadelphii i zkušený zadák Michal Del Zotto a útočník P.-E. Bellemare . První jmenovaný zamířil do Vancouveru, kde diriguje druhou obranou řadu a ve 42 utkáních si připsal 13 bodů (2+11). V tabulce +/- mu však svítí hrozivých 16 záporných bodů. Pierre-Edouard Bellemare odešel od Letců v rámci rozšiřovacího draftu k nováčkovi z Las Vages, kde tráví herní čas na centru 3. a 4. útočné řady. 39 utkání, 6 bodů (4+2) – To je statistika francouzského útočníka v letošní sezóně.

Roman Ljubimov a Andy Miele se naopak rozhodli NHL opustit úplně. Ljubimov se po jedné sezóně ve Flyers vrátil zpět do rodného Ruska, kde opět oblékl dres CSKA Moskva. 34 utkání a 10 bodů je letošní vizitka ruského kanonýra. Andy Miele přes velká očekávání dres Letců v minulé sezóně nakonec neoblékl a tak se po letech strávených v Arizoně Coyotes a farmách v AHL rozhodl zkusit štěstí za mořem a doplul až do týmu Malmö Redhawks hrající nejvyšší švédskou ligu a zde se mu nevede špatně. 28 utkání, 25 bodů (9+16) a je nejlépe bodujícím útočníkem svého klubu.

Poslední je již několikrát propíraná výměna mezi Letci a Bluesmeny.

Philadelphia Flyers poslali na konci června do St. Louis útočníka Braydena Schenna a opačným směrem přišel finský útočník Jori Lehterä.

O vítězi trejdu mezi Bluesmany a Letci alespoň prozatím není žádný pochyb. Šestadvacetiletý Kanaďan zapadl do skládačky St. Louis Blues dokonale a svými výkony táhnul Bluesmany do čela Západní konference. Jestli někdo pochyboval o Schennově přínosu pro tým z Centrální divize, teď musí sklopit uši. 43 bodů (17+26) ve 45 odehraných utkáních.

Schenn patří mezi dvacítku nejproduktivnějších hráčů NHL a ve statistice +/- má důrazný kanadský forvard 19 kladných bodů. V tomto ohledu se řadí mezi nejlepší hráče ligy. Pokud si Schenn udrží svojí stávající formu má nakročeno ke své nejlepší sezóně v lize. Bodově byla zatím nejúspěšnější sezóna 2015/1, kdy ve Philadelphii v 80 utkáních zaznamenal 59 bodů (26+33).

Oproti tomu Jori Lehterä, který občas sedí na tribuně mezi zdravými náhradníky v letošním ročníku ještě v oranžovobílém dresu neskóroval a ve 24 utkáních si připsal jen 3 asistence. Díky trejdu Braydena Schenna však Letci získali také 27. Volbu v loňském draftu, z níž si vybrali útočníka Morgana Frosta, který momentálně vládne statistikám OHL, když během 40 zápasů nasbíral již 66 kanadských bodů za 24 branek a 42 asistencí. Osmnáctiletý forvard má v současné době sérii osmnácti zápasů v řadě, ve kterých bodoval.

Něco se povedlo lépe a něco méně. My však nadále věříme, že managment sestavil takový tým, který se bude v letošní sezóně rvát v play-off.

Top