Co potřebují Flyers zlepšit, aby mohli pomýšlet na play-off?

Letci z Philadelphie mají za sebou téměř první polovinu letošní základní části NHL. Hodnotit výkony Flyers během úvodních 36 zápasů tohoto ročníku není nikterak jednoduché, jelikož jejich výkony jsou jako na houpačce. Pokud se však chce celek z Pensylvánii dostat po dvou letech opět do play-off, bude se muset v určitých aspektech hry hodně zlepšit.

Flyers prožili v průběhu listopadu jednu z nejhorších sérii ve své historii, když nedokázali vyhrát hned deset utkání v řadě (0-5-5). Z možných dvaceti bodů dokázali Letci získat pouhých pět a zdálo se, že na boje o Stanley Cup mohou s podobnými výkony zapomenout.

Svěřenci trenéra Davea Hakstola jsou sice stále až na samotném dně silné Metropolitní divize, na pozice zajišťující účast v play-off však momentálně ztrácí šest bodů a oproti ostatním týmům mají zápas k dobru. Hned po deseti prohrách totiž Flyers dokázali vyhrát šestkrát v řadě a  z posledních deseti duelů získali 15 bodů.

V jakých částech své hry by se tedy měli hokejisté z Philadelphie zlepšit, aby mohli vůbec přemýšlet nad tím, že by se letos probojovali do play-off?

  • Speciální týmy

Při hře v oslabení jsou Flyers mezi nejhoršími v celé lize (29. místo) a jejich přesilové hry patří k průměru (15. místo). Letcům by mohlo zejména při oslabeních pomoci, pokud by opět vsadili na kapitána Clauda Girouxa, který dříve na oslabení hrával. Do druhé formace při hře 4 proti 5 by se pak posunul Sean Couturier, čímž by Letci získali dvě vyrovnané lajny.

  • Lepší začátky zápasů

S tímto problémem se hokejisté z Philadelphie potýkají během celého působení trenéra Davea Hakstola. Pokud navíc Flyers obdrží na začátku zápasu gól, nejsou příliš dobří dohánění ztráty ve zbytku zápasu. Ze 13 utkání, ve kterých Letci po první třetině prohrávali, vyhráli pouze jediný. Pokud soupeř vstřelil první branku (nezáleží na tom, v jaké třetině), vyhráli Flyers z celkových 20 duelů jen pět.

  • Zlepšení na domácím ledě

Flyers dokázali před vlastním publikem ve Wells Fargo Center vyhrát jen 8 zápasů, sedmkrát prohráli po základní hrací době a ve čtyřech duelech na svého soupeře nestačili po prodloužení či samostatných nájezdech. Přitom v loňském ročníku patřili Letci k vůbec nejlepším týmům na svém ledě ve Východní konferenci.

  • Zlepšení v prodloužení a nájezdech

Letci se letos dostali do prodloužení či samostatných nájezdů v deseti zápasech, z nichž osm prohráli a pouze dva vyhráli. Pokud by byla statistika opačná, Flyers by se nyní nacházeli na pozicích play-off.

Dobrou zprávou však je, že Flyers předvádí velmi solidní výkony při hře 5 na 5. Při vyrovnaném počtu hráčů na ledě vstřelili Letci 62 branek a pouze 53 gólů obdrželi. Právě to, jak tým hraje při 5 na 5, často ukáže, zda je schopný do bojů o Stanley Cup podstoupit či nikoliv.

„V této lize je velice těžké vyhrát 6 utkání v řadě. Dostali jsme se z toho, ale pořád nejsme tam, kde chceme být,“ řekl třiadvacetiletý útočník Scott Laughton. „Musíme pokračovat a neustále se jako tým zlepšovat.“

Top