Preview: Flyers vs. Sharks

Po půl roce se fanoušci Letců z Philadelphie konečně dočkali soutěžního utkání! Dnes v noci od 04:30 SEČ odstartují novou sezónu hokejisté Flyers, kteří na ledě SAP Center vyzvou domácí San José Sharks. Pro oba celky je dnešní duel prvním v novém ročníku nejprestižnější hokejové ligy na světě.

Jelikož se obě mužstva nacházejí v odlišných konferencích, Flyers a Sharks na sebe v loňském ročníku narazili dvakrát a v obou případech se jednalo o velmi vyrovnané utkání. První zápas byl na programu koncem loňského kalendářního roku v Kalifornii, kde domácí Žraloci zvítězili díky brankám Patricka Marleaua a Justina Brauna 2:0. Ve Philadelphii šli první do vedení svěřenci Davea Hakstola, avšak z přesilové hry srovnal Marleau, jenž poslal zápas do prodloužení, v němž o výhře 2:1 rozhodl Wayne Simmonds.

Celkově toho proti sobě dnešní soupeři příliš neodehráli. Sharks jsou v NHL poměrně mladým týmem a tak na sebe tyto dva celky narazili pouze v 39 zápasech. Lépe jsou na tom ve vzájemných duelech Žraloci, kteří vyhráli celkem 20 zápasů, v 15 utkáních se radovali Letci z Philadelphie a pětkrát skočil zápas nerozhodně. Na ledě San José vyhráli Flyers 8 duelů, desetkrát na Sharks nestačili a dvakrát si obě mužstva body rozdělila.

Flyers by do dnešního zápasu měli nastoupit ve stejném složení jako do posledního přípravného duelu s Islanders. Kapitán Claude Giroux tedy zahájí sezónu na křídle prvního útoku po boku Seana Couturiera a Jakub Voráčka. V obraně se nakonec představí jen jediný mladík, a sice švédský obránce Robert Hagg. Mladíci Travis Sanheim a Sam Morin by měli dnešní duel se Sharks sledovat pouze v roli náhradníků.

V posledním přípravném zápase utrpěl zranění v horní části těla obránce Shayne Gostisbehere, který však včera naplno trénoval a je připraven do dnešního duelu se San José nastoupit. Tým z Philadelphie tak v úvodu nového ročníku netrápí žádná zranění a kouč Dave Hakstol se tím pádem může spolehnout na všechny své svěřence.

Stejně jako celek z Philadelphie, tak ani Sharks v současné době netrápí vůbec žádná zranění. Trenér Peter DeBoer má tak k dispozici kompletní kádr a do dnešního prvního duelu před vlastním publikem může nastoupit s tou nejsilnější sestavou.

Jelikož Letce z Philadelphie čeká hned v úvodu ročníku takzvaný back-to-back zápas, je velmi pravděpodobné, že si oba zápasy gólmani Flyers rozdělí. Dnes by se měl v brankovišti Flyers představit dvaatřicetiletý kanadský gólman Brian Elliott, jehož vedení Letců angažovalo začátkem léta jako volného hráče. Rodák z Newmarketu odchytal během loňského ročníku celkem 49 zápasů s úspěšností zákroků 91.0% a průměrem 2.55 gólu na zápas. Záda by měl zkušenému Kanaďanovi krýt český gólman Michal Neuvirth.

Kouč Sharks Peter DeBoer dnes vsadí s největší pravděpodobností na svou brankářskou jedničku, kterou byl v loňské sezóně sedmadvacetiletý Kanaďan Martin Jones. Rodák z Vancouveru odchytal během uplynulé sezónu v dresu Žraloků celkem 65 zápasů s úspěšností zákroků 91.2% a průměrem 2.40 gólu na zápas. Náhradním gólmanem Sharks by měl dnes být osmadvacetiletý Aaron Dell.

Sestava

Philadelphia Flyers

San José Sharks

Forma

Flyers (P-P-V-PP-PP)

Datum Zápas Skóre
2.10.2016 Flyers vs. Islanders (příprava)
2:5
29.9.2016 Flyers vs. Bruins (příprava) 5:1
27.9.2016 Flyers vs. Rangers (příprava) 3:2p
26.9.2016 Rangers vs. Flyers (příprava) 2:3p
12.10.2016 Bruins vs. Flyers (příprava) 2:1p

 

Sharks (V-P-P-V-V)

Datum Zápas Skóre
2.10.2016 Golden Knights vs. Sharks (příprava) 3:5
1.10.2016 Sharks vs. Coyotes (příprava) 0:4
29.9.2016 Ducks vs. Sharks (příprava)
3:0
24.9.2016 Coyotes vs. Sharks (příprava) 4:5p
22.9.2016 Sharks vs. Golden Knights (příprava)
5:2

Stadion

 

SAP Center (dříve také HP Pavilion) je aréna určená pro hokejové, basketbalové, fotbalové, wrestlingové, ale i tenisové zápasy. Nachází se v San José v Kalifornii. Nejvíce jí využívá tým kanadsko-americké NHL San Jose Sharks, proto se jí říká The Shark Tank nebo-li Žraločí nádrž. Dále jí využívá basketbalový tým Golden State Warriors (NBA). Aréna byla slavonstně otevřena v roce 1993 a její náklady na stavbu činily 162.5 milionů dolarů. Momentálně má SAP Center pro hokejová utkání kapacitu 17.562 míst.

Informace

San José Sharks vs. Philadelphia Flyers

Začátek: 04:30 SEČ

TV: Nova Sport 2

Top