Legendy Flyers: Eric Lindros

Eric Lindros byl ve své době jedním z nejlepších hokejistů světa, bohužel ale Philadelphii Flyers ke Stanley Cupu nikdy nedotáhl. Jednička draftu 1991 odehrála v dresu Letců hned osm sezon, pak ale odešla do new yorských Rangers kvůli hádkám s vedením klubu. Ani to však nepokazilo jeho image a dnes je považován za jednu z legend tohoto klubu.

Eric Bryan Lindros je synem Carla a Bonnie Lindrosových. Ericova rodina má své kořeny ve Švédsku. Jméno Lindros v angličtině znamená „Rose of the Linden tree“. Do Kanady odešel ze Švédska jeho pradědeček Axel a Eric je třetí generací Lindrosů zde narozených. Carl Lindros vystudoval University of Western Ontario a pracoval jako přísežný účetní, později se stal Ericovým agentem.

Mladý útočník se stal slavným po celé Kanadě i USA už v juniorských ligách, kde jako silový útočník podávál vynikající střelecké výkony a předváděl schopnost fyzicky dominovat hře a to i proti starším protihráčům. Společně se svým bratrem Brettem, který také pronikl do NHL, navštěvoval nejprve školu v Monarch Park a poté St.Michael´s College v Torontu. Oba bratři působili ve školním týmu Metro Junior B St.Michael´s Buzzers (Eric v sezoně 1988-89), odkud oba odešli do juniorské OHL(Ontario Hockey Leaugue). Lindrosova hra z něho udělala nejlépe hodnoceného amaterského hráče v Severní Americe a byl částo nazýván přezdívkou „The Next One“, což byla narážka na přezdívku Wayne Gretzkyho „The Great One“.

V roce 1991 byl Lindros pozván na draft a pochopitelně byl vybrán hned prvním týmem – Quebec Nordiques. Jenže nastalo pár problémů.. Eric Lindros veřejně a důrazně prohlásil, že za tento tým nechce hrát, požádal vedení o přestup do jiného klubu. Ale ti mu nejprve nevyhověli a tak kanadský mladík trávil část ročníku 1991/92 v OHL za Oshawa Generals.

V létě dalšího roku se už trejdu dočkal! Se zájmem se ozvala Philadelphia Flyers a za tohoto velmi talentovaného hráče nabídla opravdu hodně. Části trejdu za Lindrose měli být Tony Amonte, Doug Weight, Alexei Kovalev, John Vanbiesbrouck, první tři výběry Letců v roce 1993, 1994, 1995 a nakonec připlacení částky 12 milionů dolarů! Nordiques se rozhodli nabídku přijmout a ve Philadelphii tak mohli očekávat skvělé časy.

Lindros hned v první sezoně zazářil. V 61 zápasech zaznamenal 75 bodů, ale na play-off to nestačilo. Tam se Philadelphia probojovala až o další dvě sezony později, zasloužila se o to především „Legie of Doom“. Útok ve složení LeClair-Lindros-Renberg patřil k nejlepším v lize a tím si vysloužil tuto přezdívku, který v našem jazyce znamená – Legie zkázy.

Podobný úspěch zopakovali Flyers i v příští sezoně, kdy Lindros dokonce odehrál životní sezonu, co se týče bodů. V 73 utkáních nasbíral neuvěřitelných 115 bodů, avšak ani to na Art Ross Trophy nestačilo! V sezoně 1996/97, zažila Philla jedno z nejlepších období ve své historii. Letci to dotáhli až do finále Stanley Cupu, ale tam se bohužel museli poklonit suverénnímu Detroitu, jenž vyhrál 4-0 na sérii.Podobný úspěch už Philla v následujících letech nezopakovala a co hůře…

V play-off 1999/2000 si na Erica Lindrose vyšlápl tvrdým hitem Scott Stevens. Lindros utrpěl další z řady otřesu mozků, neodehrál další sezonu a začaly hádky mezi rodinou a klubem. Otec hráče prohlásil, že jej Philla nechala hrát i když ještě nebyl plně zotavený. To klub rozčílilo a v létě roku 2001 jej vyměnila do New Yorku Rangers za Jana Hlaváče, Kima Johnsona, Pavla Brendla a třetí výběr v draftu v roce 2003.

Eric Bryan Lindros se rozhodl kariéru ukončit v roce 2007 a už se předpokládalo, že se nikdy nevrátí do Philadelphie ani jako člen vedení klubu, po tom všem, co se na přelomu století událo. Ale přeci jenom se Bobby Clarke a Eric Lindros dokázali usmířit. Na začátku roku 2012 hostilo město Philadelphia akci Winter Classic, zápas pod širým nebem mezi Flyers a Rangers. Před zápasem klasického NHL se proti sobě představili legendy obou týmů a na straně domácích nechyběl ani Eric Lindros. Fanoušci ho navíc velmi hlasitě povzbuzovali při každém dotyku puku a prokázali mu, že na něj nezapomněli! Big E bylo odpuštěno!

Top