Legendy Flyers: Dave Schultz

Větší bitkař v historii Philadelphii nikdy nehrál. Odehrál za Flyers jen pět sezon, i přes to je členem Síně slávy Flyers a vyhrál s tímto klubem i dvakrát Stanley Cup. Vytvořil rekord v počtu získaných trestných minut za jednu sezonu. Takový byl Dave Schultz.

David William Schultz se narodil 14. října v roce 1949. Už od svého mládí se věnoval hokeji a patřil vždy k nejtěžším hráčům na ledě, čímž se proslavil i v pozdějších letech v NHL.

Svoji kariéru načal v ročníku 1969/70 kdy podepsal smlouvu se Salem Rebels hrající EHL. Zde odehrál slušných 67 zápasů, tedy necelou sezonu, připsal si vynikající 69 bodů, ale pozor. Trestných minut získal hned 356! Díky tomuto výkonu si ihned vysloužil přezdívku „The Hammer“ (kladivo).

Celou sezonu zde neodehrál, protože v létě 1969 se zúčastnil draftu. Zde si jej z celkové 52. pozice vybrala Philadelphia Flyers. Následující dvě sezony ještě strávil na farmě Quebec Aces, resp. Richmond Robins. V ročníku 71/72 také naskočil do zápasu NHL za Philly, ale vydržel tu pouze jeden zápas. Poté putoval zpět na farmu, kde za dvě sezony nasbíral celkem 83 bodů a 774 trestných minut!

Pro sezonu 1972/73 už byl zařazen na soupisku prvního týmu a na farmu už se nevrátil. Odehrál hned 71 zápasů a zaznamenal slušných jednadvacet bodů. A hned v první sezoně potvrdil, že je silným mužem. Připsal si totiž 259 trestných minut.

Následující sezona, co se týče bodů, byla jeho nejlepší. Po 73 zápasech měl na svém kontě 36 bodů, což už nikdy nepřekonal. Vstřelil 20 gólů a zaznamenal šestnáct asistencí. Nasbíral poprvé v kariéře přes 300 trestných minut v NHL. V play-off pak Philadelphii pomohl k zisku prvního Stanley Cupu v historii. Odehrál v něm 17 zápasů (2+4) a připsal si hned 139 trestných minut. Schultz byl opravdu ukázkou toho, jak vypadá tvrdý a silný muž. On byl tváří Philadelphie a její neskutečně tvrdé hry, která byla a je nazývána Broad Street Bullies.

V sezoně 1974/1975 pak vytvořil rekord v počtu získaných trestných minut, který do dnešní doby nikdo nikdy nepřekonal! Po 76 zápasech mu v kolonce Trestné minuty svítilo číslo – 472! Průměrně tedy obdržel více jak šest minut na zápas. V play-off pak odehrál opět 17 zápasů, ale nasbíral o bod méně než v tom předchozím. Ale ani to neovlivnilo tehdejší nadvládu Letců, neboť ti opět vyhráli Stanley Cup!

Sezona 1975/76 byla tou poslední, kterou Dave Schultz strávil v dresu Philadelphie Flyers. Odehrál ještě 71 zápasů, nasbíral 32 bodů (13+19) a opět přes 300 trestných minut. 29. září roku 1976 byl pak „The Hammer“ vyměněn do Los Angeles Kings za výběry ve druhém kole draftu 1978 a ve čtvrtém kole draftu 1977.

U Králů odehrál dvě sezony, stejně tak i v následujících letech za Pittsburgh Penguins a posléze Buffalo Sabres. Svoji kariéru ukončil po sezoně 1979/80, kterou rozdělil na dvě části. Jednu dobu hrál ještě za Buffalo, pak za jejich farmu Rochester Americans v AHL.

Dave Schultz, když už dal hokeji sbohem, vydal knihu „The Hammer“, která provází životem bitkaře v hokeji. Dne 16. listopadu v roce 2009 byl tento tvrdý chlápek uveden do Flyers Hall of Fame (Síň slávy Flyers).

Top