Podaří se Flyers vyměnit Andrew MacDonalda a bylo by výhodné vyplatit Matta Reada?

V příštím ročníku nejprestižnější hokejové ligy se očekává, že Letci z Philadelphie nastoupí s velmi mladou obranou, v níž by se měli představit Shayne Gostisbehere, Ivan Provorov, Robert Hagg a Sam Morin. Pokud by Flyers opravdu vsadili na tuto čtveřici, která má dohromady odehrané 3 sezóny v NHL, zkušenými obránci Letců by byli pouze Radko Gudas a Andrew MacDonald.

Takto by však mohla vypadat defenziva Flyers pouze za předpokladu, že třicetiletý bek Andrew MacDonald zůstane i nadále ve Philadelphii.

Rodák z kanadského Judique totiž během předchozího ročníku ztrácel až příliš mnoho puků a jeho výkony nebyly zrovna nejlepší. I přesto však strávil na ledě v průměru přes 20 minut, zablokoval 151 střel a v tabulce +/- skončil s pouhými 5 záporných bodů, což stačilo na druhé místo mezi obránci Flyers.

Důležitou roli sehrál zkušený obránce také při zapracování mladičkého Ivana Provorova, z něhož po jeho boku v pouhých dvaceti letech vyrostl nejlepší zadák Letců minulého ročníku.

Největším problémem je však MacDonaldův kontrakt, který podepsal v roce 2014 na dlouhých 6 let, během nichž si vydělá 30 milionů dolarů. Roční cap hit činí rovných 5 milionů dolarů a v současné době zbývají kanadskému obránci ještě 3 sezóny.

Jednou z možností by však byla výměna do týmu Las Vegas Golden Knights. Generálního manažera Georgea McPhee čeká během následujícího týdne spousta práce, když jeho celek čeká ve středu 21. června takzvaný expansion draft. Ještě před tím se však manažeři jednotlivých týmů snaží s celkem z nevadské pouště vyměnit své zkušené hráče, kteří svými kontrakty tíží rozpočet týmu.

Právě GM Golden Knights se nechal slyšet, že je ochoten převzít některé nepříliš povedené smlouvy. Jelikož se chtějí ve Vegas zaměřit především na budoucnost a svůj celek postupně budovat, k těmto hráčům požaduje McPhee především výběry v letošním či příštím draftu.

„Mnoho týmů se nám snaží nabídnout hráče s velkými kontrakty,“ prozradil již během NHL Scouting Combine manažer George McPhee. „Některé z nich si za tu správnou cenu vezmeme.“

A právě Letci z Philadelphie by měli co nabídnout. Flyers totiž budou mít ne letošním draftu k dispozici hned 11 voleb – 1x první kolo, 1x druhé kolo, 2x třetí kolo, 3x čtvrté kolo, 1x páté kolo, 1x šesté kolo, 2x sedmé kolo.

McPhee by se tak mohl s generálním manažerem Flyers dohodnout buďto na trejdu či na tom, že si právě MacDonalda vybere během expansion draftu výměnou za některé volby v draftu. Letci by tímto krokem ušetřili 5 milionů dolarů, které by mohli investovat na trhu s volnými hráči a pokusit se tak například přivést TJ Oshieho, jenž letos v dresu Capitals nastřílel 33 branek.

GM Las Vegas samozřejmě nebude prozrazovat, kteří z manažerů se mu ohledně trejdů ozvali.

„Někteří manažeři mi volali a narovinu mi řekli, co mají v úmyslu a koho chtějí ochránit před expansion draftem,“ řekl stroze McPhee. „Snažíme se nalézt způsob, jak si vzájemně vyhovět.“

Flyers si s největší pravděpodobností vyberou možnost, během níž ochrání sedm útočníků, tři obránce a jednoho brankáře. S jistotou lze říct, že Ron Hextall zapíše na seznam Shayna Gostisbeherea a Radka Gudase. Třetím obráncem, kterého se Letci rozhodnou ochránit, by měl být nejspíše Brandon Manning a to především díky menší smlouvě.

Jelikož vyplacení ze smlouvy Andrew MacDonalda není příliš reálné, protože by se Letcům určitá část platu započítávala ještě šest let (2x zbývající délka kontraktu pozn. red.), tuto možnost by generální manažer Ron Hextall mohl využít v případě Matta Reada, kde by takovýto krok dával mnohem větší smysl.

Mattu Readovi zbývá do konce současného kontraktu pouze jedna sezona a Letci by si tak mohli jeho vyplacením přilepšit o 3.625 milionu dolarů. V sezóně 2017/2018 by se jim však pod platový strop stále započítávala částka 1.3 milionu a v sezoně 2018/2019 pak následně 1.2 milionu.

Jedenatřicetiletý rodák z kanadského Ildertonu vstoupil do NHL skvěle, když během prvních třech sezón překonal hned dvakrát hranici dvaceti branek. V posledních třech letech šli však výkony Matta Reada rapidně dolů, když nastřílel dohromady jen 29 gólů.

Generální manažer Flyers Ron Hextall však dnes v rozhovoru s médii přiznal, že s největší pravděpodobností nevyužije této možnosti a žádného ze svých hráčů ze smlouvy nevyplatí.

Top