Hodnocení útočníků v sezóně 2016/2017

Hokejisté z Philadelphie mají po skončení letošního ročníku NHL již více než měsíc volno, když se nedokázali probojovat do playoff a sezóna tak pro ně skončila hned po základní části. Emoce již tedy opadly a nyní se tak můžeme podívat na výkony jednotlivých hráčů v uplynulé sezóně. V první části se tedy zaměříme na útočníky.

Pierre-Edouard Bellemare (82 zápasů – 4+4)
Francouzský forvard patří ke stabilním hráčům Flyers, kteří jsou využíváni především k defenzivním úlohám. Rodák z Paříže odehrál většinu sezónu ve čtvrté formaci vedle Chrise VandeVeldeho, s nímž tvořit dvojici také na oslabení, kde si tito dva hráči vedli velmi dobře. Bellemare sice Letcům v ofenzivní části hry příliš nepomohl, když si na své konto připsal jen 4 body, avšak nutno říct, že své povinnosti do obrany si plnil více než dobře. Za svou obětavost a tvrdou práci si navíc vysloužil roli asistenta kapitána.

• Hodnocení fanoušků: 2-
• Hodnocení redakce: 2-
Nick Cousins (60 zápasů – 6+10)
Pro Nicka Cousinse byla letošní sezóna vůbec první kompletní sezónou v dresu Flyers. Třiadvacetiletý kanadský forvard strávil většinu času ve třetí či čtvrté formaci, která se většinou do žádných větších ofenzivních akcí nedostává. I přesto však rodák z Belleville nasbíral 16 bodů. Pro svůj tým byl Cousins užitečný také častými souboji s protihráči, které velmi často vyprovokoval k nějakému faulu. Výkony Nicka Cousinse v letošním ročníku sice nikterak nenadchly, ale určitě ani nezklamaly.

• Hodnocení fanoušků: 3-
• Hodnocení redakce: 3
Sean Couturier (66 zápasů – 14+20)
Od tohoto čtyřiadvacetiletého forvarda se před každou sezónou očekávají zlepšené výkony do ofenzivy, avšak zdá se, že Couturierovi v NHL svědčí opravdu jen role defenzivního útočníka. Letošní sezóna Seana Couturiera by se dala rozdělit na několik částí. V úvodu ročníku začal rodák z Phoenixu ve druhé lajně, kde se mu poměrně dařilo jak do ofenzivy, tak do defezivy. V prosinci však přišlo zranění kolene, po němž se vrátil zcela jiný hráč. Couturier vyhrával jen minimum osobních soubojů, nebyl platným hráčem do ofenzivy a v obranné fázi hry dělal takové chyby, na které u něj rozhodně nejsme zvyklí, když nedobrusloval protihráče, což vyústilo v mnoho přečíslení. Začátkem března však Flyers získali Valtteriho Filppulu a Couturier se posunul zpět do třetí formace, kde byl zvyklý na svou defenzivní roli. Skvěle si navíc sedl s Braydenem Schennem a Dalem Weisem. Kanadský forvard byl v obdní od začátku března až do konce základní části hráčem s nejvíce kladnými body v tabulce +/-.

• Hodnocení fanoušků: 3
• Hodnocení redakce: 3+
Valtteri Filppula (20 zápasů – 5+3)
Jak již bylo zmíněno, Letci z Philadelphie angažovali tohoto zkušeného finského forvarda začátkem března za švýcarského beka Marka Streita. Filppula se ve dresu Flyers uvedl skvěle, když hned během svého debutu skóroval. Třiatřicetiletý útočník si vedl poměrně dobře a hru Letců bezpochyby oživil. Jeho příchodem se navíc zvedly výkony také Seana Couturiera. Během pouhých 20 zápasů se však nedají určovat žádné větší závěry.

• Hodnocení fanoušků: 2-
• Hodnocení redakce: 2
Claude Giroux (82 zápasů – 14+44)
Kapitán Letců prožil, co se nasbíraných bodů týče, nejhorší sezónu (vyjma zkrácené sezóny) od roku 2010, když si na své konto připsal pouze 58 kanadských bodů za 14 branek a 44 přihrávek. Giroux se trápil především při hře 5 na 5, kdy se jen stěží dostával do šancí a bodoval. Chuť si tak spravil alespoň během přesilových her, v nichž nasbíral absolutní většinu svých bodů. Rodák z Hearst se v mnoha zápasech prezentoval nevýraznými až odevzdanými výkony, kdy prakticky neukázal žádný zápal ani chuť s utkáním něco udělat. Girouxe podle svých slov omezoval zranění z minulé sezóny. Jak moc se dá však této výmluvě věřit, není úplně jasné.

• Hodnocení fanoušků: 3-
• Hodnocení redakce: 3-
Travis Konecny (70 zápasů – 11+17)
Pro mladičkého Kanaďana byl letošní ročník vůbec první v NHL v jeho kariéře. Dvacetiletý forvard vynikal především svou bojovností, kdy nevypustí žádný souboj a i přestože nepatří zrovna mezi urostlé hráče, soupeře svými hity dokáže velmi potrápit. V ofenzivě, kde uplatňoval svou šikovnost, rychlost a hbitost, předváděl mladičký forvard poměrně slušné výkony. Co se však týče hry do defenzivy, na tom bude muset TK ještě zapracovat. Pozitivní však je jeho zápal pro hru a chuť učit se novým věcem.

• Hodnocení fanoušků: 2
• Hodnocení redakce: 2
Roman Ljubimov (47 zápasů – 4+2)
Ruský forvard přišel z KHL do NHL zabojovat o základní sestavu Flyers, což se mu na tréninkovém kempu také povedlo. Ljubimov strávil začátek sezóny ve čtvrté lajně po boku Bellemarea a VendeVeldeho, kde odváděl poměrně solidní výkony. Postup času se však ze sestavy Letců vytrácel a závěr sezóny strávil jen na tribuně v roli zdravého náhradníka. Není tak příliš pravděpodobné, že by vedení týmu z Philadelphie podepsalo s tímto pětadvacetiletý útočníkem tak pro nadcházející ročník.

• Hodnocení fanoušků: 3
• Hodnocení redakce: 3
Michael Raffl (52 zápasů – 8+3)
Osmadvacetiletý rakouský forvard Michael Raffl zůstal v letošním ročníku hodně za očekáváním, když během 52 zápasů základní části dokázal nasbírat pouhých 11 bodů. Raffl navíc odehrál mnoho utkání v první formaci, kde dostal hodně času na ledě, avšak v ofenzivě svému týmu nikterak nepomohl. Závěr sezóny navíc jen podtrhl Rafflův zmar, když jej na zbylých 30 duelů vyřadilo zranění.

• Hodnocení fanoušků: 4
• Hodnocení redakce: 4
Brayden Schenn (79 zápasů – 25+30)
Důrazný kanadský útočník sice vynechal úvodní tři duely kvůli suspendaci z minulého playoff, avšak zbytek zápasů již pětadvacetiletý forvard odehrál. Schenn patřil ke klíčovým oporám Flyers především v přesilových hrách, kde dokázal nasázet hned 17 branek. Rodák ze Saskatoonu vynikal, jak již tomu u něj bývá zvykem, také skvělou hrou do těla. Jediné, co by bylo potřeba do příštího ročníku zlepšit, je tak hra při vyrovnaném počtu hráčů na ledě, kdy Schenn vstřelil pouze 8 gólů.

• Hodnocení fanoušků: 2
• Hodnocení redakce: 2+
Wayne Simmonds (82 zápasů – 31+23)
Největší srdcař a hráč, který nevynechá ani jeden souboj o kotouč. Výkony Wayna Simmondse byly v letošním sezóny naprosto vynikající, za což si vysloužil také ocenění pro nejužitečnějšího hráče týmu. Stejně jako Schenn, tak i Simmonds naprosto dominoval během přesilovek, kdy dokázal vstřelit 16 branek. Rodák ze Scarborough odváděl vynikající práci v předbrankovém prostoru, kde cloní brankářům a tečuje nahození svých spoluhráčů. Simmonds, který se pokaždé zastane svých spoluhráčů, našel uplatnění také v defenzivní činnosti. Trenéři totiž devětadvacetiletého útočníka začali využívat také při oslabení, během nichž si vedl více než dobře.

• Hodnocení fanoušků: 1
• Hodnocení redakce: 1
Chris VandeVelde (81 zápasů – 6+9)
Jak již bylo zmíněno, Chris VandeVelde tvoří dvojici s Pierre-Edouardem Bellemarem, když společně nastupují ve čtvrtém útoku a při oslabení. Stejně jako Belly, tak i Vendy předvádí do defenzivy opravdu stabilní výkony, na něž se mohou trenéři spolehnout. Při hře do útoku je to však mnohem slabší. Pokud chtějí týmy usilovat o zisk Stanley Cupu, musejí mít vyrovnané všechny čtyři formace.

• Hodnocení fanoušků: 3-
• Hodnocení redakce:3
Jakub Voráček (82 zápasů – 20+41)
Odchovanec kladenského hokeje se sice stal v letošní sezóně nejproduktivnějším hráčem Letců, avšak ani on nepodával v mnoha zápasech výkony, na které jsme zvyklí. Voráček zřejmě doplatil na časté střídání útoků, což výkony nejlepších hráčů Flyers zrovna neoživilo. Celkově byl útok pro tým z Philadelphie v uplynulém ročníku velký problém a nepomohlo tomu ani 61 bodů na kontě Voráčka. Na rozdíl od Girouxe byl však Voráček na ledě vidět. V každém utkání se snažil, bojoval a svou rychlostí a šikovností vytvořil pro spoluhráče mnoho šancí, které však zůstaly nevyužity. Na ledě nechával maximum. Stěžovat si tedy na výkony tohoto rychlonohého Čecha fanoušci Flyers příliš nemohou.

• Hodnocení fanoušků: 2-
• Hodnocení redakce: 2
Jordan Weal (23 zápasů – 8+4)
Tento pětadvacetiletý kanadský útočník se do sestavy Flyers probojoval až v závěru sezóny a ofenzivu týmu ihned pozvedl. Jordan Weal totiž během 23 zápasů dokázal nastřílet hned 8 branek a pro Letce by tak byla velká škoda, kdyby o jeho služby na úkor Las Vegas nakonec přišli. Stejně jako u Filppuli, tak i u Weala se podle 23 zápasů nedají další aspekty jeho hry příliš hodnotit.

• Hodnocení fanoušků: 2
• Hodnocení redakce: 1-
Dale Weise (64 zápasů – 8+7)
Weise minulé léto po příchodu do Philadelphie prohlašoval, že je schopen během jedné sezóny nastřílet i přes dvacet branek. To si tak tedy uplynulý ročník rozhodně nepředstavoval. Kanadský forvard podával během celé sezóny velmi špatné výkony, vinou čehož byl nucen sledovat několik duelů pouze v roli náhradníka. Z herní mizérie se Weise dostal až v samotném závěru ročníku, kdy si skvěle sedl se Seanem Couturierem a Braydenem Schenne. To však bylo z jeho strany letos všechno.

• Hodnocení fanoušků: 3-
• Hodnocení redakce: 4

Top