Preview: Flyers vs. Penguins

Další zápas letošní základní části NHL čeká hokejisty Philadelphie, kteří na svém ledě ve Wells Fargo Center přivítají od 00:30 SEČ v pensylvánském derby celek Pittsburghu Penguins. Oba celky se v současné době nachází ve zcela odlišné situaci. Flyers nedokázali zvítězit ani v jednom z posledních třech duelů a jejich naděje na postup do playoff se téměř rozpadla. Naopak svěřenci trenéra Mikea Sullivana získali z posledních pěti duelů hned devět bodů, a pokud dnes proti Letcům uspějí, dotáhnou se bodově na první Washington Capitals.

Flyers a Penguins na sebe během letošního ročníku narazili již dvakrát a v obou případech se ze zisku radovali loňští vítězové Stanley Cupu. První pensylvánské derby této sezóny se uskutečnilo na podzim ve Philadelphii. Do zápasu lépe vstoupili domácí Flyers, kteří se hned v úvodu dostali zásluhou Wayna Simmondse a Jakuba Voráčka do dvoubrankového vedení. Ještě v první třetině však Letci o vedení přišli, když Penguins v rozmezí pouhých 55 vteřin skórovali hned třikrát. Ve druhé třetině se sice prosadil Jevgenij Malkin, avšak Flyers dokázali srovnat a tak bylo po dvou třetinách skóre 4:4. Třetí třetina však nakonec pařila hostům z Pittsburghu, když ve 49. minutě skóroval podruhé v utkání Jevgenij Malkin, který tak pro svůj celek vybojoval dva body. Druhý zápas byl pro oba celky speciální. V Pittsburghu se totiž hrálo pod otevřeným nebem a domácí hokejisté před svými diváky dokázali vyhrát 4:2.

Jelikož Flyers a Penguins vstoupili do NHL ve stejných letech a obě mužstva se nacházejí ve stejné divizi, týmy z Pensylvánie na sebe ve své historii narazili již ve 279 zápasech. Mnohem úspěšnější jsou ve vzájemných duelech Letci z Philadelphie, kteří dokázali zvítězit ve 151 utkáních, osmadevadesátkrát se radovali Pens a 30 duelů skončilo remízou. Na domácím ledě je dominance Flyers ještě mnohem znatelnější. Oba celky se ve Philadelphii utkaly v celkem 139 zápasech, z nichž 96 vyhráli Letci, 35krát se radovali hokejisté z Pittsburghu a osmkrát si oba týmy body rozdělily.

Letce z Philadelphie sice v poslední době netrápila nikterak rozsáhlá marodka, avšak po posledních dvou duelech přibyli mezi zraněné hned dva hráči. Do zápasu s Penguins dnes nezasáhne mladý kanadský forvard Jordan Weal, jehož vyřadilo zranění v dolní části těla. Nejedná se však o nikterak vážné zranění. Wealův stav je klasifikován pouze jako day-to-day. Stejné zranění jako Weala trápí také rakouského útočníka Michaela Raffla, který však bude mimo hru minimálně měsíc. Posledním zraněným Letcem je pak obránce Brandon Manning, jehož do zápasu nepustí zranění v horní části těla.

To trenér Pens Mike Sullivan má oproti Daveu Hakstolovi s množstvím svých zraněných svěřenců mnohem větší potíže. Penguins dnes totiž budou kvůli zdravotním problémům postrádat hned osm svých hráčů. V sestavě Pittsburghu se tak nepředstaví útočníci Carl Hagelin (dolní část těla), Bryan Rust (ruka), Patric Hornqvist (otřes mozku) a obránci Trevor Daley (koleno), Kris Letang (horní část těla), Olli Maatta (ruka). Otazník navíc visí také nad startem velezkušeného švýcarského beka Marka Streita, který začátkem března Pens posílil právě z Philadelphie.

Stejně jako v předchozím duelu, tak i dnes vsadí trenér Dave Hakstol na svou brankářskou jedničku, kterou je v současné době osmadvacetiletý kanadský gólman Steve Mason, jenž v poslední době předvádí spolehlivé výkony. Rodák z Oakvillu odchytal během letošní základní části již 48 duelů s úspěšností zákroků 90.5% a průměrem 2.77 gólu na zápas. Masonovi bude dnes opět krýt záda český gólman Michal Neuvirth.

V Pittsburghu letos své gólmany vytěžují zhruba stejně. Pro dnešní duel s Philadelphií se však trenér Sullivan rozhodl mezi tři tyče poslat mladšího z brankářské dvojice, a sice dvaadvacetiletého Kanaďana Matta Murrayho. Mladičký gólman, který svými vynikajícími výkony dovedl loni Pens k zisku Stanley Cupu, odchytal letos již 40 utkání s úspěšností zákroků 92.5% a průměrem 2.33 gólu na zápas. Náhradním brankářem Pittsburghu dnes bude zkušený Marc-Andre Fleury.

 

Philadelphia Flyers
Datum
Hráč
Post
Zranění
02/03/17
Michael Raffl
LW
Dolní část těla
15/03/17
Jordan Weal
LW
Dolní část těla

 

 

Pittsburgh Penguins
Datum Hráč Post Zranění
15/03/17 Kris Letang D Horní část těla
14/03/17 Matt Cullen C Nespecifikováno
14/03/17 Patric Hornqvist RW Otřes mozku
12/03/17 Carl Hagelin LW Dolní část těla
07/03/17 Bryan Rust RW Ruka
23/02/17 Bryan Rust D Koleno
17/02/17 Olli Maatta D Ruka

 

 

Flyers (P-P-P-V-PP)

Datum Zápas Skóre
14.3.2017 Flyers vs. Blue Jackets 3:5
12.3.2017 Bruins vs. Flyers 2:1
10.3.2017 Maple Leafs vs. Flyers 4:2
8.3.2017 Sabres vs. Flyers 3:6
5.3.2017 Capitals vs. Flyers 2:1p

 

Penguins (PP-V-V-V-V)

Datum Zápas Skóre
14.3.2017 Flames vs. Penguins 4:3p
12.3.2017 Canucks vs. Penguins 0:3
11.3.2017 Oilers vs. Penguins 2:3n
9.3.2017 Jets vs. Penguins 4:7
5.3.2017 Sabres vs. Penguins 4:3

 

 

 

PHILADELPHIA FLYERS




PITTSBURGH PENGUINS



 

 


Wells Fargo Center (dříve Spectrum II., CoreStates Center, First Union Center a Wachovia Center) je multifunkční hala, která se nachází ve Philadelphii, Pennsylvánii. Wells Fargo Center se nachází v jihozápadní části Philadelphie ve sportovním areálu South Philadelphia Sports Complex, který zahrnuje Linkoln Financial Field (Philadelphia Eagles) a Citizens Bank Park (Philadelphia Phillies). Je to domácí aréna Philadelphie Flyers, basketbalového týmu Philadelphia 76ers, týmu Philadelphie Soul, kteří hrají Arena Football league a lakrosového Philadelphie Wings. Aréna slouží také pro kulturní účely a koncerty. Stadion Wells Fargo Center byl slavnostně otevřen 12. srpna 1996 a nahradil tak již staré Spectrum, které bylo nedávno zbouráno. Celkové náklady na stavbu činily 210 milionů dolarů.

Philadelphia Flyers vs. Pittsburgh Penguins
Datum: 16.3. 2017 (00:30 SEČ)
Stadion: Wells Fargo Center (Philadelphia, PA)
TV:

Top