TOPlist



GAME 1: Flyers vs. Capitals
15.4.2016 21:50

První utkání letošních vyřazovacích bojů je tady! Letci z Philadelphie zavítají dnes k prvnímu duelu do hlavního města Spojených států, kde ve Verizon Center vyzvou od 01:00 SEČ nejlepší celek letošní základní části NHL, a sice Washington Capitals. Svěřenci trenéra Barryho Trotze si letos s náskokem 11ti bodů zajistili zisk Prezidentské trofeje s druhou nejlepší ofenzivou a defenzivou v celé lize. To Flyers se nakonec do playoff probojovali až v samotném závěru sezóny, avšak jejich výhodou by mohla být rozehranost. Letci z posledních 25 zápasů dokázali vyhrát hned 16, šestkrát prohráli po základní hrací době a třikrát na svého soupeře nestačili po prodloužení či samostatných nájezdech.




Flyers a Capitals na sebe během letošní základní části narazili celkem čtyřikrát a každý celek se z výhry radoval dvakrát. Flyers se zápas před domácím publikem vůbec nevydařil a Caps si tak z Wells Fargo Center odvezli oba body. To zápasy ve Verizon Center byly mnohem vyrovnanější. V druhém vzájemném duelu muselo rozhodnout až prodloužení, v němž Letcům vystřelil bonusový bod český forvard Jakub Voráček. Také třetí zápas těchto dvou mužstev přinesl velké drama. Po velmi vyrovnaném průběhu zápasu se však nakonec radovali domácí Capitals, kteří zvítězili těsně 3:2. Také poslední duel na ledě Philadelphie byl divácky velmi atraktivní. Zápas totiž zas stavu 1:1 museli rozhodnout až samostatné nájezdy, které se více povedly domácím Flyers.

Letci z Philadelphie a Washington Capitals jsou poměrně častými soupeři. Během své historie na sebe tyto týmy narazily v celkem 207 utkáních, z nichž 110 jich dokázali vyhrát Letci z Philadelphie, 78krát se radoval celek z Washingtonu a 19 zápasů skončilo remízou. V hlavním města USA jsou statistiky obou celků totožné. Flyers vyhráli na ledě Washingtonu ze 101 zápasů celkem 44, 44 zápasů skončilo také vítězstvím Caps a 13krát si oba celky rozdělily body za remízu.

Flyers vstoupí do playoff téměř v kompletní sestavě. Trenér Letců z Philadelphie Dave Hakstol bude v úvodním duelu letošních vyřazovacích bojů postrádat pouze jednoho ze svých svěřenců, a sice dlouhodobě zraněného obránce Michael Del Zotta. Pětadvacetiletý kanadský bek bude Letcům v prvním kole playoff chybět vinou zranění zápěstí. Pouze z tribuny pak budou zápas s Capitals sledovat útočníci Scott Laughton, Jordan Weal, RJ Umberger a obránce Evgeny Medveděv.

Také Capitals před startem bojů o Stanley Cup momentálně žádná rozsáhlá marodka netrápí. Kouč Barry Trotz bude mít v prvním zápase playoff k dispozici kompletní kádr, jelikož ani jednoho z hráčů Caps žádné zdravotní potíže netrápí. Pouze v roli náhradníků by měli dnešní zápas sledovat Mike Weber, Stanislav Galiev, Michael Latta, Taylor Chorney.

Flyers v prvním duelu nebudou nic vymýšlet a mezi tři tyče pošlou svou brankářskou jedničku, kterou je sedmadvacetiletý kanadský gólman Steve Mason, jenž dostal v posledním zápase letošní základní části volno a do New Yorku tak s týmem vůbec neodcestoval. Rodák z Oakvillu odchytal v závěru sezóny při zranění Michala Neuvirtha velkou porci zápasů a vedl si naprosto skvěle. Celkově Steve Mason odchytal v průběhu letošního ročníku 54 zápasů s úspěšností zákroků 91.8% a průměrem 2.51 gólu na zápas. Náhradním gólmanem dnes bude již uzdravený Michal Neuvirth.

Tým z Washingtonu se po celou letošní sezónu mohl opřít o famózní výkony své brankářské jedničky Bradena Holtbyho a dnes tak na svého prvního gólmana vsadí Capitals znovu. Jeden z největších aspirantů na zisk Vazinovy trofeje vyrovnal během uplynulé základní části rekord v počtu vychytaných výher. Rodák kanadského Lloydminsteru letos nastoupil k 66 zápasům s úspěšností zákroků 92.2% a průměrem 2.20 gólu na zápas. Záda by měl Holtbymu krýt čtyřiadvacetiletý německý gólman Philipp Grubauer.




Philadelphia Flyers
Datum Hráč Post Zranění
14/02/2016 Michael Del Zotto D Zápěstí


Washington Capitals
Datum Hráč Post Zranění
- - - -




Flyers (V-V-PP-P-P)

Datum Zápas Skóre
11.4.2016 Islanders vs. Flyers 2:5
9.4.2016 Flyers vs. Penguins 3:1
8.4.2016 Flyers vs. Maple Leafs 3:4p
7.4.2016 Red Wings vs. Flyers 3:0
3.4.2016 Penguins vs. Flyers 6:2

Capitals (P-V-P-P-P)

Datum Zápas Skóre
11.4.2016 Capitals vs. Ducks 0:2
9.4.2016 Blues vs. Capitals 1:5
7.4.2016 Capitals vs. Penguins 3:4p
5.4.2016 Capitals vs. Islanders 3:4p
3.4.2016 Coyotes vs. Capitals 3:0









Verizon Center (dříve MCI Center) je sportovní a zábavní aréna ve Washingtonu, DC, USA, pojmenována po telekomunikačním sponzorovi Verizon Communications. Verizon Center se nachází v čínské čtvrti ve Washingtonu. Aréna je domovem hokejistů Washingtonu Capitals (NHL), basketbalistů Washingtonu Wizards (NBA) či univerzitního basketbalového týmu Georgetown Hoyas. Aréna byla slavnostně otevřena 2. prosince 1997. Celkové náklady na výstavbu haly činily 356 milionů dolarů. Aréna má pro hokejová utkání kapacitu 18,506 míst.


PHILADELPHIA FLYERS






WASHINGTON CAPITALS








Philadelphia Flyers vs. Washington Capitals
Datum: 15.4. 2016 (01:00 SEČ)
Stadion: Verzion Center
TV: NovaSport


Autor: David Hél