TOPlist



Preview: Flyers vs. Penguins
20.1.2015 19:50

Jedno z nejatraktivnějších utkání NHL je na programu dnes v noci od 01:30 SEČ, kdy se ve Wells Fargo Center utkají celky Philadelphie Flyers a Pittsburghu Penguins. Tučňáci na rozdíl od Letců prožívají velmi vydařenou základní část, když během 44 zápasů dokázali nasbírat již 58 bodů a v tabulce Východní konference okupují pozice zaručující účast v letošních vyřazovacích bojích. Stejně jako každý rok, tak i letos je velkou zbraní svěřenců kouče Mikea Johnstona zejména ofenziva. Penguins v dosavadním průběhu sezóny dokázali nastřílet již 134 branek, což je v průměru více než 3 branky na zápas. Dokáží Flyers bitvu o Pensylvánii vyhrát nebo své fanoušky v souboji dvou odvěkých rivalů zklamou? To dnes můžete sledovat také na stanici Nova Sport.




Jedno pensylvánské derby již nejprestižnější hokejová liga na světě v letošním ročníku zažila. Oba celky se totiž koncem října představili v Conson Energy Center, kde se Letcům od jejího otevření neskutečně daří, když z 12ti zápasů na ledě Penguins prohráli Flyers pouhý jeden. Svěřenci kouče Craiga Berubeho dokázali svou nadvládnu v Pittsburghu potvrdit také v předchozím zápase. Díky brankám Marka Streita, Pierre-Edouarda Bellemara, RJ Umbergera, Matta Reada a Seana Couturiera totiž Flyers zvítězili 5:3 a z hlavního města oceli si odvezli cenné dva body.

Tým z Philadelphie kosí v posledních týdnech jedno zranění za druhým. Na marodce Letců je v současné době již sedm hráčů, když další dva přibyli po včerejším zápase s New Yorkem Islanders. Zápas na ledě Ostrovanů totiž vinou zranění v horní části těla nedohráli obránci Nick Schultz a Carlo Colaiacovo. První jmenovaný do dnešního zápasu s určitostí nezasáhne, kdežto o startu Carla Colaiacova se rozhodne těsně před utkáním. Mimo hru jsou neustále také obránce Nicklas Grossmann (rameno) a Braydon Coburn (noha). Před vlastními fanoušky se dnes nepředstaví ani brankářská jednička týmu z Philadelphie, a sice šestadvacetiletý Steve Mason, jenž laboruje se zraněním kolene. Dlouhodobě zraněným je navíc velezkušený finský bek Kimmo Timonen, jehož do hry nepustí krevní sraženiny.

Vedení Letců z Philadelphie bylo na včerejší zranění Nicka Schultze a Carla Colaiacova nuceno zareagovat povolaní dvou mladých obránců z farmy Lehigh Valley Phantoms. Jelikož jsou na marodce také již zmíněni Nicklas Grossmann a Braydon Coburn, Flyers zbyli v sestavě je čtyři zdraví obránci. Defenzivní řady týmu z Philadelphie tak pro dnešní utkání s Pittsburghem vyztuží Brandon Manning a Oliver Laurdisen. Čtyřiadvacetiletý Manning odehrál v NHL zatím pouze 12 utkání, v nichž dokázal zaznamenat 3 kanadské body za 3 asistence. Pětadvacetiletý Dánský zadák Oliver Lauridsen si v NHL připsal zatím 15 stratů, v nichž nasbíral taktéž 3 kanadské body za 1 gól a 2 asistence.

Trenér Penguins Mike Johnston si v současné době nemusí dělat s marodkou svého celku také starosti jako jeho protějšek Craig Berube. Hokejisté z Phittsburghu se v dnešním pensylvánském derby budou muset obejít bez čtveřice zraněných hráčů. Ve Wells Fargo Center se tak nepředstaví osmadvacetiletý švédský útočník Patrick Hornqvist, který je mimo hru se zraněním v dolní části těla. V sestavě Pens se nepředstaví ani kanadský útočník Blake Comeau, jehož trápí zranění zápěstí. Zranění v horní části těla trápí v dnešní zápase s Flyers útočníka Pascala Dupuise a obránce Olliho Maattu.

V brance Letců z Philadelphie by se měl v dnešním utkání před vlastními příznivci představit dvaatřicetiletý kanadský gólman Ray Emery, jenž ve včerejším zápase s Islanders nahradil Roba Zeppa po čtyřech obdržených brankách. Rodák z kanadského Hamiltonu odchytal v dosavadním průběhu letošního ročníku celkem 18 zápasů s úspěšností zákroků 88.6% a průměrem 3.37 gólu na zápas. Jelikož je neustále zraněný šestadvacetiletý gólman Steve Mason, záda bude krýt Emerymu zkušený německý gólman Rob Zepp.

Také Penguins nepošlou do brankoviště svého mužstva svou dlouholetou oporu a brankářskou jedničku Marca-Andreho Fleuryho, jenž dnes dostane volno na odpočinek. V brance pittsburghských Tučňáků se tak představí osmadvacetiletý německý obránce Thomas Greiss, jenž se do hry téměř vůbec nedostává. Rodák z Fussenu totiž v dosavadním průběhu letošního ročníku odchytal celkem 9 utkání s úspěšností zákroků 91.9% a průměrem 2.53 gólu na zápas. Marc-Andre Fleury tak dnes bude pouze náhradním gólmanem.




Philadelphia Flyers
Datum Hráč Post Zranění
28/8/14 Kimmo Timonen D Krevní sraženiny
09/01/15 Nicklas Grossmann D Rameno
10/01/15 Steve Mason G Koleno
13/01/15 Braydon Coburn D Noha
15/01/15 Scott Laughton C Horní část těla
19/01/15 Nick Schultz D Horní část těla
19/01/15 Carlo Colaiacovo D Horní část těla


Pittsburgh Penguins
29/12/14 Patric Hornqvist RW Dolní část těla
21/12/14 Blake Comeau LW Zápěstí
13/12/14 Olli Maatta D Horní část těla
21/11/14 Pascal Dupuis RW Horní část těla




Flyers (P-V-P-P-V)

Datum Zápas Skóre
19.1.2015 Islanders vs. Flyers 7:4
18.1.2015 Sabres vs. Flyers 3:4
15.1.2015 Flyers vs. Canucks 0:4
15.1.2015 Capitals vs. Flyers 1:0
13.1.2015 Flyers vs. Lightning 7:3

Penguins (P-P-V-V-PP)

Datum Zápas Skóre
18.1.2015 Penguins vs. Rangers 2:5
17.1.2015 Islanders vs. Penguins 6:3
14.1.2015 Penguins vs. Wild 7:2
11.1.2015 Canadiens vs. Penguins 1:2
8.1.2015 Penguins vs. Bruins 2:3p









Wells Fargo Center (dříve Spectrum II., CoreStates Center, First Union Center a Wachovia Center) je multifunkční hala, která se nachází ve Philadelphii, Pennsylvánii. Wells Fargo Center se nachází v jihozápadní části Philadelphie ve sportovním areálu South Philadelphia Sports Complex, který zahrnuje Linkoln Financial Field (Philadelphia Eagles) a Citizens Bank Park (Philadelphia Phillies). Je to domácí aréna Philadelphie Flyers, basketbalového týmu Philadelphia 76ers, týmu Philadelphie Soul, kteří hrají Arena Football league a lakrosového Philadelphie Wings. Aréna slouží také pro kulturní účely a koncerty. Stadion Wells Fargo Center byl slavnostně otevřen 12. srpna 1996 a nahradil tak již staré Spectrum, které bylo nedávno zbouráno. Celkové náklady na stavbu činily 210 milionů dolarů.


PHILADELPHIA FLYERS






PITTSBURGH PENGUINS








Philadelphia Flyers vs. Pittsburgh Penguins
Datum: 21. 1. 2015 (01:30 SEČ)
Stadion: Wells Fargo Center (Philadelphia, Pensylvánie)
TV: Nova Sport


Autor: David Hél