TOPlist



Preview: Flyers vs. Canadiens
5.1.2016 21:00

Po třízápasovém tripu po Kalifornii, kde se Letcům nepodařilo v zápasech s Anaheimem, San José a Los Angelese získat ani bod, se svěřenci trenéra Davea Hakstola vracejí zpět domů do Philadelphie, kde je čeká další zápas letošní základní části NHL. V noci od 01:00 SEČ přivítají Flyers na svém ledě ve Wells Fargo Center celek Montrealu Canadiens. Celek Michela Therriena prožil vynikající vstup do sezóny, když zvítězil v úvodních 9 zápasech. Zejména v prosinci se však Habs zasekli. Tým z Montrealu vyhrál minulý měsíc ze 14 zápasů pouhé 2. Canadiens se však díky skvělému úvodu i nadále drží v horních patrech tabulky, když po 40 zápasech mají na kontě celkem 47 bodů.




Přestože je téměř polovina letošní základní části za námi, Flyers a Canadiens se potkají letos vůbec poprvé. Dnešní soupeři spolu v loňském ročníku nejprestižnější hokejové ligy na světě změřili síly celkem třikrát a úspěšnější byli v každém utkání hokejisté z Montrealu. První zápas uplynulé sezóny se uskutečnil ve Philadelphii, kde domácí Letci promarnili třígólové vedení a Habs nakonec podlehli 3:4 po samostatných nájezdech. O necelý týden později se obě mužstva představili v Bell Centre, kde byli opět úspěšnější Canadines, kteří zvítězili hladce 6:3. Třetí a poslední vzájemný duel se uskutečnil opět v Montrealu a i do třetice dopadl lépe pro tým z Kanady, který zvítězil tentokrát 2:1 po prodloužení.

Jelikož jsou Canadiens týmem z takzvané Original Six a Flyers vstoupili do NHL koncem 60. let minulého století, oba celky spolu ve své historii odehráli již mnoho utkání. Letci s Habs odehráli celkem 184 zápasů, z nichž 70 dokázali vyhrát, 84 utkání skončilo lépe pro tým z Montrealu a ve 30ti duelech si oba celky odnesly bod za remízu. V utkáních hraných ve Philadelphii však mají obě mužstva statistiky hodně podobné. Z 91 domácích zápasů dokázali Flyers vyhrát 38, 37 zápasů skončilo ve prospěch Canadiens a v 16ti utkáních byla k vidění remíza.

Po třech prohrách se trenérský personál Letců rozhodl pro změny v sestavě. V elitní formaci Flyers by se měl dnes vedle Clauda Girouxa představit český útočník Jakub Voráček a kanadský forvard Wayne Simmonds. Útočníci Brayden Schenn a Michael Raffl se posunou do druhého útoku, kde nastoupí společně se Seanem Couturierem. Třetí útočnou formaci bude dnes tvořit trojice Chris VandeVelde – Pierre-Edouard Bellemare – Ryan White. Do poslední lajny se pak posunuli RJ Umberger, Scott Laughton a Matt Read.

Letce z Philadelphie v současné době netrápí vůbec žádné zranění. Zpět do sestavy Flyers se totiž v sobotním zápase s Los Angeles vrátil pětadvacetiletý kanadský bek Michael Del Zotto, který laboroval se zraněním zápěstí. Kouč Flyers Dave Hakstol má tak momentálně k dispozici kompletní kádr. Pouze v roli náhradníků by měli dnešní duel s Montrealem sledovat obránci Brandon Manning, Evgeny Medveděv a útočník Vincent Lecavalier.

To Michel Therrien se bude muset v dnešním utkání na ledě Philadelphie obejít bez trojice svých zraněných svěřenců. Mimo hru je momentálně brankářská jednička a dlouholetá opora Habs Carrey Price, jenž od poloviny prosince laboruje se zraněním nohy. Ve Wells Fargo Center se nepředstaví ani sedmadvacetiletý kanadský forvard Dale Weise, jehož do zápasu nepustí zranění v horní části těla. Spolehnout se Montreal v současné době nemůže ani na velezkušeného amerického beka Toma Gilberta, jenž je mimo hru se zraněním v dolní části těla.

Kouč Letců z Philadelphie Dave Hakstol již prozradil, který z brankářů se dnes představí v brance Flyers. Sedmačtyřicetiletý trenér vsadí dnes opět na českého reprezentanta Michala Neuvirtha, jenž odchytal i sobotní duel na ledě Los Angeles, který Letci prohráli těsně 1:2. Sedmadvacetiletý rodák z Ústí nad Labem odchytal v letošním ročníku celkem 17 zápasů s úspěšností zákroků 93.7% a průměrem 2.06 gólu na zápas. Záda bude Neuvirthovi krýt kanadský gólman Steve Mason.

To Montreal řeší po zranění brankářské jedničky Careyho Price velký problém. Habs vyzkoušeli v brankovišti kanadského brankáře Dustina Tokarskiho či Američana Mikea Condona, avšak v brance Canadiens dostane v dnešním zápase s Philadelphií šanci úplně jiný gólman. Montreal se bude v dnešním duelu spoléhat na devětadvacetiletého Bena Scrivense, jehož získali z Edmontonu. Náhradním gólmanem Canadiens dnes bude Mike Condon.




Philadelphia Flyers
Datum Hráč Post Zranění
- - - -


Montreal Canadiens
Datum Hráč Post Zranění
03/01/16 Dale Weise RW Horní část těla
26/12/15 Tom Gilbert D Dolní část těla
10/12/15 Carey Price G Noha




Flyers (P-P-P-V-PP)

Datum Zápas Skóre
2.1.2016 Kings vs. Flyers 2:1
31.12.2015 Sharks vs. Flyers 4:2
28.12.2015 Ducks vs. Flyers 4:2
22.12.2015 Flyers vs. Blues 4:3
20.12.2015 Blue Jackets vs. Flyers 3:2n

Canadiens (V-P-V-P-P)

Datum Zápas Skóre
1.1.2016 Bruins vs. Canadiens 1:5
30.12.2015 Panthers vs. Canadiens 3:1
29.12.2015 Lightning vs. Canadiens 3:4
27.12.2015 Capitals vs. Canadiens 3:1
23.12.2015 Wild vs. Canadiens 2:1










Wells Fargo Center (dříve Spectrum II., CoreStates Center, First Union Center a Wachovia Center) je multifunkční hala, která se nachází ve Philadelphii, Pennsylvánii. Wells Fargo Center se nachází v jihozápadní části Philadelphie ve sportovním areálu South Philadelphia Sports Complex, který zahrnuje Linkoln Financial Field (Philadelphia Eagles) a Citizens Bank Park (Philadelphia Phillies). Je to domácí aréna Philadelphie Flyers, basketbalového týmu Philadelphia 76ers, týmu Philadelphie Soul, kteří hrají Arena Football league a lakrosového Philadelphie Wings. Aréna slouží také pro kulturní účely a koncerty. Stadion Wells Fargo Center byl slavnostně otevřen 12. srpna 1996 a nahradil tak již staré Spectrum, které bylo nedávno zbouráno. Celkové náklady na stavbu činily 210 milionů dolarů.


PHILADELPHIA FLYERS






MONTREAL CANADIENS








Philadelphia Flyers vs. Montreal Canadiens
Datum: 6.1. 2016 (01:00 SEČ)
Stadion: Wells Fargo Center
TV:


Autor: David Hél