TOPlist


Flyers se na letošním draftu činili. Do své organizace přivedli devět talentovaných mladíků
27.6.2015 21:15

Letošní dlouho očekávaný NHL Entry Draft 2015, který tentokrát ve floridském města Sunrise hosila organizace Floridy Panthers, je již za námi. Celek z Philadelphie měl během pátečního a sobotního draftu k dispozici devět možností výběru, z nichž dva byly hned v prvním kole. Pojďme se tedy společně podívat na to, koho vedení Flyers do svého systému získalo.

Ivan Provorov – 7. volba (1. kolo), obránce



Podle mnohých odborníků byl právě osmnáctiletý ruský obránce Ivan Provorov nejlepším dostupným bekem na letošním draftu. Letci tak neváhali ani chvíli a ze sedmé pozice si vybrali právě tohoto 183 centimetrů měřící a 91 kilogramů vážící rodáka z ruské Jaroslavle.

Jak již bylo zmíněno v předchozím článku, velkou předností Provorova je zejména vynikající práce s hokejkou, velký přehled na hřišti a skvělá rozehrávka, která je v nejprestižnější hokejové lize na světě velmi žádaná.

Kromě velmi zodpovědné hry do defenzivy dokáže tento obrovský talent ruského hokeje také podporovat útočné výpady svého celku, což dokazují také statistiky z předchozího ročníku. Provorov odehrál minulou sezónu v dresu Brandon Wheat Kings (WHL), kde během 60ti zápasů dokázal nasbírat vynikajících 61 kanadských bodů za 15 branek a 46 asistencí.

Travis Konecny – 24. volba (1. kolo), centr



Ještě před začátkem draftu měli Flyers k dispozici volby s pořadovým číslem 29 a 61, avšak během pátečního večera se generální manažer Letců Ron Hextall rozhodl tuto volbu vyměnit za 24. výběr Toronta Maple Leafs. Z této pozice si pak tým z Philadelphie vybral kanadského útočníka Travise Konecnyho.

Osmnáctiletý rodák z kanadského Londonu, který byl skauty odhadován na 12. až 15. pozici, odehrál uplynulou sezónu v dresu Ottawy v juniorské OHL, kde během 60 zápasů nasbíral 68 kanadských bodů za 29 branek a 39 přihrávek. Celkově odehrál Konecny v Ontario Hockey League 123 zápasů, v nichž dokázal zaznamenat celkem 138 kanadských bodů (55+83).

Podle vyjádření skautů se jedná o velice talentovaného střelce, který je schopný hrát nejen na pozici centra, ale také na křídle. Konecny navíc disponuje velkým odhodláním a pro výhru svého mužstva udělá téměř cokoliv. Velkou výhodou tohoto mladíka je vynikající bruslení, práce s kotoučem, obrovský přehled a skvělé hokejové myšlení.

Felix Sandström – 70. volba (3. kolo), brankář



Druhý den draftu odstartovali Letci svou volbou až ve 3. Kole, kdy si z celkové 70. pozice vybrali svédského brankáře Felixe Sandströma, který hájí barvy týmu Bynas.

I přesto, že se tento teprve osmnáctiletý gólman podíval na pár zápasů do elitní švédské hokejové ligy, většinu sezóny strávil v juniorském týmu Brynas, kde odchytal v kategorii do 20ti let celkem 14 zápasů s úspěšností zákroků 90.7% a průměrem 2.63 gólu na zápas. Ve švédské SHL nastoupil Sandström k celkem dvěma zápasům – úspěšnost zákroků 96.3%, průměr 1.09 gólu na zápas.

Matěj Tomek – 90. volba (3. kolo), brankář



Třetí kolo letošního draftu Flyers patřilo brankářům. Z celkové 90. Pozice si vedení Letců z Philadelphie vybralo slovenského brankáře Matěje Tomka, který byl centrálním skautingem NHL mezi severoamerickými gólmany na celkovém 5. místě.

O Matěji Tomkovi a Flyers se mluvilo již před začátkem samotného draftu. V příštím ročníku bude totiž tento rodák z Bratislavy působit v dresu University of North Dakota, odkud Letci přivedli svého nového hlavního kouče Davea Hakstola, který měl o mladého slovenského gólmana opravdu velký zájem.

190 centimetrů měřící a 82 kilogramů vážící brankář působil v loňském ročníku v týmu Topeka RoadRunners (NAHL), kde odchytal celkem 33 zápasů s úspěšností zákroků 92.8% a průměrem 1.83 gólu na zápas.

Samuel Dove-McFalls – 98. volba (4. kolo), centr



Ve čtvrtém kole letošního vstupního draftu měli Letci z Philadelphie další dvě volby. Z celkové 98. pozice si vedení Flyers vybralo osmnáctiletého útočníka Samuela Dove-McFallse.

Rodák z kanadského Montrealu strávil uplynulé dvě sezóny v juniorské lize QMJHL v týmu Saint John Sea Dogs, kde odehrál celkem 118 zápasů, v nichž nasbíral 44 kanadských bodů za 20 gólů a 24 přihrávek. V loňské sezóně byl Dove-McFalls v týmu Sea Dogs asistentem kapitána a během 66 zápasů si do svých statistik připsal 34 bodů (14+20).

Mikhail Vorobyov – 104. volba (4. kolo), centr



Stejně jako ve třetím kole vsadili Flyers na dva brankáře, ve čtvrtém kole vybral generální manažer Letců Ron Hextall ze 104. místa dalšího centra. Do systému philadephského klubu se přidal také ruský forvard Mikhail Vorobyov, jehož skauti NHL umístili na 24. pozici mezi všemi evropskými hokejisty na letošním draftu.

Osmnáctiletý rodák z Ufy, odehrál obě předchozí sezóny ve svém mateřském klubu Tolpar Ufa (MHL). Tento 189 centimetrů měřící a 90 kilogramů vážící urostlý Rus nastoupil v uplynulém ročníku k celkem 39 zápasům, během nichž zaznamenal 20 kanadských bodů za 8 branek a 12 asistencí.

David Kaše – 128. volba (5. kolo), centr/levé křídlo



Ku radosti českých fanoušků si Letci z Philadelphie vybrali ze 128. Pozice českého útočníka Davida Kašeho, jenž měl být podle všech předpokladů tažen již ve třetím kole. Podle centrálního skautingu NHL byl totiž právě rodák z Kadaně umístěn na 11. pozici mezi evropskými hokejisty.

Osmnáctiletý forvard se v uplynulém ročníku probojoval do základní sestavy Chomutova, kde by měl Kaše působit i v nadcházející sezóně. Během minulé sezóny odehrál mladičký útočník ve druhé nejvyšší hokejové lize v České republice celkem 30 zápasů, v nichž nasbíral 14 bodů (7+7) a pomohl tak Chomutovu k postupu mezi českou hokejovou elitu.

Cooper Marody – 158. volba (6. kolo), pravé křídlo



V šestém kole draftu 2015 si Flyers z celkové 158. pozice vybrali amerického útočníka Coopera Marodyho (183 cm, 80 kg), jehož odborníci odhadovali na konec třetího kola.

Rodák z amerického Brightonu působil v minulém ročníku v lize USHL, kde oblékal dres Muskegon Lumberjacks a Sioux Falls Stampede. Během posledních dvou sezón odehrál tento osmnáctiletý mladík v USHL celkem 110 zápasů, v nichž zaznamenal 88 kanadských bodů za 31 branek a 57 přihrávek.

Ivan Fedotov – 188. volba (7. kolo), brankář

Letošní draft Letci z Philadelphie uzavřeli výběrem již třetího brankáře, a sice urostlého ruského mladíka Ivana Fedotova (198 cm, 87 kg).

Osmnáctiletý rodák z Petrohradu se v loňském ročníku představil v dresu Neftekhimiku Nizhnekamsk v KHL, kde však nepředvedl zrovna skvělý výkon (úspěšnost zákroků 80%, průměr 6 gólů na zápas). Většinu sezóny strávil Fedotov v juniorském týmu Reaktor Nizhnekamsk (MHL), kde odchytal 41 s úspěšností zákroků 91.1% a průměrem 1.95 gólu na zápas.


Autor: David Hél