TOPlist



Preview: Flyers vs. Blackhawks
16.3.2016 20:50

Další veledůležitý zápas čeká dnes v noci Letce z Philadelphie, kteří se po včerejším zápase s Detroitem přesunuli do Chicaga, kde od 01:00 SEČ vyzvou v United Center úřadující šampióny, a sice Blackhawks. Celek z Illinois patří již několik let k absolutní špičce a stejně tak je tomu také v letošním ročníku NHL. Svěřenci trenéra Joela Quennevilla totiž v této sezóně nasbírali během 70 zápasů již 88 bodů a v tabulce Západní konference jim tak momentálně patří 4. příčka. V posledních zápasech se však domácím hokejistům příliš nedaří. Z posledních pěti utkání dokázali Hawks zvítězit pouze jednou s celkovým skóre 10:19.




Flyers a Blackhawks na sebe během letošní základní části již jedenkrát narazili, což znamená, že dnes se obě mužstva potkají zřejmě naposledy. První vzájemný duel byl na programu již v polovině října, když se oba celky představily ve Wells Fargo Center. Mnohem více se první zápas vydařil domácím Letcům, kteří díky brankám Sama Gagnera, Clauda Girouxa a Matta Reada dokázali zvítězit poměrně snadno 3:0. Bezchybný výkon navíc v minulém utkání podal také český gólman Michal Neuvirth, jenž dokázal zneškodnit všech 30 střel Jestřábů, díky čemuž se stal první hvězdou zápasu.

Dnešní soupeři jsou v nejprestižnější hokejové lize na světě tradičními týmy a ve své historii tak odehráli již velké množství vzájemných zápasů. Flyers a Blackhawks na sebe narazili již ve 133 utkáních a mnohem lépe jsou na tom právě hokejisté z Philadelphie. Letci totiž nad Hawks dokázali vyhrát 58krát, ve 45 duelech se radovali Jestřábi z Chicaga a ve 30ti zápasech si obě mužstva body rozdělila. Na ledě Blackhawks se však Flyers již tolik nedaří. Ze 65 zápasů v Chicagu dokázali Flyers vyhrát pouze 17, 29krát odjeli bez bodu a 19 utkání skončilo pouze remízou.

Jelikož Flyers odehráli své poslední utkání před necelými čtyřiadvaceti hodina, dá se předpokládat, že do dnešního zápasu nastoupí ve stejném složení, jako proti Detroitu. Letcům z Philadelphie by tak měl i nadále chybět český útočník Jakub Voráček, jenž již od neděle trénuje po zranění nohy na ledové ploše a připravuje se tak na svůj návrat do hry. Až do konce letošního ročníku se však Flyers budou muset obejít bez pětadvacetiletého kanadského obránce Michaela Del Zotta, jehžo ze hry vyřadilo zranění zápěstí. Mimo hru je neustále také třiadvacetiletý forvard Jordan Weal, který laboruje se zraněním v dolní části těla.

Ani Blackhawks momentálně netrápí příliš rozsáhlá marodka. Kouč Jestřábů Joel Quenneville bude v dnešním duelu s Philadelphií vinou zdravotních problémů postrádat pouze dvojici svých svěřenců. V United Center se dnes s určitostí nepředstaví pětadvacetiletý švédský forvard Marcus Kruger, jehož trápí zranění zápěstí. Druhým a zároveň posledním zraněným hráčem Hawks je finský útočník Teuvo Teravainen, kterého ze hry vyřadila nemoc.

Jelikož posledních pět utkání odchytal sedmadvacetiletý kanadský gólman Steve Mason a Michala Neuvirtha již netrápí střevní potíže, kouč Flyers Dave Hakstol dnes s největší pravděpodobností vsadí právě na českého brankáře. Rodák z Ústí nad Labem má v letošním ročníku vynikající statistiky, avšak v poslední době se mu příliš nedařilo. Sedmadvacetiletý český brankář odchytal v dosavadním průběhu letošní sezóny celkem 30 zápasů s úspěšností zákroků 92.5% a průměrem 2.29 gólu na zápas. Steve Mason by tak měl dnes dostat volno na odpočinek.

V Chicagu mají již několik let poměrně jasnou brankářskou jedničku, kterou však dnes trenérský personál Blackhawks nechá oddychnout. Kouč Joel Quenneville totiž potvrdil, že dnes bude svatyni Jestřábů hájit sedmadvacetiletý americký gólman Scott Darling, který ve většině zápasů pouze kryje záda svému kolegovi Coreymu Crawfordovi. Rodák z Newport News odchytal v letošním ročníku zatím pouze 18 zápasů s úspěšností zákroků 91.2% a průměrem 2.57 gólu na zápas.




Philadelphia Flyers
Datum Hráč Post Zranění
26/02/2016 Jakub Voráček RW Dolní část těla
20/02/2016 Jordan Weal C Dolní část těla
14/02/2016 Michael Del Zotto D Zápěstí


Chicago Blackhawks
Datum Hráč Post Zranění
15/03/16 Teuvo Teravainen LW Nemoc
13/03/16 Marcus Kruger c Zápěstí




Flyers (-PP-V-V-V)

Datum Zápas Skóre
13.3.2016 Panthers vs. Flyers 5:4n
12.3.2016 Lightning vs. Flyers 1:3
8.3.2016 Flyers vs. Lightning 4:2
6.3.2016 Flyers vs. Blue Jackets 6:0

Blackhawks (P-P-PP-V-P)

Datum Zápas Skóre
15.3.2016 Blackhawks vs. Kings 0:5
12.3.2016 Stars vs. Blackhawks 5:2
10.3.2016 Blues vs. Blackhawks 3:2p
7.3.2016 Blackhawks vs. Red Wings 4:1
4.3.2016 Bruins vs. Blackhawks 4:2










United Center je krytá sportovní aréna v Chicagu. Je pojmenovaná podle svého sponzora United Airlines a je domovem Chicaga Blackhawks (NHL) a Chicaga Bulls (NBA). Plán na postavení budovy byl vytvořen majiteli těchto týmů Billem Wirtzem a Jerrym Reinsdorfem. United Center se rozkládá na 89 187 m2. Tato aréna je fyzicky největší v USA, ale nemá největší kapacitu. Na hokejový zápas je k dispozici 19 717 sedadel a rekord v návštěvnosti drží zápas proti Detroitu v roce 2010, na který se přišlo podívat 22 428 fanoušků. Stadion byl slavnostně otevřen v roce 1994 a celkové náklady na stavbu činily 175 milionů dolarů.


PHILADELPHIA FLYERS






CHICAGO BLACKHAWKS








Philadelphia Flyers vs. Chicago Blackhawks
Datum: 17.3. 2016 (01:00 SEČ)
Stadion: United Center
TV:


Autor: David Hél