JVR se ve Philadelphii těší na vůdčí roli. Svými zkušenostmi chce pomoci mladším spoluhráčům

Když byl James van Riemsdyk naposledy ve Skate Zone ve Voorhees, balil si tehdy věci po vyřazení Flyers z playoff v roce 2012. Třiadvacetiletý forvard měl za sebou třetí sezónu v NHL, kterou však z velké části promarodil.

Přestože u týmu z Philadelphie působil jen krátkou dobu, zažil toho během těchto tří sezón docela hodně.

Ve své nováčkovské sezóně v roce 2009/2010 byl pouhé dva zápasy od zisku Stanley Cupu, když Letci až v samotném finále nestačili na Blackhawks. Ve druhém ročníku pokořil JVR poprvé hranici 20 branek za sezónu a v 11 duelech playoff zaznamenal hned 7 branek. Ve své poslední sezóně za Flyers odehrál van Riemsdyk sice jen 43 zápasů, avšak i přesto nasbíral 24 bodů za 11 branek a 13 přihrávek.

Tuto středu se dnes již devětadvacetiletý americký forvard do Skate Zone vrátil. Flyers jej totiž oficiálně představili jak svou posilu, se kterou podepsali kontrakt 1. Července, když se stal JVR nechráněným volným hráčem. Do Philadelphie se tak po šesti letech v Torontu vrátil zkušenější a sebevědomější hráč, který hned dvakrát překonal hranici 30 gólů a čtyřikrát vstřelil více než 27 branek.

Další změnou od minulého působení ve Philly bude číslo. Během prvních let nosil JVR na dresu Flyers číslo 21, které má však momentálně útočník Scott Laughton. Americký forvard však přiznal, že o své bývalé číslo ani zájem neměl a ve Philadelphii tak chce začít novou kapitolu.

„Je to něco nového, změna, nová výzva. Chtěl jsem tedy něco, co to jasně ukáže,“ řekl van Riemsdyk novinářům během středeční tiskovky. „Samozřejmě, už jsem jej nosil v Torontu, takže s ním jen budu pokračovat také tady. Rozhodně jsem se nechtěl přetahovat o své staré číslo.“

V NHL je poměrně časté, že se v týmech vystřídá velká spousta hráčů. I po šesti letech však jádro Letců z Philadelphie tvoří stejní hokejisti, se kterými JVR hrával při svém prvním působení ve Philly. Claude Giroux, Jakub Voráček, Wayne Simmonds a Sean Couturier – ti všichni byli součástí klubu také v sezóně 2011/2012.

Právě Giroux s Voráčkem byli těmi, se kterými se devětadvacetiletý forvard před otevřením trhu s volnými hráči bavil a i oni přispěli k tomu, že se van Riemsdyk rozhodl pro návrat k Flyers. Nebylo to však to jediné, co jej o návratu zpět do Philaldelphie přesvědčilo.

„Všechno to do sebe skvěle zapadlo. Je zde mnoho talentovaných hráčů a myslím, že velice kvalitní mladíci, kteří se postupně dostanou do týmu. Je to vzrušující,“ řekl JVR. „Hlavní věcí u Flyers, kterou jsem viděl od prvního dne, co mě draftovali, je to, že udělají všechno a využijí veškeré zdroje k tomu, aby zvítězili.“

„V týmu je velká spousta talentovaných hráčů, kteří jsou praváci. Pro mě jako leváka je vždycky velká zábava hrát s praváky. Mnohem rychleji a snáz tak podle mého získáte potřebnou chemii. Bude zde určitě mnoho věcí a změn, které vyzkoušíme během kempu a uvidíme na začátku sezóny, co si nejlépe sedne.“

Ve 29 letech je van Riemsdyk stále hráčem v nejlepších hokejových letech, který má spousty sezón v NHL před sebou. Rodák z Middletownu se však těší, že se v nadcházejících letech stane součástí skupiny zkušenějších hráčů, kteří budou pomáhat svým mladším spoluhráčům.

„Čím jste zkušenější, tím více zjišťujete, jak na sobě makat, co dělat, co nedělat, jak se nejlépe připravit na každý zápas, jak mít kvalitní tréninky a jak podávat konzistentnější výkony. Samozřejmě se takovéto věci postupně učíte,“ řekl americký forvard.

„Tým se hodně omladil, takže to je pro mě změna. Pamatuji si, jak jsem přišel na svůj první kemp a byli zde kluci jako Chris Pronger, Kimmo Timonen nebo Ian Laperriere. Je zajímavé sledovat, jak se věkový průměr týmů během vaší kariéry mění.“

Top