Giroux a Voráček pomohli přesvědčit van Riemsdyka, aby se vrátil zpět k Flyers

Claude Giroux a Jakub Voráček dovedli v uplynulém ročníku Letce z Philadelphie svými vynikajícími výkony do playoff. Minulý týden tito dva tahouni pomhli Flyers také mimo ledovou plochu,  jelikož do svých řad zlákali dalšího vynikajícího útočníka. Právě s kapitánem Flyers a českým forvardem totiž James van Riemsdyk diskutoval návrat do Philly.

Devětadvacetiletý americký forvard si nakonec s generálním manažerem Ronem Hextallem plácnul na podmínkách pětileté smlouvy, díky čemuž si přijde na 35 milionů dolarů.

„Bavil jsem se Claudem a Kubou Voráčkem,“ řekl JVR po svém podpisu s Flyers během telefonátu s médii. „Bylo to v pohodě. Všechno jsem si prošel, pobavil jsem se s některými hráči, se kterými jsem zde hrál a kteří zde ještě hrají. Bavil jsem se také s některými kluky, co zde hráli v posledních letech, a zjistil jsem, jak se věci mají.“

„S oběma jsem si promluvil, abych zjistil nějaké informace. Bylo skvělé, jak ke mně byli vstřícní a jak mi byli nápomocní během celého procesu, než jsem učinil rozhodnutí. To mi opravdu pomohlo,“ dodal americký útočník.

Flyers draftovali van Riemsdyka v roce 2007 jako celkovou dvojku draftu za útočníkem Patrickem Kanem z Chicaga. Ve Philadelphii strávil JVR celkem tři sezóny. Ve své nováčkovské sezóně pomohl rodák z Middltownu Letcům postoupit až do finále, kde však Flyers podlehli právě Blackhawks. Celkově vyhrál JVR v oranžovo-černém dresu 5 sérií playoff. Ironií je, že celek z Philadelphie od jeho výměny do Toronta nezvítězili ani v jedné sérii bojů o Stanley Cup.

„Projít si vším tím, co obnáší být vytrejdovaný, vám popravdě řečeno otevře oči,“ řekl van Riemsdyk novinářům. „Jste trochu naivní, pokud si myslíte, že bude všechno růžové a že zůstanete na jednom místě po celou svoji kariéru a doufáte, že zde vyhrajete titul. Rozhodně jsem se chtěl vrátit, být součástí této party a doufám, že se nám podaří dosáhnout velkých věcí.“

Pro devětadvacetiletého Američana bylo během rozhodování důležité také to, že organizaci Flyers a město Philadelphii zná velice dobře. JVR dal Letcům přednosti i přesto, že se o něj zajímalo 10 až 12 týmů NHL.

„Vím přesně, co mohu očekávat,“ pokračoval JVR. „Pamatuji si, jak jsem zde byl minule, jak moc chtějí vyhrát a co všechno jsou tomu schopní obětovat. Ta vášeň a oddanost byly také důležitým faktorem.“

Dnes již zkušený střelec si může s Flyers od nového ročníku vytvořit nové vzpomínky. Jaká je pro něj však ta nejlepší z předchozího působení ve Philly?

„Playoff během mého prvního roku, co jsem zde byl,“ vzpomínal van Riemsdyk na cestu do finále. „Bylo to speciální. Celé město tím žilo. Doufám, že budeme mít v budoucnu šanci něco podobného prožít znovu.“

Top