NHL Draft 2018: Joel Farabee – křídlo, které střílí často a přesně

Do letošního draftu, který se koná 22. a 23. června v Dallasu, zbývají již pouze necelé dva týdny. V prvním kole mají Letci z Philadelphie k dispozici hned dvě volby, a sice na 14. a na 19. místě. Pojďme se tedy společně podívat, kterého z talentovaných mladíků by si mohli Flyers vybrat a jak by daný hráč do sestavy týmu z Pensylvánie zapadal.

Celkově budou mít Flyers v American Airlines Center k dispozici hned devět výběrů v draftu. Kromě již zmíněných dvou v prvním kole budou Letci vybírat dvakrát v kole pátém a sedmém. Jedenkrát pak bude GM Ron Hextall vybírat v kole druhém, čtvrtém a šestém. O třetí kolo tým z Philadelphie přišel při výměně Petra Mrázka z Detroitu Red Wings.

V našem výběru se zaměříme především na hráče, kteří by mohli být taženi mezi 10. a 20. místem. Mohou se zde však objevit také hráči, o které by se mohli Flyers pokusit výměnou svých voleb či některého z hráčů za lepší pozici na draftu.

JOEL FARABEE

Pozice: levé křídlo

Výška: 183 cm

Váha: 73 kg

Držení hole: levá

Tým: USA U-18 (NTDP)

Farabee by se měl stát teprve třetím rodákem z města Syracuse (New York), který bude tažen během prvního kola draftu. V závěrečném hodnocení NHL Central Skauting před draftem se osmnáctiletý Američan umístil na 12. místě mezi hokejisty hrajícími severoamerické soutěže. Vzhledem k pololetnímu hodnocení se tak propadl o jednu příčku.

Mladičký Američan zaznamenal v uplynulém ročníku USHL za tým USA během 26 zápasů celkem 40 kanadských bodů za 15 gólů 25 asistencí. V takzvaném USA Hockey National Team Development Programu pak Farabee v dresu USA U-18 přidal v průběhu 64 zápasů celkem 76 kanadských bodů (33+43).

Rodák ze Syracuse je známý především svou rychlostí, tvrdou střelou a vynikající hrou nejen do útoku, ale také do defenzívy. Jak v USHL, tak v NTDP zaznamenal Farabee v uplynulém ročníku více než bod za zápas. Osmnáctiletý forvard nastupoval v útoku společně s dalšími dvěma talenty, a sice Oliverem Wahlstromem a Jackem Hughesem, který je označován za budoucí jedničku draftu 2019.

Využití u Flyers

Právě Farabee je co se týče draftu často spojován s týmem z Philadelphie. Právě tento osmnáctiletý talent je přesně tím typem hráče, které má generální manažer Flyers Ron Hextall v oblibě.

Pokud se podíváme na prospekty Letců, určitě by se mezi nimi čistokrevný hráč na křídlo neztratil. Ron Hextall však věří v budování týmu přes střed hřiště (centři, obránci a brankáři) a pro centry je podle jeho názoru jednodušší přizpůsobit se hře na křídle než by tomu bylo v opačném případě. Flyers by však ve svém týmu mohli využít i typické křídlo a právě Farabee je tím mladíkem, na kterého by se měli zaměřit.

Jak již bylo zmíněno, Farabee je známý svou kvalitní střelou. Americký forvard střílí rád a často, což by Letcům jen a jen prospělo. Svou rychlostí navíc dokáže vytvořit prostor pro své spoluhráče, což je další věc, kterou každý tým od svého hráče ocení. Pokud tedy bude Joel Farabee po třinácti výběrech stále k dispozici, je velmi pravděpodobné, že jeho jméno zazní právě z úst generálního manažera Flyers.

Top