Bučení našich fanoušků nám v playoff uškodilo, řekl Giroux

Letci z Philadelphie se včera naposledy sešli v tréninkovém centru Flyers Skate Zone, kde absolvovali výstupní prohlídku, pohovory s generálním manažerem Ronem Hextallem a médii. Kapitán Claude Giroux si při závěrečném rozhovoru neopomněl rýpnou do fanoušků, kteří tým v sérii s Pittsburghem na domácím ledě vybučeli, když nedokázali ve Wells Fargo Center vyhrát ani jeden ze tří zápasů.

Slova na adresu příznivců Flyers zrovna Girouxovi popularitu příliš nezvednou. Třicetiletý útočník však není v týmu jen proto, aby si získal co největší popularitu. Kapitán Letců měl potřebu médiím sdělit, že fanoušci dělali týmu sérii s odvěkým rivalem složitější.

„Jo, myslím, že jo,“ odpověděl Giroux na otázku, zda byli fanoušci na Flyers až příliš tvrdí. „Myslím, že když věci nejdou úplně podle představ, fanoušci mají tendenci na nás bučet a tak. Pak se začneme až příliš snažit. Ve venkovních zápasech se nám to nestává. Máme svůj plán na začátku zápasu a držíme se jej po celých 60 minut.“

„Myslím, že někdy…neříkám, že každý zápas, ale někdy neprobíhali domácí zápasy tak, jak bychom si představovali. Někdy se to prostě může stát. Můžete mít špatný vstup do zápasu. Můžete prohrávat 0:1 nebo 0:2. Měli byste však hrát úplně stejným způsobem, jakým jste si řekli, že hrát budete. My se však vždycky nažili naši hru změnit. Až moc jsme se snažili.“

Byl to tedy ten důvod proč Flyers prohráli ve Wells Fargo Center všechny tři duely s potupným skóre 6:18? Byl to ten důvod, proč Penguins Letce jasně přehráli ve třetím a čtvrtém zápase série? Byl to ten důvod, proč Flyers neudrželi v šestém zápase vedení 4:2 a nechali si dát 5 branek po sobě? Byl to ten důvod, proč Letci nevyužili na domácím ledě ani jednu z 13 přesilových her?

Jediný důvod to nebyl. „Týmu to ale nepomohlo,“ řekl Giroux. Faktem je, že svěřenci kouče Davea Hakstola byli mnohem lepší v PPG Paints Center, kde předváděli bojovné výkony a z Pittsburghu si dokázali odvézt hned 2 výhry z celkových 3 zápasů.

„Venku jsme dokázali vybojovat několik důležitých výher,“ pokračoval nejproduktivnější hráč Flyers v základní části. „Doma to však nebyl zrovna stejný výsledek. Především v playoff. Nebyli jsme doma v playoff dobrým týmem. Pokud chcete v playoff vyhrávat, musíte hrát dobře především na domácím ledě. Musí být proti vám doma těžké hrát.“

Claude Giroux měl možná pravdu. Jeho výroky na adresu fanoušků Flyers však nebudou ve Philadelphii populární. Co totiž fanoušci ve Philadelphii nesnáší je to, když sportovec neuzná svou chybu. Co nenávidí ještě více? Když sportovec svaluje vinu na ně.

Girouxovou povinností není říkat lidem věci, které se jim budou líbit. Jeho povinností je upřímně zhodnotit výkony týmu a pomoci najít chyby, kterých se tým bude chtít do dalších sezón vyvarovat.

Na adresu fanoušků se v závěrečných rozhovorech vyjádřil také útočník Sean Couturier, který přiznal, že bučení vlastních příznivců může být někdy pěkně frustrující, avšak dodal, že za některé výkony si to Flyers prostě zasloužili.

„Byly některé zápasy, kde měli pravděpodobně nárok na nás bučet,“ řekl pětadvacetiletý forvard, který odehrál poslední dva zápasy playoff se zraněním kolene. „Byli jsme hodně špatní a pravděpodobně jsme si to zasloužili. Nemyslím si, že to mělo nějaký efekt na naše výsledky na domácím ledě. Myslím si, že jsme dost silný tým na to, abychom to ze sebe setřepali.“

Flyers dokázali během základní části vyhrát na domácím ledě 22 zápasů, 13 duelů prohráli a hned 6 utkání prohráli po prodloužení nebo nájezdech. Letci tak podali ve Wells Fargo Center nejhorší výkony od sezóny 2007/2008, kdy byla jejich statistika 21-14-6.

Top