Nedisciplinovanost připravila Flyers o vedení v sérii

Mohlo by se zdát, že Tučňáci z Pittsburghu mají natolik kvalitní tým, že ke svému úspěchu nepotřebují žádnou pomoc soupeře. Flyers mají ale nejspíš jiný názor. Jak jinak si totiž vysvětli „darování“ sedmi přesilových her svému úhlavnímu nepříteli v nedělním pokračování prvního kola letošních vyřazovacích bojů?

Obzvlášť když přesilovky Penguins byly v základní části doslova smrtící. To potvrzuje i nově stanovený klubový rekord, když v této sezóně tým z Pittsburghu může chlubit nejlepší produktivitou v početních výhodách v historii. Pens jsou tak v této činnosti úspěšnější než za dob Jaromíra Jágra a Maria Lemieuxa.

Úspěšnost využitých přesilovek Penguins letos činila 26%. Ligový průměr je přitom asi 20%.

I díky tomu se Tučňáci po nedělním vítězství 5:1 na ledě Philadelphie ujali vedení 2:1 na zápasy v sérii prvního kola play-off.

„Byli jsme neopatrní,“ přiznal po utkání Jakub Voráček. „Musíme se držet mimo trestnou lavici.“

Z pěti vstřelených branek se Penguins trefili hned třikrát v přesilové hře a potvrdili tak, že se jim na ledě Flyers v letošní sezóně daří. Již v základní části totiž dokázali ve Philadelphii vyhrát obě utkání, a sice poměrem 5:1 a 5:2.

„Nedaří se nám ani vyhrávat vhazování ve středním pásmu a oni si pak jednou středem přímo na branku,“ narážel gólman Flyers na čtvrtou branku z hole Dumoulina, jenž skóroval 5 vteřin po vhazování ve středovém kruhu. „Je to jen další věc, která ukazuje, že jsme nebyli připravení ani na to vhazování.“

Přestože Letci vstoupili do utkání velmi nadějně a v první třetině se díky své aktivní hře mohli dokonce ujmout vedení, od druhé dvacetiminutovky se jejich herní projev zcela změnil a začalo z jejich strany přibývat chyb.

Nutno dodat, že úplně zbytečných chyb. Vyloučením za příliš mnoho hráčů na ledě, za vysokou hůl nebo sekání se totiž rozhodně dá předejít.

„Celou sezónu mají nejlepší přesilovku v lize, takže je pro nás samozřejmě klíčové nenechávat se vylučovat a minimalizovat tím jejich šance,“ ví obránce Flyers Andrew MacDonald. „Čím více přesilových her jim darujeme, tím těžší to pro nás bude. Je to něco, co určitě můžeme ovlivnit. Kontrola práce s hokejkou… to je rozhodně něco, na čem musíme zapracovat.“

„No myslím si, že častá vyloučení byla dnes večer velký problém, ale už jsem o tom s nimi mluvil,“ uvedl po utkání trenér Philadelphie Dave Hakstol. „Musíte si dávat pozor na hokejku. Měli jsme tam příliš mnoho hráčů na ledě a plno faulů hokejkou.“

Kouč Flyers po utkání také přiznal, že si měl po třetí brance Penguins vzít oddechový čas.

„Po třetím gólu jsem si měl vzít timeout,“ řekl Hakstol. „Ze zpětného pohledu to vidíte jinak, ale už to nejde vzít zpět. Vždycky si chcete oddechový čas ponechat do nejdůležitější části zápasu. Navíc jsem cítil, že hrajeme dobře. Měli jsme tam špatný úsek, kdy jsme začali trochu zaostávat, ale neměl jsem pochyby o tom, že se můžeme vrátit do hry.“

Čtvrté utkání série s Pittsburghem čeká Letce v noci ze středy na čtvrtek od 01:00 SELČ, kdy se opět představí na domácím ledě.

Top