Preview: Flyers vs. Penguins

Po čtyřech zápasech venku se hokejisté Flyers vracejí zpět do Philadelphie, kde je dnes v noci čeká velmi zajímavé utkání. Svěřenci kouče Davea Hakstola totiž na svém ledě ve Wells Fargo Center vyzvou od 01:00 SEČ mužstvo Pittsburghu Penguins. Fanoušci se tak mohou těšit na první pensylvánské derby roku 2018, které mají čeští a slovenští příznivci možnost sledovat na stanici Nova Sport 1.

Flyers a Penguins spolu v letošním ročníku již jedno derby odehráli. Obě mužstva se střetla koncem listopadu na ledě PPG Paint Center v Pittsburghu. Do zápasu sice vstoupili lépe domácí Pens, kteří se dostali zásluhou Jakea Guentzela do vedení, avšak ve druhé třetině se hned třikrát prosadili Letci z Philadelphie. V poslední části však Tučňáci jasně dominovali a díky brankám Hornqvista a Rusta dokázali srovnat. Necelé 4 minuty před koncem základní hrací doby vrátil vedení na stranu Flyers Michael Raffl. Ani to však Letcům na výhru nestačilo, jelikož minutu před koncem srovnal Jake Guentzel a v prodloužení rozhodl o výhře Pens gólem v přesilové hře kapitán Sidney Crosby.

Jelikož dnešní soupeři vstoupili do NHL ve stejných letech a obě mužstva se nacházejí ve stejných divizích, týmy z Pensylvánie na sebe ve své historii narazili již ve 282 zápasech. Mnohem úspěšnější jsou ve vzájemných duelech Letci z Philadelphie, kteří dokázali zvítězit ve 153 utkáních, devětadevadesátkrát se radovali Pens a 30 duelů skončilo remízou. Na domácím ledě Flyers proti Penguins naprosto dominují. Z celkových 140 zápasů ve Philadelphii dokázali Letci vyhrát 97, pouze 35 utkání skončilo výhrou Pens a osmkrát se o vítězi zápasu nerozhodlo.

Flyers se zpět do sestavy vrátil kanadský obránce Brandon Manning, jehož trápilo zranění v horní části těla. Letci tak v současné době nemají vůbec žádné zraněné hráče a trenér Dave Hakstol se tak může spolehnout na všechny své svěřence. Tým z Philadelphie by měl v dnešním zápase s Penguins vsadit na stejné složení jako v duelu s Tampou, což znamená, že pouze z tribuny by měli zápas sledovat útočník Jori Lehtera a obránce Travis Sanheim.

To trenér Mike Sullivan se v dnešním utkání ve Wells Fargo Center bude muset obejít hned bez čtveřice svých hráčů. V sestavě Penguins se kvůli blíže nespecifikovaným problémům v dolní části těla nepředstaví obránce Kris Letang. Mimo hru je momentálně také zkušený zadák Justin Schultz, který stejně jako Letang laboruje se zranění v dolní části těla. Tučňáci z Pittsburghu budou v zápase s Philadelphií postrádat také útočníka Bryna Rusta a obránce Chada Ruhwedela (horní část těla).

Jelikož měli Flyers po dvojzápase na Floridě tři dny volna, trenér Dave Hakstol vsadí i v dnešním utkání proti Penguins a dvaatřicetiletého kanadského gólmana Briana Elliotta, který letos chytá zatím ve vynikající formě. Rodák z Newmarketu odchytal v průběhu letošní základní části již 31 zápasů s úspěšností zákroků 91.4% a průměrem 2.62 gólu na zápas. Pro Elliotta bude dnešní start již 14. v řadě. Náhradním gólmanem Flyers by tak měl i dnes být český brankář Michal Neuvirth.

V Pittsburghu mají po odchodu Marca-Andre Fleuryho brankářskou jedničku jasnou. Kouč Mike Sullivan nebude nikterak experimentovat a mezi tři tyče pošle třiadvacetiletého Matta Murrayho. Kanadský mladík, který v posledních dvou sezónách pomohl Pens ke dvěma Stnaley Cupům, letos odchytal celkem 28 zápasů s úspěšností zákroků 90.2% a průměrem 2.98 gólu na zápas.

Sestavy

Philadelphia Flyers

Pittsburgh Penguins

Forma

Flyers (V-P-PP-P-V)

Datum Zápas Skóre
30.12.2017 Lightning vs. Flyers 3:5
29.12.2017 Panthers vs. Flyers 3:2
24.12.2017 Blue Jackets vs. Flyers 2:1p
23.12.2017 Sabres vs. Flyers 4:2
21.12.2017 Flyers vs. Red Wings 4:3

 

Penguins (P-P-V-P-V)

Datum Zápas Skóre
1.1.2018 Red Wings vs. Penguins
4:1
30.12.2017 Hurricanes vs. Penguins
2:1
28.12.2017 Penguins vs. Blue Jackets
5:4n
24.12.2017 Penguins vs. Ducks
0:4
22.12.2017 Penguins vs. Blue Jackets
3:2n

Stadion


Wells Fargo Center (dříve Spectrum II., CoreStates Center, First Union Center a Wachovia Center) je multifunkční hala, která se nachází ve Philadelphii, Pennsylvánii. Wells Fargo Center se nachází v jihozápadní části Philadelphie ve sportovním areálu South Philadelphia Sports Complex, který zahrnuje Linkoln Financial Field (Philadelphia Eagles) a Citizens Bank Park (Philadelphia Phillies). Je to domácí aréna Philadelphie Flyers, basketbalového týmu Philadelphia 76ers, týmu Philadelphie Soul, kteří hrají Arena Football league a lakrosového Philadelphie Wings. Aréna slouží také pro kulturní účely a koncerty. Stadion Wells Fargo Center byl slavnostně otevřen 12. srpna 1996 a nahradil tak již staré Spectrum, které bylo nedávno zbouráno. Celkové náklady na stavbu činily 210 milionů dolarů.

Informace

Philadelphia Flyers vs. Pittsburgh Penguins

Začátek: 01:00 SEČ

TV: Nova Sport 1

Top