Preview: Flyers vs. Sabres

Po pěti zápasech na domácím ledě čeká hokejisty z Philadelphie ve zbytku kalendářního roku čtveřice duelů na hřištích soupeřů. Dnes v noci od 01:00 SEČ se svěřenci trenéra Davea Hakstola představí v KeyBank Center, kde vyzvou domácí Buffalo Sabres. Šavle letos opět nepředvádí zrovna povedené výkony a v tabulce Východní konference jim tak patří poslední místo. Týmu od Niagarských vodopádů se nedaří ani před vlastním publikem, kde během 16 zápasů získali pouhých 10 bodů.

Dnešní soupeři se utkali před týdnem ve Wells Fargo Center, kde bylo k vidění vyrovnané utkání, ve kterém dominovali především obě obrany a brankáři. Ihned v úvodu zápasu se po chybě Briana Elliotta dostali Sabres do vedení, když do prázdné branky doklepl kotouč zkušený forvard Ryan O’Reilly. Flyers však dokázali z hole Travise Sanheima velmi záhy srovnat. Pro mladého beka to byl vůbec první gól v NHL. Další branky se diváci dočkali až v závěru druhé třetiny, kdy se prosadil finský forvard Valtteri Filppula. Ve zbytku zápasu už žádný další gól nepadl a Letci si tak připsali další dva body za výhru 2:1.

Flyers a Sabres jsou v NHL již tradičními týmy a tak spolu tito dva soupeři odehráli během své historie již řadu zápasů. V základní části na sebe oba celky narazily v celkem 174 zápasech, z nichž 87 dokázali vyhrát Letci z Philadelphie, 67 duelů skončilo lépe pro Sabres a 20 zápasů vítěze neurčilo. V Buffalu jsou statistiky mnohem vyrovnanější. U Niagarských vodopádů odehrála obě mužstva celkem 85 zápasů, z nichž Flyers vyhráli 35, Šavle před vlastními příznivci vyhráli 42 duelů a osmkrát skončil zápas remízou.

Před vánoční přestávkou se Letci z Philadelphie budou s určitostí muset obejít bez dvojice svých hráčů. Trenér Dave Hakstol nebude moci využít služeb českého gólmana Michala Neuvirtha, jenž laboruje se zraněním v dolní části těla. Podle GM Rona Hextalla se devětadvacetiletý rodák z Ústní nad Labem nepředstaví ani dnes proti Sabres, ani zítra proti Blue Jackets. Druhým zraněným hráčem Flyers je pak obránce Brandon Manning, jehož trápí zranění v horní části těla. Minulý zápas vynechal také Taylor Leier, avšak dnes se již mladý forvard zúčastnil ranního tréninku.

Letci z Philadelphie stále nemají k dispozici vinou zranění českého gólmana Michala Neuvirtha a riskovat debut pětadvacetiletého amerického brankáře Alexe Lyona se jim nechce. I po desáte v řadě se tak v brankovišti Flyers představí velezkušený rodák z kanadského Newmarketu, a sice Brian Elliott. Dvaatřicetiletý gólman patří k nejvytěžovanějím brankářům v NHL. Elliott odchytal v tomto ročníku nejprestižnější hokejové ligy na světě celkem 27 zápasů s úspěšností zákroků 91.3% a průměrem 2.67 gólu na zápas.

Také trenér Sabres již oznámil, který z brankářů dnes bude hájit svatyni jeho mužstva. V Buffalu mají letos brankářskou jedničku jasnou a je jí šestadvacetiletý švédský brankář Robin Lehner. Rodák z Gothenburgu odchytal v dosavadním průběhu letošní základní části NHL celkem 24 zápasů s úspěšností zákroků 91.4% a průměrem 2.76 gólu na zápas. Náhradním gólmanem Buffala dnes bude jedenatřicetiletý kanadský gólman Chad Johnson.

Sestavy

Philadelphia Flyers

Buffalo Sabres

 

Forma

Flyers (V-P-V-V-V)

Datum Zápas Skóre
21.12.2017 Flyers vs. Red Wings 4:3
19.12.2017 Flyers vs. Kings 1:4
17.12.2017 Flyers vs. Stars 2:1p
15.12.2017 Flyers vs. Sabres 2:1
13.12.2017 Flyers vs. Maple Leafs 4:2

 

Sabres (P-PP-P-V-PP)

Datum Zápas Skóre
20.12.2017 Sabres vs. Bruins
0:3
16.12.2017 Sabres vs. Hurricanes
4:5p
15.12.2017 Flyers vs. Sabres
2:1
13.12.2017 Sabres vs. Senators
3:2
11.12.2017 Blues vs. Sabres
3:2p

Stadion


KeyBank Center (dříve HSBC Arena či First Niagara Center) je multifunkční arena v centru města Buffalo ve státě New York. Arena byla otevřena 21. září 1996 jako náhrada za Buffalo Memorial Auditorium. V době stavby nesla název Crossroads Arena.Hlavní týmy hrající ve First Niagara Center jsou hokejoví Buffalo Sabres z NHL a lakrosoví Buffalo Bandits z NLL. Dříve se tu hrál i americký fotbal v podání Buffalo Destroyers, fotbal zde hráli Buffalo Blizzard a hráli zde také in-line hokejoví Buffalo Wings. Stadion je také pravidelně místem konání univerzitních sportovních událostí a koncertů. Finále mužských basketballových univerzitních lig NCAA a MAAC se zde hrálo už čtyřikrát. V roce 2003 se ve First Niagara Center odehrálo NCAA Frozen Four, finále hokejové NCAA. Kapacita stadionu pro hokejová utkání je 19.070 míst.

Informace

Buffalo Sabres vs. Philadelphia Flyers

Začátek: 01:00 SEČ

TV: Nova Sport 1

Top