Preview: Flyers vs. Blackhawks

Po špatném výkonu v zápase s Arizonou, kde Letci z Philadelphie zachraňovali alespoň bod dvěma góly až v závěru zápasu, se svěřenci kouče Davea Hakstola přesouvají do Chicaga, kde dnes od 01:00 SEČ vyzvou v United Center domácí Blackhawks. Vstup do sezóny se Jestřábům nevyvedl podle jejich představ, když po 12 duelech mají na kontě 12 bodů a v tabulce jim patří až 11. Příčka. Nutno však podotknout, že tabulky obou konferencí jsou v úvodu ročníku velmi vyrovnané.

Flyers pokračují ve své sérii zápasů proti celkům ze Západní konference. Oba celky se v uplynulém ročníku utkaly celkem dvakrát a v obou případech zvítězila domácí mužstva. Prví duel byl na programu hned v úvodu loňské sezóny na ledě Blackhawks. Domácí hokejisté v zápase vedli již 4:0 avšak díky čtyřem brankám v rozmezí necelých šesti minut Flyers srovnali. Ani to však Letcům nestačilo, když celek z Chicaga udeřil ve druhé polovině třetí části hned třikrát a nakonec zvítězil 7:4. Ve Wells Fargo Center však Letci porážku Jestřábům oplatili a zvítězili 3:1.

Dnešní soupeři jsou v nejprestižnější hokejové lize na světě tradičními týmy a ve své historii tak odehráli již velké množství vzájemných zápasů. Flyers a Blackhawks na sebe narazili již ve 136 utkáních a mnohem lépe jsou na tom právě hokejisté z Philadelphie. Letci totiž nad Hawks dokázali vyhrát šedesátkrát, ve 46 duelech se radovali Jestřábi z Chicaga a ve 30 zápasech si obě mužstva body rozdělila. Na ledě Blackhawks se však Flyers již tolik nedaří. Z 66 zápasů v Chicagu dokázali Flyers vyhrát pouze 18, třicetkrát odjeli bez bodu a 19 utkání skončilo pouze remízou.

Letcům z Philadelphie se v posledním týdnu začala sestava tak trochu hroutit. Na dvojzápas do Chicaga a St.Louis totiž neodcestovali obránce Shayne Gostisbehere (horní část těla) a Nolan Patrick (otřes mozku). Oba hokejisté byli včera na ledě a podle generálního manažera Rona Hextalla by mohli být k dispozici v sobotu proti Avalanche. Jejich status zůstává stále day-to-day (ze dne na den). Zhruba měsíc by měl Flyers chybět zkušený kanadský obránce Andrew MacDonald, jehož trápí zranění nohy. Nešťastné zranění postihlo také Sama Morina, který je na dva týdny mimo hru s blíže nespecifikovaným zraněním.

Také Chicago bude v dnešním duelu s Philadelphií postrádat čtveřici hráčů. Trenér Joel Quenneville se nebude moci spolehnout na služby zkušeného českého obránce Michala Rozsívala, který je mimo hru s otřesem mozku. V sestavě Hawks bude chybět také útočník Jordin Tootoo, jenž laboruje se zraněním v horní části těla. Před vlastním publikem se nepředstaví ani obránce Gustav Forsling, kterého vyřadilo zranění v horní části těla. Posledním hráčem na marodce Chicaga je pak Marián Hossa, jenž vynechá letošní sezónu z důvodu kožního onemocnění.

Flyers v úvodu sezóny preferují ve svém brankovišti dvaatřicetiletého kanadského gólmana Briana Elliotta a nejinak tomu bude také dnes v United Center. Velezkušený rodák z Newmarketu odchytal během letošního ročníku zatím 8 zápasů s úspěšností zákroků 88.4% a průměrem 3.23 gólu na zápas. Záda dnes bude Elliottovi opět krýt český brankář Michal Neuvirth, který by tak měl s největší pravděpodobností odchytat zítřejší duel na ledě Blues.

V Chicagu mají post brankářské jedničky již několik let naprosto jasný. Také dnes tak trenér Hawks Joel Quenneville pošle mezi tři tyče dvaatřicetiletého kanadského gólmana Coreyho Crawforda. Rodák z Montrealu odchytal v dosavadním průběhu základní části 10 zápasů s úspěšností zákroků 93.5% a průměrem 2.12 gólu na zápas. Náhradním gólmanem Blackhawks bude Anton Forsberg.

Sestavy

Philadelphia Flyers

Chicago Blackhawks

Forma

Flyers (PP-V-P-P-V)

Datum Zápas Skóre
31.10.2017 Flyers vs. Coyotes 3:4p
29.10.2017 Maple Leafs vs. Flyers 2:4
27.10.2017 Senators vs. Flyers 5:4
25.10.2017 Flyers vs. Ducks 2:6
21.10.2017 Flyers vs. Oilers 2:1

 

Blackhawks (P-P-P-V-PP)

Datum Zápas Skóre
29.10.2017 Avalanche vs. Blackhawks
6:3
28.10.2017 Blackhawks vs. Predators
1:2
25.10.2017 Golden Knights vs. Blackhawks
4:2
22.10.2017 Coyotes vs. Blackhawks
2:4
20.10.2017 Blackhawks vs. Oilers
1:2p

Stadion


United Center je krytá sportovní aréna v Chicagu. Je pojmenovaná podle svého sponzora United Airlines a je domovem Chicaga Blackhawks (NHL) a Chicaga Bulls (NBA). Plán na postavení budovy byl vytvořen majiteli těchto týmů Billem Wirtzem a Jerrym Reinsdorfem. United Center se rozkládá na 89 187 m2. Tato aréna je fyzicky největší v USA, ale nemá největší kapacitu. Na hokejový zápas je k dispozici 19 717 sedadel a rekord v návštěvnosti drží zápas proti Detroitu v roce 2010, na který se přišlo podívat 22 428 fanoušků. Stadion byl slavnostně otevřen v roce 1994 a celkové náklady na stavbu činily 175 milionů dolarů.

Informace

Chicago Blackhawks vs. Philadelphia Flyers

Začátek: 01:00 SEČ

TV: Nova Sport 1

Top