Legendy Flyers: Bernie Parent

Odehrál v zámořské nejvyšší soutěži hned 13 sezon a během nich získal s Philadelphií dvakrát Stanley Cup. Pokaždé v těchto dvou sezonách byl zvolen nejužitečnějším hráčem vyřazovacích bojů. Je členem Flyers’ Hall of Fame a NHL Hall of Fame. Takový byl brankář Bernie Parent!

Bernie Marcel Parent se narodil 3. dubna roku 1945 v Montrealu. Už od svého mládí navštěvoval i zápasy Montrealu Canadiens, aby mohl živě sledovat svého idola Jacquese Planteho. Zajímavostí je, že tento chlapík se naučil bruslit až ve svých jedenácti letech.

Draftem Parent neprošel, i přes to ale před sezonou 1963/64 podepsal smlouvu s Bostonem Bruins. Následující dva ročníky však odchytal v juniorské lize OHA za Niagara Falls Flyers. Zde dvakrát po sobě vyhrál Dave Pinkney Trophy (nejnižší průměr GAA). Pro sezonu 1966/67 byl zapsán na soupisku Bostonu, kde také odchytal v základní části slušných 39 zápasů.

V roce 1967 byl pak Bernie Parent vytrejdován do Philadelphie Flyers, kde později zažil svá nejlepší léta. Už v první sezoně se stal stabilní jedničkou týmu a Letce dotáhl k výhře v divizi. Za Philadelphii odchytal i další tři sezony. Během sezony 1970/71 byl však překvapivě vyměněn do Toronta Maple Leafs.

Za Javorové Listy však nechytal dlouho. Už za rok u půl, konkrétně v létě 1972, se stěhoval zpátky do Philadelphie. V další sezoně však chytal pouze na farmě, kde si díky 33 výhrám ze šedesáti tří zápasů řekl opět o místo v prvním týmu. A Philla tohoto kroku rozhodně litovat nemohla.

V ročníku 1973/74 totiž Philadelphia vybojovala svůj první Stanley Cup v historii. Kanadský brankář byl jasnou jedničkou týmu a získal dvě individuální trofeje. Vezina Trophy (nejmenší počet obdržených gólů v základní části) a Conn Smythe Trophy (nejužitečnější hráč play-off). Především ve vyřazovacích soubojích opravdu zářil. Ze 17 zápasů vychytal hned dvanáct výher a zaznamenal 93.3% úspěšnost zákroků.

Další sezonu se mu povedl podobný kousek. Flyers podruhé v řadě získali Stanley Cup a opět se o to velkým dílem zasloužil právě Bernie Parent. Nejen, že v play-off zaznamenal více než 92% úspěšnost zákroků, ale získal opět Conn Smythe Trophy a Vezina Trophy.

Další sezonu tento chlapík spíše promarodil, než odehrál. Odchytal totiž pouze jedenáct zápasů. V následující sezoně odchytal 61 zápasů a připsal si pouze dvanáct proher! Ročník 1978/79 byl jeho posledním v celé kariéře. Odchytal 36 zápasů v základní části.

Během roku 1979 se vedení Flyers rozhodlo jeho dres vyvěsit pod strop haly. Číslo 1 je tedy navždy vyřazeno z historie Philadelphie. V roce 1984 byl pak uveden do hokejové Síně slávy. Od roku 2004 je také členem Flyers’ Hall of Fame. V roce 1988 se mu dostalo pocty od The Hockey News, když byl umíštěn na 63. příčku v žebříčku 100 nejlepších hráčů všech dob.

Top