Mladíci a uzdravený Giroux pomohou zlepšit ofenzivu týmu, doufají Flyers

Poté, co má velká většina týmů za sebou veškeré podpisy s volnými hráči, letošní draft a další změny na soupiskách, redaktoři nhl.com se rozhodli o krátký rozbor toho, jak jsou na tom jednotlivé celky před začátkem nového ročníku, který odstartuje již začátkem října. V průběhu tohoto týdne se zaměřili právě na Philadelphii Flyers.

Letci z Philadelphie se během posledních pěti let soustředili především na získání mladých nadějných hráčů a zdá se, že hned několik z nich dostane v nadcházející sezóně svou šanci. Fanoušci Flyers se mohou dočkat až šesti mladíků v základní sestavě, která 4. října nastoupí v prvním zápase proti San José.

Mezi mladíky by zřejmě neměla chybět letošní dvojka draftu, a sice osmnáctiletý kanadský forvard Nolan Patrick, který měl v loňském ročníku problémy se zraněním. V obraně týmu z Pensylvánie by se navíc mohli objevit hned 4 obránci, kteří by měli dohromady odehraných v NHL pouze 85 duelů.

„Naši hráči dostanou šanci na delší dobu,“ řekl během dubna generální manažer Letců Ron Hextall. „Neplánujeme jít na trh s volnými hráči a podepsat nějaké veterány. Je čas dát našim mladíkům šanci a my to také máme v plánu.“

Klíčové příchody

Brian Elliott (G)

Dvaatřicetiletý kanadský gólman podepsal začátkem července s Flyers dvouletou smlouvu na 5.5 milionů dolarů. Společně s českým gólmanem Michalem Neuvirthem si zřejmě rozdělí porci zápasů podobným dílem, jako tomu bylo například v Calgary či St. Louis. Po těžkém začátku v dresu Flamers se loni Elliott oklepal a závěrečných 36 zápasů (23 výher – 9 proher – 3 prohry po prodloužení) odchytal s úspěšností zákroků 91.9% a průměrem 2.27 gólu na zápas.

Nolan Patrick (C)

Jak již bylo jednou zmíněno, očekává se, že tento talentovaný kanadský mladík dostane v týmu Flyers příležitost hned během své první sezóny. Rodák z Winnipegu, který v září oslaví své devatenácté narozeniny, odehrál v dresu Brandon Wheat Kings vinou zranění v uplynulém ročníku pouze 33 zápasů. V polovině června se Patrick podrobil operaci sportovní kýly a v současné době již trénuje na ledě. Podle slov generální manažera Rona Hextalla by měl být Patrick na zářijový kemp plně připraven.

Jori Lehtera (C)

Tohoto devětadvacetiletého finského forvarda získali Letci z Philadelphie během draftu výměnou za Braydena Schenna společně s volbou v prvním kole draftu 2017 a podmíněnou volnou v prvním kole draftu 2018. O žádnou extra posilu se samozřejmě nejedná, avšak Lehtera by měl v sestavě Flyers vyztužit třetí nebo čtvrtou lajnu. Díky své všestrannosti může nastupovat jak na křídle, tak na pozici centra. V loňském ročníku dokázal tento zkušený Fin nasbírat během 64 duelů celkem 22 kanadských bodů (7+15).

Klíčové odchody

Brayden Schenn (C)

Pětadvacetiletý kanadský obránce byl v uplynulém ročníku druhý nejlepším střelcem Flyers, když dokázal nasázet solidních 25 branek. Hned 17 z těchto 25 gólů však Schenn vstřelil v přesilové hře, což bylo společně s Alexem Ovečkinem a Nikitou Kučerovem nejvíce v celé NHL.

Pierre-Edouard Bellemare (C)

Tento zkušený francouzský forvard odešel, aniž by s tím mohli Flyers něco udělat. Vedení nově vzniklého celku Las Vegas Golden Knights si jej totiž vybralo během červnového expansion draftu. Pro Letce z Philadelphie bude ztráta Bellemarea nejcitelnější během oslabení, kdy tento rodák z Paříže odehrál loni při této situaci průměrně 2 minuty a 46 vteřin za zápas.

Steve Mason (G)

Devětadvacetiletý kanadský gólman strávil ve Philadelphii posledních pět sezón, avšak letos se již na podmínkách nové smlouvy s vedením Flyers nedohodl a tak se začátkem července upsal týmu Winnipeg Jets. Urostlý Kanaďan odchytal v loňské základní části celkem 55 zápasů (26 výher – 21 proher – 8 proher po prodloužení) s úspěšností zákroků 90.8% a průměrem 2.66 gólu na zápas.

Michael Del Zotto (D)

Stejně jako v případě Masona, tak ani s tímto sedmadvacetiletým kanadským obráncem již GM Flyers Ron Hextall do nadcházejících sezón nepočítal. Michael Del Zotto tak 1. července podepsal dvouletou smlouvu s týmem Vancouveru Canucks. Rodák ze Stoufville odehrál v minulém ročníku vinou zranění jen 51 zápasů a do svých statistik si stihl připsat 18 kanadských bodů za 6 branek a 12 přihrávek. Na ledové ploše strávil Del Zotto v průměru 19 minut a 30 vteřin za zápas.

Nick Schultz (D)

Tento velezkušený obránce již v loňské sezóně v dresu Letců z Philadelphie příliš šancí nedostával a bylo tak jasné, že v tomto týmu nebude v dalším ročníku působit. Nick Schultz loni odehrál pouze 28 zápasů, avšak podle Flyers byl důležitým vůdcem v kabině. Čtyřiatřicetiletý rodák z kanadského Strasbourgu je stále nechráněným volným hráčem (UFA).

Nick Cousins (C)

Společně s mladým gólmanem Merrickem Madsenem byl Nick Cousins vyměněn 16. června z týmu Flyers do týmu Arizony Coyotes za mladíka Brendana Warrena a volbu v pátém kole draftu 2018. V uplynulém ročníku základní části NHL odehrál tento čtyřiadvacetiletý forvard 60 duelů a připsal si 16 kanadských bodů (6+10).

Na hraně NHL

Sam Morin (D)

Dvaadvacetiletý urostlý Kanaďan, jehož Letci draftovali v roce 2013 z celkové 11. pozice, patří mezi hráče, kteří si ve svém obranném pásmu dokáží sjednat respekt. Morin má na svém kontě zatím pouze jeden zápas v NHL, a sice proti New Jersey Devils, kdy rozdal při svém debutu 7 hitů za zápas. Rodák z Lac-Beauport vyniká především svou kvalitní hrou do defenzivy.

Robert Hagg (D)

Švédský mladík si podobně jako Morin odbyl v závěru loňského ročníku svůj debut v nejprestižnější hokejové lize na světě, během něhož vyslal na branku soupeře hned pět střel. Podle několika analytiků je právě Hagg nejvíce připraveným mladým obráncem Flyers na vstup do NHL. V loňském ročníku odehrál tento dvaadvacetiletý obránce v dresu Phantoms celkem 58 zápasů a zaznamenal 15 bodů (7+8).

Travis Sanheim (D)

Také Travis Sanheim patří k mladíkům, kteří jsou odhodlaní probojovat se v nadcházejícím ročníku do základní sestavy Flyers. Jedenadvacetiletý bek, jehož Letci draftovali v roce 2014 ze 14. místa, vyniká svou kvalitní hrou do defenzivy i do ofenzivy. Ve své první sezóně v AHL dokázal Sanheim nasbírat 37 kanadských bodů za 10 branek a 27 přihrávek.

Oskar Lindblom (LW)  

Přestože byl Oskar Lindblom během draftu 2014 tažen až v průběhu 5. kola, dokázal tento mladík v loňském ročníku táhnout svými výkony ve švédské hokejové lize celek Brynas. Dvacetiletý mladík totiž během 52 zápasů SHL dokázal nasbírat vynikajících 47 kanadských bodů za 22 gólů a 25 asistencí. Podle většiny odborníků i fanoušků, by se měl Lindblom začátkem října v sestavě Flyers s určitostí objevit.

Co však stále potřebují

Letci z Philadelphie se potřebují zlepšit ve střílení branek a to zejména při vyrovnaném počtu hráčů na ledě. Právě v tomto ohledu byli totiž Flyers v minulé sezóně společně s Vancouverem Canucks čtvrtým nejhorším celkem v celé lize. Pokud budou mít k dispozici zdravého Clauda Girouxa a Seana Couturiera, rozhodně by jim to mohlo pomoci.

Kapitán Letců totiž během sezóně 2016/2017 nebyl rozhodně ve své kůži, když jej zřejmě limitovalo dřívější zranění kyčle a břicha. Ani Couturier, který na začátku ročníku utrpěl zranění kolene, nepředváděl po svém návratu do sestavy zejména v ofenzivě příliš dobré výkony.

Větší roli a tím pádem také více minut na ledové ploše by měli dostat také mladíci Travis Konecny či Jordan Weal. Právě Konecny vstřelil hned 8 ze svých 11 gólů v první sezóně v NHL během vyrovnaného počtu hráčů na ledě. Weal měl na kontě 7 gólů při hře 5 na 5 za 23 zápasů – pouze o jeden méně než Brayden Schenn za 79 duelů.

Předpokládaná sestava

Travis Konecny — Claude Giroux — Jakub Voráček

Jordan Weal — Sean Couturier — Wayne Simmonds

Oskar Lindblom — Nolan Patrick — Valtteri Filppula

Jori Lehtera — Mike Vecchione — Michael Raffl

Ivan Provorov — Andrew MacDonald

Samuel Morin — Shayne Gostisbehere

Robert Hagg — Radko Gudas

Brian Elliott

Michal Neuvirth

Top