Chtěli jsme prostě v brankovišti změnu, vysvětluje odchod Steva Masona GM Ron Hextall

Jak je již všem zřejmě známo, vedení Letců z Philadelphie se začátkem léta rozhodlo rozvázat spolupráci s devětadvacetiletým kanadským gólmanem Stevem Masonem, který v dresu Flyers strávil pět sezón. Jeho místo tak od nového ročníku zaujme zkušený Brian Elliott, jenž s Letci podepsal jako volný hráč dvouletý kontrakt.

Že Flyers neměli o Steva Masona zájem, bylo zřejmě již v druhé polovině sezóny, kdy se generální manažer Ron Hextall rozhodl prodloužit smlouvu českému brankáři Michalu Neuvirthovi a s rodákem z Oakvillu během celého ročníku ani nejednal. Po skončení základní části NHL navíc urostlý gólman kritizoval fakt, že ve Philadelphii není určena brankářská jednička.

Podle Rona Hextall se však Letci rozhodli nechat Steva Masona odejít jako volného hráče zejména z toho důvodu, že chtěli v brankovišti určitou změnu.

„Myslím, že prostě změna je ten hlavní důvod, proč jsme se tak rozhodli,“ řekl GM Flyers. „Podle mě to bude dobré jak pro nás, tak pro Mase. To, že byl k dispozici zrovna Brian, tomu napomohlo. Nevěděl jsem jistě, jestli bude Brian dostupný nebo nebude. Byl však k dispozici a tak jsme se podle toho zachovali.“

Steve Mason přišel do Philadelphie na jaře roku 2013, kdy jej Flyers získali z týmu Columbus Blue Jackets, který kanadského gólmana v roce 2006 draftoval a se kterým získal v sezoně 2008/2009 Calder Trophy pro nejlepšího nováčka ročníku. Za Letce odchytal Mason 218 zápasů, z nichž 104 vyhrál, 78 prohrál a 36 prohrál po prodloužení či samostatných nájezdech. I přesto je však urostlý Kanaďan třetí v počtu vychytaných výher v historii klubu.

Uplynulý ročník byl ze strany Masona průměrný, když zaznamenal 26 výher, 21 proher a 8 proher po prodloužení s průměrem 2.66 gólů na zápas a úspěšností zákroků 90.8%. Michal Neuvirth byl na tom loni však mnohem hůře, když odchytal kvůli častým zraněním jen 23 zápasů (11-11-1) s průměrem 2.82 gólů na utkání a úspěšností 89.1%. I přesto to byl však český gólman, který si vysloužil nový kontrakt.

Brian Elliott byl pro Letce atraktivním zbožím a angažování právě tohoto zkušeného kanadského brankáře dávalo ze strany Rona Hextalla velký smysl. Rodák z Newmarketu je totiž jak z Calgary, tak ze St. Louis velice dobře zvyklý na situaci, kdy si oba gólmani rozdělí porci utkání podobným dílem.

„Když jsem byl v LA, tak jsme proti nim (Blues) hráli poměrně často. Vlastně jsme proti nim hráli hodně často,“ řekl generální manažer Flyers. „Ze všeho nejdříve jsme si zjistili všechno, co jsme potřebovali vědět. Je to vynikající týmový hráč, což je vždycky důležité. Má skvělou pracovní morálku, je velice soutěživý a hráči pro něj chtějí hrát.“

„Je mnoho věcí, které si zjišťujete, když hledáte gólmana a právě Brian jich mnoho splňoval,“ pokračoval Hextall. „Důležité bylo také to, že dokáže chytat ve vyrovnané brankářské dvojici. To hrálo v našem rozhodování velikou roli. Bylo prostě mnoho faktorů, na které jsme se dívali a cítili jsme, že právě Brian se k nám hodí nejvíce.“

Reportéři se generálního manažera Letců z Philadelphie ptali také na to, zda by srovnal Steva Masona a Briana Elliotta. Bývalý vynikající gólman se však odpovědi na tuto otázku snažil vyhnout.

„Nebudu tady srovnávat kvality Briana a Mase,“ řekl GM Flyers. „Jediné, co vám můžu říct, je to, že jsme nadšení, že máme v týmu hráče jakým je Brian. Má skvělou pracovní morálku, pořád na sobě pracuje, dokázal hrát v dobře organizovaném systému. Mnoho věcí, které měl gólman, jakého jsme potřebovali splňovat, právě Brian splňoval. Mase však pro nás odváděl několik let vynikající práci a přejeme mu tak jenom to nejlepší.“

Top