Flyers se budou muset vzdát na úkor Las Vegas některého ze svých hráčů. Kdo by to však mohl být?

Stejně jako všechny tým v NHL, tak i Flyers během červnového expansion draftu přijdou na úkor nově vzniklého klubu Las Vegas Golden Knights o jednoho hráče. Bude to však brankář Michal Neuvirth? Budou se Letci muset vzdát mladého Scotta Laughtona? Nebo se do Las Vegas bude stěhovat Dale Weise, který neprožil zrovna vydařenou sezónu?

Všichni výše jmenovaní hráči jsou rozhodně kandidáty na případný přesun do nevadské pouště. Bylo by však překvapivé, pokud by se Letci nerozhodli ochránit devětadvacetiletého českého brankáře Michala Neuvirtha, se kterým na začátku března podepsali nový kontrakt.

Každý tým v lize má dvě možnosti, jak od expansion draftu své hráče uchránit. Týmy mohou buďto na seznam zapsat sedm útočníků, tři obránce a jednoho brankáře nebo osm jakýchkoli hráčů (ať už útočníků nebo obránců) a jednoho brankáře.

Pokud vedení Flyers neplánuje žádnou změnu, s největší pravděpodobností zvolí první možnost a ochrání tak útočníky Clauda Girouxa, Wayna Simmondse, Jakuba Voráčka, Braydena Schenna, Seana Couturiera, Valtteriho Filppulu a obránce Shayna Gostisbehera s Radkem Gudasem.

Letci se nemusejí obávat, že by přišli o talentované mladíky jako například Ivan Provorov či Travis Konecny. Všichni hráči, kteří odehráli v profesionální lize (NHL, AHL) pouze jednu nebo dvě sezóny, jsou automaticky chráněni a Las Vegas si je tak do svého týmu nemůže vybrat.

Pokud by se generální manažer Flyers opravdu rozhodl zmíněné hráče ochránit, zbylo by mu stále místo na jednoho útočníka a jednoho obránce. Zvolit však kým obsadit poslední dvě pozice nebude pro Rona Hextalla zrovna lehký úkol.

Jednou z možností je bezpochyby pětadvacetiletý kanadský forvard Jordan Weal, který v posledních 19 zápasech letošního ročníku zaznamenal 8 branek. Talentovanému útočníkovi však končí začátkem července stávající kontrakt a mohl by se tak stát volným hráčem. Flyers však mohou s Wealem před expansion draftem podepsat novou smlouvu a následně jej před výběrem ochránit.

Volbou ale může být také ústní dohoda s Wealem a jeho následné podepsání až po expansion draftu, což by Flyers umožnilo zapsat na seznam některého z dalších útočníku jako například Michaela Raffla, který část minulého ročníku strávil v první formaci vedle Voráčka a Girouxa.

Las Vegas mají však před jejich „rozšiřovacím“ draftem čas 48 hodin na podpis volných hráčů. Letci z Philadelphie by tak riskovali, že by Weal obdržel od Golden Knights lepší nabídku a bez náhrady by jej ztratili. Pokud by se tak stalo, Vegas by si již žádného dalšího hráče z Philadelphie vzít nemohli.

V případě, že se Ron Hextall rozhodne s Jordenam Wealem podepsat s předstihem novou smlouvu, přijdou Letci o některého z následujících útočníků: Dale Weise, Scott Laughton, Michael Raffl, Nick Cousins, Pierre-Edouard Bellemare, Taylor Leier či Matt Read.

Situace zatím není příliš jasná ani, co se týče obránců. V defenzivních řadách má však generální manažer Ron Hextall o poznání méně možností jako v případě útočníků.

Jednou z možností je ochránit zkušeného kanadského obránce Andrew MacDonalda, který letos nepodával nikterak špatné výkony a pomohl mladému Ivanu Provorovovi s přechodem do nejlepší hokejové ligy na světě. Flyers by se však zcela jistě velmi rádi zbavili především jeho kontraktu. Rodák z Judique má s Letci platnou smlouvu ještě na 3 roky s průměrným platem 5 milionů dolarů za sezónu.

Letci by se proto měli s největší pravděpodobností pokusit ochránit šestadvacetiletého Brandona Manninga, o něhož by mohli mít Golden Knights zájem. Vysoká smlouva totiž stejně s největší pravděpodobností odradí Las Vegas od získání MacDonalda.

Nejvíce zajímavá však bude během celého léta situace v brankovišti Flyers, která celek z Pensylvánie během uplynulého ročníku poměrně trápila.

Jak již bylo zmíněno, Letci začátkem března podepsali s českým gólmanem Michalem Neuvirthem nový dvouletý kontrakt, díky němuž si rodák z Ústí nad Labem přijde na 5 milionů dolarů (2.5 milionu cap hit). Mnoho lidí však ihned po podpisu začalo spekulovat, z jakého důvodu se Flyers rozhodli právě pro Neuvirtha.

Devětadvacetiletý český gólman totiž neprožil zrovna vydařenou sezónu, když jej ze hry hned několikrát vyřadilo zranění. Neuvirth tak odchytal 28 zápasů s procentuální úspěšností zákroků 89.1% a průměrem 2.82 gólu na zápas.

Zajímavé také je, že se Letci z Philadelphie nerozhodli podepsat osmadvacetiletého Steva Masona, s nímž podle všeho v průběhu sezóny ani nevyjednávali. Přitom Mason odchytal 58 zápasů (úspěšnost 90.8%, průměr 2.66 gólu na zápas), v nichž hned několikrát svůj celek vynikajícími výkony hodně podržel.

Podle některých by mohl být podpis Michala Neuvirtha pouhou taktikou jak případně nepřijít o čtyřiadvacetiletého nadějného gólmana Anthonyho Stolarze. Pokud by totiž Flyers s českým brankářem novou smlouvu nepodepsali, byl by právě Stolarz jediným gólmanem Letců, kterého by si celek z města hazardu mohl vybrat.

Mladý americký gólman však v závěru letošního ročníku AHL utrpěl zranění, které si nakonec vyžádalo operaci. I přesto by ale byla pouze malá pravděpodobnost, že by si vedení Las Vegas vybralo z Philadelphie právě Anthonyho Stolarze.

Top